Quantcast

Gyvenamajai vietai deklaruoti užteks nuomos sutarties

  • Teksto dydis:

Seimui šią savaitę priėmus naujos redakcijos Gyvenamosios vietos deklaravimo įstatymą deklaruoti gyvenamąją vietą taps paprasčiau, bet nauja tvarka užkirs kelią fiktyviam deklaravimui dėl pašalpų ar kitais sumetimais, sako vidaus reikalų viceministras Elvinas Jankevičius.

Pasak jo, nauja tvarka mažins popierizmą, nuomininkams deklaruoti gyvenamąją vietą užteks nuomos sutarties, nebereiks savininko sutikimo, o fiktyviai registruotis prie savivaldybės kaip neturinčiam gyvenamosios vietos bus neįmanoma. Taip pat įstatymiškai reglamentuojama galimybė gyvenamąją vietą deklaruoti elektroniniu būdu.

„Įstatymo esmė - mes visomis priemonėmis siekiame, kad žmogus deklaruotųsi ten, kur jis iš tikrųjų gyvena. Valstybė nori žinoti labai tiksliai, kiek kokių žmonių kurioje savivaldybėje gyvena, todėl ir buvo parengtas šis įstatymas, nustatyta lengvesnė tvarka, kad žmonės paprasčiau deklaruotųsi, mažėja dokumentacijos“, - BNS sakė viceministras.

Viena naujovių - deklaracijai pakaks nuomos sutarties, nebereikės savininko raštiško sutikimo.

„Jei savininkas pasirašo nuomos sutartį, jis automatiškai duoda valią ir sutikimą tame bute žmogui gyventi“, - sakė E.Jankevičius.

Nustatyta, kad deklaruojant gyvenamąją vietą su nuomos sutartimi deklaravimo duomenys galios iki sutarties galiojimo arba kitos savininko nurodytos datos, taip pat deklaracija galės būti panaikinta būsto savininko prašymu.

Taip pat įstatymas suteikia teisę savivaldybėms leisti gyventojams deklaruoti gyvenamąją vietą ne tik seniūnijose, bet ir savo administraciniuose padaliniuose, jei bus toks poreikis.

„Anksčiau buvo galima deklaruotis tik seniūnijose, o dabar savivaldybė pati gali nuspręsti papildomai, kur deklaruotis, kad žmogui būtų patogiau, kad priartintų paslaugą“, - sakė viceministras.

Kartu įstatymas nustato baigtinį asmenų, kurie gali būti įtraukti į gyvenamosios vietos neturinčių asmenų apskaitą, sąrašą.

„Būdavo tokia situacija, žmogus turi nekilnojamo turto, bet vis tiek registruojasi prie savivaldybės, nes jis bando gauti socialines pašalpas, piktnaudžiauti, ir neaišku kokiais sumetimais deklaruojasi kitoj savivaldybėj, nors ten ir negyvena, dabar tokios galimybės nebebus“, - pabrėžė E.Jankevičius.

Įstatymas nustato, kad į asmenų be gyvenamosios vietos sąrašą bus įtraukti realiai toje savivaldybėje esantys benamiai, taip pat, jei nėra gyvenamosios vietos deklaravę kitur, į šį sąrašą galės būti įtraukiami laisvės atėmimo įstaigose esantys, priverstinai gydomi asmenys, taip pat globos institucijose, šeimynose gyvenę asmenys, kai jas palieka - ne ilgiau kaip 6  mėnesių laikotarpiui savivaldybėje, kurios teritorijoje jie faktiškai gyvena.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių