Quantcast

Grūdų augintojai meldžia lietaus

Grūdų derliui Lietuvoje, kaip ir didžiojoje Europos dalyje, iškilo pavojus dėl užsitęsusios sausros. Grūdų augintojai laukia lietaus artimiausią savaitę, antraip pasekmės, jų teigimu, gali būti liūdnos. Nervingai į šias sąlygas reaguoja ir biržos.

Grūdų derliui Lietuvoje, kaip ir didžiojoje Europos dalyje, iškilo pavojus dėl užsitęsusios sausros. Grūdų augintojai laukia lietaus artimiausią savaitę, antraip pasekmės, jų teigimu, gali būti liūdnos. Nervingai į šias sąlygas reaguoja ir biržos.

Lemiama savaitė

Šiais metais kviečių derlius ES prognozuojamas mažesnis negu 2014–2015 m. 28 ES šalyse minkštųjų kviečių derlius 2015–2016 m. gali siekti 141,58 mln. tonos. Tai 7,77 mln. tonos mažiau nei 2014–2015 m. Tokie Prancūzijos rinkos analitikų agentūros "Strategie Grains" prognozių duomenys pateikiami naujausiame valstybės įmonės Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro leidinyje "Agro rinka". Labiausiai minkštųjų kviečių derliaus prognozė sumažinta Jungtinėje Karalystėje, Vokietijoje, Lenkijoje, Bulgarijoje, Rumunijoje, Vengrijoje ir Čekijoje. Drėgmės trūkumas kviečių pasėliams, teigiama, jaučiamas Europos vakarinėje ir centrinėje dalyje, išskyrus Jungtinę Karalystę ir Skandinavijos šalis.

Panašioms prognozėms dėl derliaus nusiteikęs ir Lietuvos grūdų augintojų asociacijos pirmininkas Aušrys Macijauskas. Jo vertinimu, Lietuvoje artimiausios dešimt dienų gali lemti labai daug, nors jau ir dabar sausra yra padariusi nemenkos žalos.

"Iki šiol sąlygos buvo normalios, derlius kol kas atrodė neblogai. Tačiau dabar Lietuvoje yra sausra ir labai sunku pasakyti, kiek įtakos ji turės būsimam derliui. Drėgmės trūksta katastrofiškai. Jeigu per artimiausias 8–10 dienų nepaliks, pasekmės gali būti labai liūdnos. Žalos bet kuriuo atveju sausra jau yra padariusi. Ypač kenčia vasariniai javai. Jeigu dar ilgiau nelis, nukentės ir žieminiai kviečiai, rapsai", – pasakojo A.Macijauskas. Jis pasakojo, kad dėl užsitęsusios sausros nukentės grūdų kokybė, jie bus smulkūs.

ES džiūsta, JAV pūva

A.Macijausko teigimu, birželį buvę grūdų kainų svyravimai yra įprastiniai ir pasirengimo didesniam brangimui dėl galimo menko derliaus nerodo.

Kaip rašoma "Agro rinkoje", birželio antroje pusėje kvietrugių, rugių ir kviečių supirkimo kainos Lietuvoje padidėjo, o pašarinių miežių ir žirnių sumažėjo.
Kvietrugiai Lietuvos grūdų supirkimo įmonėse šių metų 25-tą savaitę (birželio 15–21 d.) buvo superkami vidutiniškai po 135,74 euro už toną ir, palyginti su kaina buvusia gegužės antroje pusėje (21-ą savaitę), išaugo 14,91 proc. Rugių vidutinė supirkimo kaina minėtu laikotarpiu padidėjo 8,04 proc. (iki 128,16 euro už 1 toną), o kviečių – 4,57 proc. (iki 188,94 euro už 1 toną). Pašarinių miežių (antros klasės) vidutinė supirkimo kaina 25-tą savaitę, palyginti su 21-a savaite, sumažėjo 12,82 proc. (iki 136,48 euro už 1 toną), o žirnių – 5,93 proc. (iki 192,36 euro už 1 toną).

Pasak A.Macijausko, grūdų augintojai yra pripratę prie nemažo supirkimo kainų svyravimo, ir, esant nedidele pasaulinės rinkos dalimi, telieka susitaikyti su nusistovinčiomis kainomis. "Negalime šioms kainoms daryti įtakos. Taip pat ir kalbant apie kainų santykį su prastomis derliaus Lietuvoje prognozėmis. Gali Lietuvoje išvis nebūti derliaus ir kainos nuo to nepasikeis. Kas kita, jeigu derlius bus prastas Amerikoje ar visoje Europoje, rinkos reaguoja labai nervingai. Jeigu pasaulinis derlius sumažėtų 10 proc., tai reikštų badą ir kainos šoktų ne procentais, o kartais. Taigi kainų kilimas šioks toks yra, nes biržos nervinasi dėl užsitęsusios sausros Europoje ir užsitęsusių liūčių Amerikoje. Bet tai nereiškia, kad ta kaina toliau kils rytoj", – sakė A.Macijauskas.

Eksportas augo atsitiktinai

Šių metų gegužę Lietuvos grūdų eksportas buvo 4,8 karto didesnis, o importas – 85,8 proc. mažesnis negu 2014 m. tuo pačiu laikotarpiu.

Tai, Grūdų augintojų asociacijos pirmininko manymu, yra vienkartinis ir tendencijos nerodantis reiškinys. "Tai sutapimai, atsitiktinumas. Matyt, taip sutapo, kad didžiosios pasaulinės bendrovės užsimanė pasiimti grūdus iš Lietuvos. Esame labai mažas tarptautinis žaidėjas, tad tokie dalykai labiau priklauso nuo pasaulinių kompanijų, kaip jos susidėlioja logistiką. Tuo metu jiems, matyt, buvo patogiau imti grūdus iš Lietuvos", – teigė A.Macijauskas.


Šiame straipsnyje: grūdaisausraoraižemdirbiai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių