Quantcast

Gausus javų derlius užsienyje – mažesnės supirkimo kainos Lietuvoje

Vis labiau įsibėgėjant javapjūtei jau antra savaitč superkamas naujas derlius. Prognozuojama, kad bus prikulta 6,5 mln. tonų grūdų – tiek pat, kiek ir pernai. Kviečių supirkimo kainos šiemet kiek mažesnės nei pernai javapjūtės pradžioje. Esą tai lemia gausus javų derlius ir kitose šalyse. Lietuva, eksportuojanti daugiau nei pusę užaugintų kviečių, taip pat patiria tarptautinių rinkų spaudimą.

Į Vievio elevatorių nuo savaitės pradžios vežami rapsai, žieminiai kviečiai, rugiai, pasak supirkėjų, dėl permainingų orų smulkesni ir drėgnesni, kokybė kiek prastesnė nei pernai. Ūkininkai iš aplinkinių rajonų su bendrove yra sudarę išankstines pardavimo sutartis.

„Turiu 180 ha javų, sudaręs esu sutartis išankstinio pardavimo. Aš gausiu už ekstra klasės toną 153 eurus. Pernai geresnę kainą gavau“, – pasakoja Kaišiadorių raj. ūkininkas Gintautas Juozas Maciulevičius.

Už kviečių toną šiemet mokama 10 – 15 eurų mažiau nei pernai javapjūtės pradžioje.

„Žemesnės kokybės apie 140 eurų, viskas nuo rinkų priklauso. Mūsų rekomendacija yra išskaidyti riziką ir fiksuoti pardavimo kainas kelis kartus per metus, prieš derlių ir po derliaus“, – siūlo UAB „Malsena plius“ Grūdų prekybos vadovas Arvydas Noreika.         

Didžiąją dalį supirktų grūdų bendrovė perdirba pati, turi malūną.

„Mūsų tikslas – susirinkti geros kokybės grūdus. Daug išvežame avižų į Rygą, kur daro dribsnius ir kitus produktus. Jei pernai mes surinkome apie 5 tūkst. tonų labai geros kokybės avižų maistui, tai šiemet tikimės apie 10 tūkst. tonų surinkti“, – UAB „Malsena plius“ direktorius Aldas Baltutis.

Jau antra savaitė naują derlių perka visos įmonės.

„Pradžioje buvo aukščiausios klasės. Dabar pradedama vežti įvairios kokybės grūdus, nes veža ir smulkūs ūkininkai, ir stambios bendrovės. Rapsai taip pat atvežami įvairios kokybės, aliejingumas jų mažesnis nei pernai“, – aiškina Grūdų perdirbėjų asociacijos direktorė Dalia Ruščiauskienė.

Prognozuojama, kad bus prikulta 6,5 mln. tonų grūdų – tiek pat, kiek ir pernai. Esą kiek mažesnį derlingumą atsvers kiek didesni pasėlių plotai. O grūdų eksporto rinkos turėtų išlikti tos pačios – Šiaurės Afrika, Iranas, Vakarų Europa.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių