Quantcast

Europolas: nusikaltėliai kriptovaliutose slepia milijardus

  • Teksto dydis:

Europolo teigimu, Europoje nuo trijų iki keturių milijardų svarų nusikalstamų pinigų yra plaunami naudojant kriptovaliutas, skelbia portalas BBC.

Europolo direktorius Robas Wainwrightas BBC dokumentinėje laidoje „Panorama“ pasakojo, jog tam, kad išspręstų šią problemą, reguliuotojai ir pramonės lyderiai turi dirbti kartu. Įspėjama po to, kai gruodžio mėnesį rekordinį dydį pasiekusi bitkoino vertė krito per pusę. Jungtinės Karalystės policijos pareigūnai kol kas komentarų nepateikė.

R. Wainwrightas teigė, kad Europolas (Europos Sąjungos teisėsaugos agentūra) skaičiuoja, jog apie 3-4 proc. neteisėtai įgytų lėšų, kurių vertė 100 milijardų svarų, Europoje plaunamos naudojant kriptovaliutas. „Skaičius auga greitai ir mes esame labai susirūpinę“, – sakė jis.

Kriptovaliutų rūšių yra daug, tačiau pati populiariausia – bitkoinas. Tai yra skaitmeninė svarų, dolerių ir eurų alternatyva. Priešingai nei tradicinė valiuta, bitkoinai nėra išleidžiami ir kontroliuojami vyriausybės ar bankų. Skaitmenines monetas kuria kompiuteriai, spręsdami sudėtingas matematines lygtis – šis procesas vadinamas kasinėjimu. Aplink pasaulį besidriekiantis kompiuterių tinklas visus mokėjimus saugo naudojant virtualius adresus ir slepiant asmens tapatybes. Skaitmeninės valiutos traukia nusikaltėlius, nes jos yra nereguliuojamos ir suteikia anonimiškumą, tad policijos pareigūnams sunku juos susekti ir identifikuoti, kas atlieka mokėjimus.

Priešingai nei tradicinė valiuta, bitkoinai nėra išleidžiami ir kontroliuojami vyriausybės ar bankų.

„Pinigų mulai“

R. Wainwrighto teigimu, kriptovaliutos nėra valdomos centrinių institucijų ar bankų, todėl policininkai negali stebėti vykdomų sandorių. „Net jeigu jie atpažįsta nusikalstamą mokėjimą, jie negali įšaldyti lėšų, kaip įprastoje bankų sistemoje“.

Europolas nurodė kitą problemą, susijusią su nusikaltėlių naudojamu pinigų plovimo būdu. Pajamos iš nusikalstamos veiklos yra konvertuojamos į bitkoinus, padalijamos į mažesnius kiekius ir perleidžiamos žmonėms, kurie iš pažiūros neturi ryšių su nusikaltėliais, bet atlieka „pinigų mulų“ (tarpininkų, kurie perduoda neteisėtai įgytas lėšas) funkciją. Tada šie „pinigų mulai“, prieš atiduodami pinigus nusikaltėliams, konvertuoja bitkoinus atgal į grynuosius pinigus. „Dažniausiai policininkams labai sunku nustatyti, kas tuos pinigus išgrynina“, – teigė R. Wainwrightas.

Jis taip pat sakė, kad Europoje policininkai pastebėjo tendenciją, jog milijardinės sumos, gaunamos iš gatvėse parduodamų narkotikų, yra konvertuojamos į bitkoinus.

Europolo direktorius kreipėsi į tuos, kurie vadovauja bitkoinų industrijai ir prašė dirbti kartu su teisėsaugos institucijomis. „Jie privalo elgtis atsakingai ir bendradarbiauti su mumis, kai tiriame didelio masto nusikaltimus“, – sakė jis. „Taip pat manau, kad vadovaudami skaitmeninei valiutai, jie turėtų ugdyti didesnį atsakomybės jausmą“.

Kriptovaliutų tyrimas

Nors Anglijos policijos pareigūnai dar neatsakė į „Panoramos“ prašymus, parlamentas siekia sugriežtinti reglamentus. Jungtinės Karalystės specialusis komitetas nagrinėja kriptovaliutas ir Europos Sąjungos reglamentus, siekiant prekybininkus priversti nurodyti tapatybes ir pastebėtą įtartiną veiklą. Tikimasi tai padaryti vėliau šiais metais.

Alison McGovern, darbo partijos ir parlamento narė, pateikė užklausą dėl kriptovaliutų tyrimo. „Manau, kad atkreipsime komiteto, Anglijos banko ir kitų dėmesį į tai, kaip tvarkome reglamentavimo sistemą“, – sakė ji. „Manau, kad tikriausiai mes visi veikėme per lėtai, tačiau galimybė dar neprarasta ir visi turėtume tęsti darbą“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių