Quantcast

Estija planuoja atsisakyti 1 ir 2 centų monetų: ar reikėtų to Lietuvoje?

Estijoje pamažu kyla diskusija, ar reikėtų atsisakyti 1 ir 2 centų monetų. Anot Lietuvos banko grynųjų pinigų dep. direktoriaus Deivio Stankevičiaus, sėkmingų pavyzdžių Europoje yra ne vienas, o Lietuvoje daugiau nei pusė apklaustųjų sutiktų su tokiu sprendimu.

Pasak pašnekovo, Europos Komisijos 2016 metais Lietuvoje atlikta apklausa parodė, kad 48 proc. apklaustųjų atsisakytų 1 ir 2 centų monetų. 2017 metais pakartotas tyrimas parodė, kad taip manančių daugėja – pernai į klausimą teigiamai atsakė jau 52 proc. apklaustųjų.

„Tai rodo, kad reikėtų pradėti diskusiją. Eurozonoje vidurkis – 60 proc.“, – teigia Lietuvos banko grynųjų pinigų dep. Direktorius Deivis Stankevičius.

Jis teigia, kad tokie smulkūs pinigai dažniausiai naudojami grąžai, o praktikos galima semtis iš sėkmingai tai įvykdžiusių šalių – Nyderlandų, Airijos ir Suomijos. Beje, prekės brangti dėl to neturėtų.

„Lietuvos bankas yra nukaldinęs 90 mln. vienetų 1 cento monetų ir 70 mln. 2 cento monetų. Jų tarp visų monetų yra daugiau nei 50 proc. (...) Kai susidedate visą krepšelį prekių, tai tada būtų apvalinama“, – teigia D. Stankevičius.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Vajezus kokie bajorai plika subine. NIEKUR Eurokolchoze nekyla tokiu minciu atsisakyti smulkiu monetu tiktai pas Pabaltijo PRIDURKUS.

šiaip

šiaip portretas
nemanau,kad reikia atsisakyti centų,gal valdžiagyviai galvoja,kad žmonėms centai nesvarbūs su jų tūkstantiniais atlyginimais,va,šiandien žiūriu žmogeliui nukrito 1 centas,tai vos ne keturio puolė paskui riedantį centuką.Gana čia suokti apie pinigų ,tiksliau centų,bevertiškumą,apie,"dirbančiųjų pageidavimą "naudotis tik kortele,tai kurio galo spausdinami tie pinigai,atsiskaitykim karoliais,akmenukais,veidrodukais,ir visiems bus gerai

qqq

qqq portretas
Lietuvos "didieji" niekad neturi savo nuomonės.Laikrodžių persukimus(vasaros -žiemos Laikas)-- jiems reguliuoja Suomiai, "kapeikas" "( atsisakyti ar palikti)-reguliuoja Estai....Kokius pakeitimus žada padaryti kitos šalyse,mūsiškiai lyg beždžionės-stengiasi neatsilikti ir kartoti...Patys, mūsų "didieji", sugeba tik drausti,drausti ir drausti,riboti....kad,galėtų uždraustų ir kvėpuoti.:)
VISI KOMENTARAI 18

Galerijos

Daugiau straipsnių