Quantcast

Energetikos ministras: „Gazprom“ turi ko bijoti

  • Teksto dydis:

Europai ketvirtadalį suvartojamų dujų tiekiantis Rusijos dujų koncernas „Gazprom“ turi ko bijoti Lietuvoje ir Europos Sąjungoje, mano Lietuvos energetikos ministras. Pasak Roko Masiulio, mažėjantis dujų vartojimas bei galimybė įsigyti dujų iš kitų šaltinių gali suduoti didelį smūgį Rusijos monopolininkei.

„Aš manau, kad „Gazprom“ turi ko bijoti. Mūsų tikslas yra, kad mūsų vartotojai už dujas mokėtų kuo mažiau, tuo pačiu apsaugoti ir savo valstybės energetinę nepriklausomybę, energetinį saugumą užtikrinti. Pastatę terminalą mes jau galime derėtis su bet kuo ir tai užtikrina, kad mes gauname geriausias kainas - ar tai būtų „Gazprom“, ar tai būtų suskystintos dujos“, - penktadienį interviu LRT radijui sakė R.Masiulis.

Anot jo, Lietuva, esant reikalui, galėtų išsiversti be rusiškų dujų, o sutarties su „Gazprom“ nebūtina pratęsti.

„Viskas priklausys nuo sąlygų, dabar žiūrėsim, kas duos geriausias sąlygas. (...) Mes galime pilnai išsiversti ir be „Gazprom“, ypač, kad dujų vartojimas mažėja“, - aiškino energetikos ministras.

R.Masiulis tikino, kad ES turi galimybių dar labiau sumažinti dujų vartojimą ir tokiu būdu suduoti smūgį Rusijos koncernui.

„Europos Sąjunga turi ypatingai efektyvų ginklą prieš „Gazprom“, kuris dar nėra pilnai panaudotas - tai yra energetinis efektyvumas. Yra paskaičiuota, kad Europos Sąjunga, norėdama ir nukreipdama savo investicijas į efektyvesnį energijos naudojimą, galėtų apie 60 proc. sumažinti dujų vartojimą. Įsivaizduokit, jei visa Europa sumažintų savo vartojimą 60 proc., koks tai būtų smūgis „Gazprom“, - aiškino R.Masiulis.

Be to, energetikos ministras teigė, kad šių metų pabaigoje arba kitų pradžioje tikisi Stokholmo arbitražo sprendimo dėl 1,5 mlrd. eurų vertės Lietuvos Vyriausybės ieškinio „Gazprom“.

„Turėtų svarstymas būti šią vasarą šios bylos, o sprendimo mes tikimės arba šių metų pabaigoje, arba sekančių metų pradžioje. Yra tikrai nemaža suma - 1,5 mlrd. eurų“, - sakė R.Masiulis.

Vyriausybė arbitraže reikalauja „Gazprom“ vartotojams grąžinti permoką už dujas, per didele kaina tiektas Lietuvai 2004-2012 metais. Procesas inicijuotas 2012 metais praėjusios Vyriausybės.

Tikėtina, kad siekdamas paveikti Stokholmo arbitražą, o galbūt ir Europos Komisiją, kuri grasino nubausti „Gazprom“ už per dideles dujų kainas Rytų Europos klientams, Rusijos koncernas pernai gegužę 21 proc. sumažino dujų kainą bendrovei „Lietuvos dujos“.

Europos Komisija atlieka antimonopolinį tyrimą dėl „Gazprom“ veiklos Vidurio ir Rytų Europoje. 2012 metų rugsėjį pradėto tyrimo išvados iki šiol nepaskelbtos - jis pradėtas dėl įtariamų, kad koncernas taiko per dideles kainas Europos klientams, įskaitant ir Lietuvą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

anekdotus skaldo

anekdotus  skaldo portretas
panašiai, kaip Porošenko - davėm rusam Ilovaiske į dantis ir ....planingai atsitraukėm (tik lavonus iki šiol rankioja) Taip ir čia - davėm Gazpromui į dantis, bet....likom tuščiom kišenėm

Anonimas

Anonimas portretas
ir dar kaip nusisneka

man atrodo

man atrodo portretas
energetikos ministras tiesiog nususneka
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių