Quantcast

Elektros kaina nuo sausio mažės 3 centais

  • Teksto dydis:

Elektros kaina vartotojams nuo sausio mažės beveik 3 centais. Kainų komisija patikrino ir antradienį paskelbė naujus bendrovės „Lesto“ tarifus. Anot įmonės, namų ūkis per mėnesį sutaupys vidutiniškai apie 1,2 euro, arba 4,1 lito.

„Šiandien patvirtintos kainos jau yra galutinės ir jos jau nebesikeis. (...) Vidutiniškai mažėjimas yra apie 7 proc., palyginti su 2014 metais, o kai kuriais atvejais mažėjimas yra iki 10 proc. - elektros sektoriuje tai yra daug“, - antradienį po komisijos posėdžio žurnalistams sakė jos pirmininkė Diana Korsakaitė.

Anot jos, kitų metų liepą kainos neturėtų keistis, nebent per pusmetį labai pasikeistų elektros gamybos kaštai.

„Lesto“ visuomeninio tiekimo departamento direktorius Ramūnas Kiaulėnas teigė, vidutinis statistinis namų ūkis per mėnesį sutaupys apie 1,2 euro, arba 4,1 lito.

Pasak jo, „Lesto“ nesutinka su komisijos sprendimu 61 mln. litų priskirti nepagrįstoms sąnaudoms, tačiau dar neapsisprendė, ar kreipsis į teismą.

„Pozicija dar nėra nei pasikeitusi, nei nepasikeitusi. Sprendimas tiesiog nepriimtas. Įmonė kol kas vertina ir tikrai nesutinka su visais komisijos išsakytais pastebėjimais, tai šiuo metu yra vertinama ir bus priimtas sprendimas, kaip elgtis“, - žurnalistams sakė R.Kiaulėnas.

Lapkričio pabaigoje komisija jau buvo patvirtinusi vidutiniškai 1,2 cento mažesnius tarifus kitų metų pirmajam pusmečiui. Tačiau dar labiau sumažinti kainas įgalino tai, kad praėjusią savaitę komisija paskaičiavo, jog „Lesto“ 2011-2013 metais turėjo apie 61 mln. litų netinkamų sąnaudų ir ji privalo šias lėšas per metus grąžinti vartotojams.

Standartinis vienos laiko zonos elektros tarifas gyventojams nuo sausio 1-osios sieks 44,5 cento už kilovatvalandę - 2,9 cento mažiau nei šiemet, o elektrinių viryklių savininkams - 43,9 cento - 1,7 cento mažiau.

Dviejų laiko zonų dienos tarifas sieks 48,7 cento (2,6 cento mažiau), nakties - 34,9 cento (3,5 cento mažiau), elektrinių viryklių naudotojams - atitinkamai 48 centus (2,3 cento mažiau) ir 34,5 cento ( 3,8 cento mažiau).

Kainų komisija praėjusią savaitę nusprendė, kad „Lesto“ 2011-2013 metais turėjo apie 61 mln. litų nepagrįstų sąnaudų, kurios negalėjo būti įskaičiuotos į elektros tarifą. Iš pradžių komisija suskaičiavo apie 109 mln. litų tokių sąnaudų, tačiau atsižvelgusi į „ Lesto“ komentarus, kai kurias jų pripažino tinkamomis, o dėl keliasdešimties milijonų tinkamumo apsispręs iki kitų metų kovo pabaigos.

Paskutinį kartą elektros kaina keitėsi šiemet sausį. Tuomet ji pigo vidutiniškai 2-3 cento.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ar nedašilo

ar nedašilo portretas
pateikti kainas eurocentais, o ne lt centais? Gal pamiršot kad nuo sausio 1 bus euras?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių