Quantcast

Ekspertai: alkoholio prekybos monopolis nebus veiksmingas

  • Teksto dydis:

Seimo rinkimus laimėję „valstiečiai“ rinkėjams pažadėjo, jog pradės kovą su alkoholizmu, o viena pagrindinių partijos programoje numatytų priemonių - sukurti valstybinį alkoholio prekybos monopolį.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis sako, jog ši idėja padės kovoti su nesaikingu alkoholio vartojimu. Jis žada, kad valstybinės alkoholio parduotuvės, kokios yra Skandinavijos šalyse, bus įkurtos per ketverius metus. Be to, jis tikisi pakeisti Konstitucijos straipsnius, kurie dabar draudžia kurti valstybės monopolį.

Vis dėlto ekspertai sako, kad ši idėja Lietuvoje neveiks, nes šalis yra per daug korumpuota ir negali pasigirti aikštais valstybinio sektoriaus darbuotojų moralės principais. „Valstiečiai“ gali nesulaukti pakankamo palaikymo Seime, keičiant Konstituciją Monopolio kūrimas gali prieštarauti ir Europos Sąjungos (ES) pamatinėms vidaus rinkos ir laisvo prekių judėjimo principams - tai reikštų ES teisės pažeidimą.

Valstybiniam alkoholio prekybos monopoliui kategoriškai nepritaria ir prekybininkai.

R.Karbauskis: monopolis sumažins alkoholio prieinamumą

R.Karbauskis BNS tvirtino, kad valstybės monopolis sumažintų alkoholio prieinamumą - taip būtų kovojama su alkoholizmo problema, sprendžiant jos priežastis, o ne pasekmes.

„Kadangi alkoholis sukuria be galo daug problemų Lietuvoje, o mes visas tas problemas dengiame iš valstybės biudžeto, todėl valstybinis monopolis bus mūsų nuostata iki pat galo, ir aš tikiuosi, kad Seime pakaks politinės valios tam įgyvendinti. Visas pelnas iš valstybinio monopolio parduotuvių atiteks į valstybės biudžetą ir mes turėsime lėšų įvairiems socialiniams projektams. Čia eina didelės sumos. Aš suprantu verslo baimes, bet aš tik noriu pasakyti, kad kalba eina ne apie gamybos monopolį, o eina kalba tik apie prekybos monopolį. Kartais žmonės tai maišo“, - BNS kalbėjo R.Karbauskis.

Jo žodžiais, partija iš esmės siūlo sukurti valstybės kontroliuojamą alkoholio mažmeninės prekybos tinklą - panašūs tinklai yra Skandinavijos šalyse. Be to, partija siūlo leisti alkoholio įsigyti žmonėms nuo 20 metų (dabar - nuo 18 metų) ir sutrumpinti prekybos juo laiką.

Taip pat norima visiškai uždrausti alkoholio reklamą, o žiniasklaidai ir sporto institucijoms, kurių didžiąją pajamų dalį sudaro lėšos iš šios reklamos, būtų sukurta laikina paramos tvarka, kad jos nepajustų finansinio smūgio.

„Valstiečių“ pirmininkas taip pat tikino, kad vienas pagrindinių darbų bus akcizų didinimas silpniems alkoholiniams gėrimams - jie bus suvienodinti su stipraus alkoholio akcizais, o vėliau visi jie bus didinami. 

R.Karbauskio žodžiais, teisinė bazė valstybinio tinklo sukūrimui Seime turėtų būti paruošta ir priimta per pusmetį, o tinklas turėtų pradėti veikti šios Seimo kadencijos metu - per ateinančius ketverius metus. Jis taip pat pridūrė, kad norint įteisinti valstybinį alkoholio prekybos monopolį, tektų keisti Konstituciją - čia „valstiečiai“ tikisi sulaukti kitų partijų palaikymo.

Ž.Mauricas: Lietuva nepasiruošusi skandinaviškam modeliui

Banko „Nordea“ vyriausiasis ekonomistas Žygimantas Mauricas pasakoja, jog valstybinis alkoholio mažmeninės prekybos monopolis yra naudojams kai kurios šalyse, tačiau Lietuvoje jis neveiktų dėl per didelės korupcinės aplinkos.

„Idėja nėra visai absurdiška, nes yra valstybės, turinčios tą monopolį, ir jis funkcionuoja visai gerai, tačiau Lietuvoje vis dar yra per aukštas bendras korupcijos lygis, ir mes turime nemažai valstybinių įmonių, veikiančių neefektyviai. Net jei „valstiečiai“ daužosi į krūtinę ir sako, kad padarys viską gerai, tai galbūt tai vyks pirmuosius kelis metus, o vėliau gali prasidėti labai negražūs dalykai. Manyčiau, kad Lietuva dar yra nesubrendusi tokiam monopoliui, ir reikia ieškoti sprendimų su esama infrastruktūra“, - BNS teigė Ž.Mauricas.

Ekonomisto nuomone, Lietuvoje pagrindinis pokytis alkoholio prekybos rinkoje galėtų būti prieinamumo ribojimas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

VK

VK portretas
Tie draudimai- tai pilstymas iš tuščio į kiaurą,kvailystės, jie neveiksmingi.Anglijoj, Norvegijoj kas rūko kontrabandines cigarietas tas rūko nesukontroliavo ir nesukontroliuos, ir iš išvis apie Angliją papasakoja - jei negrai atsikraustė į gatvę, tai kas antras parduoda žolę,taip taip Lietuvos zonos perpildytos, o mastai pardavimų pilstuko ,lengvų narkotikų ,samanės jei padarys monopolį dvigubės -trigubės žmonės nuodysis masiškai.

bus

bus portretas
bus nelegaliai pardavinėjamas visoks brudas ir dar daugiau žmonių mirs.

o kaip

o kaip portretas
su kontrabandos mastais norvegijoj?
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių