Quantcast

EK: „Gazprom“ galbūt nustatė aukštesnes dujų kainas dalyje Europos

  • Teksto dydis:

Rusijos dujų koncernas „Gazprom“, naudodamasis dominuojančia padėtimi, penkiose Vidurio ir Rytų Europos valstybėse, tarp jų ir Lietuvoje, galbūt nustatė aukštesnes dujų kainas, teigia antimonopolinį tyrimą baigusi Europos Komisija (EK).

Europos Komisija už tai nustatė „Gazprom“ privalomus įsipareigojimus, kuriuos pažeidus koncernui grėstų bauda iki 10 proc. jos metinių pasaulinių pajamų. 2017 metais koncerno konsoliduota apyvarta buvo apie 91 mlrd. eurų.

„Šiandien priimtas sprendimas pašalina „Gazprom“ sukurtas kliūtis, kurios trukdo laisvam dujų tiekimui Vidurio ir Rytų Europoje“, – ketvirtadienį pareiškė už konkurenciją atsakinga Komisijos narė Margrethe Vestager (Margretė Vestager).

Europos Sąjunga (ES) ketvirtadienį pasiekė susitarimą antimonopolinėje byloje, kurioje „Gazprom“, Kremliaus remiama energetikos milžinė, buvo kaltinama piktnaudžiavimu savo, kaip dujų tiekėjos, dominuojančia padėtimi Rytų Europos valstybėse narėse.

„Dabar „Gazprom“ turi imtis tinkamų veiksmų, kad būtų paskatinta Vidurio ir Rytų Europos dujų rinkų integracija: sudaryti sąlygas nevaržomam dujų tiekimui konkurencinėmis kainomis, padėti vartotojams. Atėjo laikas „Gazprom“ pradėti vykdyti savo įsipareigojimus. Jų nesilaikant, gali būti skirta bauda, kuri gali sudaryti iki 10 proc. apyvartos“, – savo paskyroje „Twitter“ tinkle parašė M. Vestager.

Pasak M. Vestager, pagal susitarimą „Gazprom“ nustatomi griežti įpareigojimai ir būsimo elgesio taisyklės.

Pasak Komisijos narės, susitarimas „bus naudingas milijonams Europos vartotojų, kai jie šildo namus arba ruošia maistą, ir įmonėms, kurios yra priklausomos nuo „Gazprom“ tiekiamų dujų.

EK koncernui nustatyti privalomi įsipareigojimai numato, kad „Gazprom“ nebegali sutartimis riboti galimybių laisvai tiekti dujas, privalo panaikinti bet kokius apribojimus klientams perparduoti dujas į kitas valstybes nares.

Be to, „Gazprom“ turės sudaryti sąlygas tiekti dujas į Vidurio ir Rytų Europos regionus, kurie dėl jungiamųjų dujotiekių trūkumo iki šiol izoliuoti nuo kitų valstybių narių, pavyzdžiui Baltijos šalys ir Bulgarija.

Koncerno klientams suteikiama priemonė užsitikrinti, kad jų mokama dujų kaina atitiktų kainų lygį Vakarų Europos dujų rinkose, pirmiausiai suskystintų dujų prekyvietėse.

„Gazprom“ taip pat nebegalės pasinaudoti jokiais su dujų infrastruktūra susijusiais pranašumais, kuriuos galėjo išsiderėti iš klientų, pasinaudodama savo padėtimi dujų tiekimo rinkoje.

2017 metų kovo mėnesį M. Vestager jau pritarė „Gazprom“ pasiūlytiems įsipareigojimams, tačiau dėl Rytų Europos šalių pasipiktinimo oficialus sprendimas buvo atidėtas.

Spėjama, Lenkijos valstybinė dujų įmonė PGNiG, reikalaujanti „Gazprom“ skirti griežtas sankcijas, Komisijos sprendimą apskųs teismui.

Komisija tyrimą dėl galimų „Gazprom“ pažeidimų aštuoniose Vidurio ir Rytų Europos šalyse Lietuvos iniciatyva pradėjo 2011 metais. 2015-ųjų balandį EK buvo pareiškusi, kad Rusijos dujų koncernas galėjo nustatyti nesąžiningas dujų kainas bei piktnaudžiauti savo padėtimi.

Komisija tyrė „Gazprom“ piktnaudžiavimą dominuojančia padėtimi 2004-2012 metais Rytų ir Vidurio Europoje. Koncernas 2017 metais pažadėjo, kad sudarys galimybę šalims laisvai prekiauti rusiškomis dujomis ir tieks jas konkurencinga kaina, tačiau Lietuvos Vyriausybė reikalauja, kad jis atlygintų žalą. Imtis griežtesniu sankcijų prieš „Gazprom“ taip pat reikalavo ir kitos regiono valstybės.

Lietuva Stokholmo arbitraže iš „Gazprom“ nesėkmingai siekė atgauti 1,4 mlrd. eurų už permokėtas dujas – 2016 metų birželį arbitražas paskelbė neįžvelgęs Rusijos bendrovės kaltės, tačiau pripažino, kad „ Gazprom“, tiekdamas dujas Lietuvai ir valdydamas „Lietuvos dujų“ akcijų, turėjo interesų konfliktą.

Lietuva galbūt skųs EK sprendimą

Premjeras Saulius Skvernelis neatmeta galimybės skųsti Europos Komisijos (EK) sprendimą neskirti baudos Rusijos dujų koncernui „Gazprom“. Pasak premjero, sprendžiant dėl konkurencijos pažeidimų, pažeidėjams turėtų būti taikomi vienodi kriterijai.

„Galvojau, – kaip ir minėjau susitikime su komisare (už konkurenciją atsakinga EK nare Margrethe Vestager (Margrete Vestager) – BNS), kad tie sprendimai turi būti taikomi analogiškai ir vienodai. Gaila, kad yra toks sprendimas priimtas, bet vis tiek tai yra, sakykime, žingsnis į priekį, kadangi ši bendrovė („Gazprom“ – BNS) privalės skaidriai, pagal visuotinai priimtas taisykles dalyvauti rinkoje – bent tai yra pliusas (...) Mes svarstysime variantą (skųsti sprendimą – BNS) ir apsispręsime, ką daryti“, – žurnalistams sakė S. Skvernelis.

EK pernai „Lietuvos geležinkeliams“ už išardytą geležinkelio ruožą į Rengę Latvijoje skyrė beveik 28 mln. eurų baudą. Bendrovė šį sprendimą apskundė Europos teismui, tačiau baudą sumokėjo.

„Turi būti analogiškai taikomos tos pačios priemonės, nepriklausomai nuo valstybės dydžio ir bendrovės dydžio (...) Mums neaktualu, gal kažkam kitam bus aktualu, bet tai vis tiek žingsnis į priekį, ypač kalbant apie ilgalaikius kontraktus, su kuo teko anksčiau susidurti (Lietuvai – BNS)“, – sakė premjeras.

Europos Komisija ketvirtadienį paskelbė, kad „Gazprom“, naudodamasis dominuojančia padėtimi, Lietuvoje ir dar 4-iose Vidurio ir Rytų Europos valstybėse, galbūt nustatė aukštesnes dujų kainas.

EK nustatė „Gazprom“ privalomus įsipareigojimus, kuriuos pažeidus koncernui grėstų bauda iki 10 proc. jos metinių pasaulinių pajamų. 2017 metais koncerno konsoliduota apyvarta buvo apie 91 mlrd. eurų.

Komisija tyrimą dėl galimų „Gazprom“ pažeidimų aštuoniose Vidurio ir Rytų Europos šalyse Lietuvos iniciatyva pradėjo 2011 metais. 2015-ųjų balandį EK buvo pareiškusi, kad Rusijos dujų koncernas galėjo nustatyti nesąžiningas dujų kainas bei piktnaudžiauti savo padėtimi.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kapitain Pronin

Kapitain Pronin portretas
Kas perka daugiau - gauna nuolaida. Kas gali pasiulyti ko nors naudingo - irgi gali gauti nuolaida. Kas neturi ko pasiulyti, tik keikiasi is spjaudausi - nieko negauna :) Kodel turi buti kitaip ir kodel duju vartotojai turi moketi Ukrainai?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių