Quantcast

E. Kerza: „Infostruktūrai“ bus patikėtos tik svarbiausios šalies įstaigos

Informacinių technologijų įmones vienijančiai asociacijai „Infobalt“ nerimaujant, jog valstybė siekia monopolizuoti duomenų perdavimo valstybės institucijoms ir įmonėms rinką, krašto apsaugos viceministras Edvinas Kerza tikina, kad ministerijos valdomai įmonei „Infostruktūra“ bus patikėtos tik svarbiausios šalies įstaigos.

„Mes sakome, kad nereikia visko saugoti, nes tai brangiai kainuoja, ir reikia gyventi vertinant rizikas. Turbūt sutiksime, kad jei darželis neteks interneto ryšio, tai, matyt, Lietuvai didelės įtakos nepadarys. Bet, pavyzdžiui, atjungus ryšį muitinei ar pasienio punktams, užvaldžius policijos racijų sistemą, šalyje kiltų chaosas ir tai būtų grėsmė nacionaliniam saugumui“, – BNS antradienį sakė E. Kerza.

„Mokyklos, darželiai, regioniniai parkai, bibliotekos neturi būti saugiame valstybiniame duomenų perdavimo tinkle ir tas paslaugas gali gauti iš privačių tiekėjų. Mes ketiname per pusę sumažinti tų įstaigų, kurioms duomenų perdavimo paslaugas teikia „Infostruktūra“, – pridūrė viceministras.

Anot jo, naujausia ministerijos kibernetinio saugumo ataskaita parodė, kad daugiausiai incidentų įvyksta teisėsaugos, užsienio bei saugumo ir energetikos sektoriuose.

„Valstybei gyvybiškai svarbu turėti autonominį tinklą, į kurį būtų sujungtos svarbiausios šaliai institucijos, kadangi joks komercinis verslas šių dienų sąlygomis negali apsaugoti tų tinklų ir informacinių sistemų. Mūsų priešai iš Rytų investuoja milžiniškus pinigus ir kuria labai sudėtingus virusus ir programas, kurios vagia didelius kiekius informacijos iš tų tinklų“, – kalbėjo E. Kerza.

Asociacijos „Infobalt“ direktoriaus Pauliaus Vertelkos teigimu, Vyriausybės ketinimai patikėti duomenų perdavimo paslaugų teikimą visoms valstybinėms institucijoms ir valstybės valdomoms įmonėms sukurtų monopolį rinkoje.

Asociacijos vadovas teigė pasigedęs Krašto apsaugos ministerijos atvirumo ir noro diskutuoti apie numatomus pokyčius. Tačiau krašto apsaugos ministras atmeta šiuos kaltinimus ir teigia, kad pastabas ir pasiūlymus galėjo teikti visi.

„Infostruktūra“ šiuo metu teikia paslaugas Prezidentūrai, Seimui, ministerijoms, Valstybės saugumo departamentui, Specialiųjų tyrimų tarnybai ir kitoms valstybės įstaigoms – jos sudaro 98 proc. įmonės klientų. Rinkoje duomenų perdavimo paslaugas teikia bendrovės „Telia Lietuva“, „Cgates“, „Baltneta“, „Bitė Lietuva“, „Tele2“ ir kitos.

Vyriausybė sausį įpareigojo KAM iki liepos parengti „Infostruktūros“ pertvarkos planą. E. Kerzos teigimu, „Infostruktūrą“ numatoma reorganizuoti į biudžetinę įstaigą, kuri neteiktų komercinių paslaugų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių