Quantcast

Pradedamas tyrimas, ar prekybininkai neprašo klientų asmens kodų

Valstybinė duomenų apsaugos inspekcija (VDAI) pradeda didžiųjų maisto, namų apyvokos prekių parduotuvių bei vaistinių tinklų patikrinimą.

Atliekant tikrinimus bus siekiama nustatyti, ar didieji prekybos tinklai tinkamai tvarko asmens duomenis lojalumo programų ir tiesioginės rinkodaros tikslais, pranešė Teisingumo ministerija.

„Tiek Teisingumo ministerija, tiek Valstybinė duomenų apsaugos inspekcija sulaukia žmonių kreipimųsi ir paklausimų, ar prekybos tinklai, kviesdami pirkėjus įsigyti lojalumo korteles, tinkamai tvarko pirkėjų duomenis, taip pat ar nerenka jų per daug. Deja, pasitaiko atvejų, kai įmonės prašo perteklinių duomenų, pavyzdžiui, asmens kodo, tačiau prašyti tokių duomenų prekybos tinklai paprastai negali“, - pranešime sako teisingumo viceministrė Irma Gudžiūnaitė.

Anot viceministrės, pirkėjai turėtų atsisakyti atskleisti perteklinius asmens duomenis, o prekybininkai negali jų reikalauti. Be to, pirkėjai turėtų nepamiršti, kad jie gali bet kada atsisakyti gaunamų reklaminių laiškų ar SMS žinučių, o prekybininkai turi pareigą sudaryti sąlygas šia teise lengvai pasinaudoti.

VDAI išsiuntė klausimus 12 didžiųjų prekybos tinklų. Šių tinklų atstovai turės atsakyti, kokie asmens duomenys renkami lojalumo programos ar tiesioginės rinkodaros tikslais, ar tiesioginės rinkodaros pasiūlymai teikiami elektroninio ryšio priemonėmis, ar šių tinklų klientai gali atsisakyti siunčiamų pasiūlymų elektroninio ryšio priemonėmis.

Planuojama, kad VDAI rugsėjo mėnesį paskelbs šio patikrinimo rezultatus. Apibendrinus patikrinimo medžiagą planuojama paskelbti rekomendacijas visoms įmonėms, siūlančioms dalyvauti lojalumo programose ar teikiančioms pasiūlymus tiesioginės rinkodaros tikslais, kaip tvarkyti asmens duomenis įsigaliojus Bendrajam duomenų apsaugos reglamentui.

Prekybininkai: perteklinių duomenų nerenkame

Valstybinei duomenų apsaugos inspekcijai pradėjus tikrinti, ar didieji prekybos tinklai ir vaistinės tinkamai renka ir tvarko asmens duomenis, šių atstovas tikina, kad asmens kodas ir kiti duomenys nėra renkami, o visa surinkta informacija tvarkoma pagal naują europinį reglamentą.

„Esu įsitikinęs, kad didieji ir mažieji prekybos tinklai tinkamai įgyvendina naujojo europinio reglamento nuostatas. Asociacijos narių buvau patikintas, kad dar iki reglamento įsigaliojimo nebuvo renkami nereikalingi duomenys, prekybos tinklai surinktų duomenų neidentifikavo su konkrečiu asmeniu“, – BNS sakė Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vykdomasis direktorius Laurynas Vilimas

Anot jo, teikdami lojalumo korteles, prekybos tinklai nesusieja jų turėtojų su konkrečiu asmeniu, o tik nori turėti informaciją apie apsipirkimo tendencijas.

„Kortelės esmė yra, kad per ją gauti duomenys, apsipirkimo istorija, padeda kortelės turėtojui pateikti tinkamiausius ir labiausiai personalizuotus pasiūlymus. Niekas iš mūsų įmonių neturi tikslo rinkti ir tvarkyti duomenis, identifikuojančius konkretų asmenį“, – tikino L. Vilimas.

Lietuvos vaistinių asociacijos pirmininkė Dangutė Mikutienė BNS tikino, kad vaistinės taip pat griežtai laikosi naujų asmens duomenų apsaugos taisyklių.

„Esame peržiūrėję tiek tuos procesus, kurie susiję su asmens duomenų apsauga, tiek ir tuos, kurie susiję su žmonių teise į informaciją apie jų asmens duomenų tvarkymą. Lojalumo programos dalyvių prašome pateikti vardą, pavardę, gimimo datą, taip pat kontaktinę informaciją. Tokių perteklinių duomenų, kaip asmens kodas lojalumo programos dalyvių tikrai neprašome“, – BNS atsiųstame komentare teigė D. Mikutienė.

Jos teigimu, asmens kodo reikia tik tuo atveju, kai klientas į vaistinę ateina įsigyti receptinių vaistų, išrašytų pagal e. receptą.

Prekybininkų atstovas L. Vilimas vylėsi, kad duomenų apsaugos inspektoriai, patikrinę prekybos tinklus, galės pateikti konstruktyvių pasiūlymų ir rekomendacijų.

„Jeigu įvyktų klaidų, netyčinių atvejų, nesusižiūrėjimų, svarbu, kad iš institucijų būtų geranoriškumas, kad nebūtų puolama bausti ir smerkti, o būtų duota laiko pasitaisyti. Reikia suprasti, kad nesusipratimų gali pasitaikyti, tačiau jų nereikėtų traktuoti piktybiškai. Jei tai kartojasi, tuomet, be abejo, jau galima įtarti neteisėtą veiklą ir tada taikyti sankcijas“, – kalbėjo L. Vilimas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

fdg

fdg portretas
Nelegalu ir gyvenamos vietos, gimimo datos, telefono nr. reikalauti išduodant kortelę.

Zelemunčikas

Zelemunčikas portretas
Iš manęs prekybininkai prašo pinigų.Ar tai legalu?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių