Quantcast

Dirbantys tėvai per mokslo metų pradžios šventę gali gauti laisvadienį

Pirmąją mokslo metų dieną dirbantys tėvai gali pasinaudoti Darbo kodekse numatytomis garantijomis asmenims, auginantiems vaikus, nurodo Valstybinė darbo inspekcija (VDI).

„Pirmąją mokslo metų dieną darbuotojams, auginantiems vaiką iki 14 metų, kuris mokosi pagal priešmokyklinio ugdymo, pradinio ugdymo ar pagrindinio ugdymo programas, suteikiama teisė gauti ne mažiau kaip pusę darbo dienos laisvo laiko, mokant darbuotojui jo vidutinį darbo užmokestį.

Ši garantija sietina su mokslo metų pradžios švente, todėl ja turės teisę pasinaudoti ir tėvai, kurių vaikams mokslo metų pradžios šventė rengiama rugsėjo 3-iąją”, - sakoma VDI pranešime.

Tačiau ši garantija netaikoma darbuotojams, jau turintiems teisę į vadinamąjį „mamadienį“ ar „tėvadienį“, kurį turi auginantieji 2 vaikus iki 12 metų ar auginantieji neįgalų vaiką iki 18 metų.

Vis dėlto Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos (LPSK) atstovai sako pastebintys, kad šios garantijos suteikiamos ne visada.

„Suprantama, jog dirbant biure lengviau suderinti laisvadienius, gamyboje ar prekyboje darbdaviai išties susiduria su iššūkiais. Tačiau ir čia įmanoma darbą organizuoti taip, kad dirbantys tėvai galėtų daugiau laiko praleisti su vaikais. Pavyzdžiui, susitarti, kad kiekvieno mėnesio paskutinį penktadienį darbuotojas ar darbuotoja turės „tėvadienį“ ar „mamadienį“. Taip pat yra galimybė tiesiog keliomis valandomis sutrumpinti savaitės darbo laiką neimant laisvos dienos“, - pranešime cituojama LPSK pirmininkė Inga Ruginienė.

Anot jos, pamirštama, kad ne tik moterys, bet ir vyrai, auginantys vaikus, turi teisę į laisvą dieną ar dvi.

„Teise į „tėvadienius“ pasinaudojama dar rečiau nei į „mamadienius“, darbuotojai vyrai dažnai net ir nežino, kad tokia galimybė yra numatyta Darbo kodekse“, - sako I. Ruginienė.

ELTA primena, kad Švietimo ir mokslo ministerija nurodė, kad šįmet Mokslo ir žinių diena nukeliama į artimiausią darbo dieną - rugsėjo 3-iąją, tačiau, suderinusios su savivaldybe ar kitais mokyklos savininkais, bendruomenės šventę gali rengti ir šeštadienį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių