Quantcast

Didmeninės elektros kainos praėjusią savaitę augo 13 proc.

  • Teksto dydis:

Balandžio 8-14 dienomis didmeninė elektros energijos kaina Lietuvoje augo 13 proc. ir vidutiniškai siekė 44,9 euro/MWh. „Nord Pool“ biržos duomenimis, didmeninėje elektros energijos rinkoje vidutinė savaitės kaina augo 12 proc. ir vidutiniškai siekė 44,6 euro/MWh.

Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatoriaus „Litgrid“ duomenimis, aukščiausia kaina praėjusią savaitę pasiekta Lenkijoje - 54,5 euro/MWh. Tuo metu Baltijos šalyse 15-ą savaitę kainos augo tolygiai. Pokytis Baltijos šalyse buvo sąlygotas 2 proc. padidėjusio elektros suvartojimo, 3 proc. sumažėjusios bendros generacijos, elektros importo ir eksporto srautų persiskirstymo bei 13 proc. augusios apyvartinių taršos leidimų kainos. Pastaroji prisidėjo prie kainų augimo, nes dėl sumažėjusios atsinaujinančių energijos išteklių generacijos ir padidėjusio suvartojimo 13 proc. augo šiluminių elektrinių generacija.

Lietuvoje sumažėjo visų rūšių elektros generacija: vėjo elektrinių generacija sumažėjo 57 proc., hidroelektrinių - 27 proc., o šiluminių elektrinių - 15 proc.

Vidutiniškai trečdaliu, iki 53,0 GWh, kritusi vietinė Lietuvos generacija užtikrino 23 proc. viso šalies suvartojimo. Pastarasis praėjusią savaitę augo 1 proc., iki 231,5 GWh.

Balandžio 8-14 dienomis gamybos pasiskirstymas Lietuvoje buvo: 57 proc. - šiluminės elektrinės, 29 proc. - vėjo elektrinės ir 14 proc. - hidroelektrinės.

77 proc. šalies elektros suvartojimo sudarė elektros energijos importas, kuris, lyginant su ankstesne savaite, augo 15 proc. 68 proc. elektros energijos buvo importuota iš trečiųjų šalių, 18 proc. - iš Švedijos, 13 proc. - iš Latvijos ir mažiau nei 1 proc. - iš Lenkijos. Bendras elektros srautas iš Lietuvos 15-ą savaitę buvo 7 proc. didesnis. Daugiausia, 76 proc., elektros energijos buvo eksportuota į Lenkiją, 12 proc. - į Latviją ir 12 proc. - į Švediją.

Elektros srautui Lenkijos kryptimi Lietuvos ir Lenkijos „LitPol Link“ jungties pralaidumas buvo vidutiniškai išnaudojamas 77 proc., o Lietuvos kryptimi - 1 proc. „NordBalt“ pralaidumo išnaudojimas Lietuvos kryptimi siekė 41 proc., o Švedijos - 10 proc.

Kaip pažymi „Litgrid“, savaitinėse apžvalgose analizuojami „Nord Pool“ rinkoje prekiaujamos didmeninės elektros energijos kainos pokyčiai Lietuvoje ir kaimyninėse šalyse, apžvelgiama elektros energijos importo/eksporto dinamika ir srautų pasiskirstymas bei Baltijos šalių generacijos pokytis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

vagiu

vagiu portretas
saika ne daugiau bergersunys praturtejo...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių