Quantcast

Dėl mokesčių slėpimo ES kasmet praranda trilijoną eurų

Europos Komisijos duomenimis, kasmet dėl mokesčių slėpimo Europos Sąjunga netenka daugiau nei trilijono eurų. Pasak Europos Komisijos nario Algirdo Šemetos, laikas iš esmės spręsti mokesčių vengimo problemą. Tam bus pasitelkta nauja duomenų apsikeitimo sistema tarp valstybių narių.

Itin didelis postūmis kovai su pajamų ir mokesčių slėpimu – neseniai kilę skandalai apie mokesčių vengiančius žinomus visuomenės veikėjus ir aukštus politikus. Dėl to teko atsistatydinti Prancūzijos ministrui Jerome`ui Cahuzacui, ofšorinėje sąskaitoje slėpusiam 600 tūkstančių eurų. Šie skandalai susiję su Didžiosios Britanijos Mergelių salomis ar Kaimanų salomis.

Trilijonas eurų, kurių dėl mokesčių slėpimo kasmet netenka Europos Sąjunga, prilygsta šios bendrijos septynerių metų biudžetui. Tai ne tik didžiuliai nuostoliai valstybėms. Kyla grėsmė, kad sąžiningoms įmonėms ir gyventojams mokesčių našta dar padidės. Tad, pasak eurokomisaro Algirdo Šemetos, kovojant su mokesčių slėpimu, bus keičiamasi informacija apie gyventojų pajamas, pirmiausia – indėlius. Tam dabar prieštarauja tik Austrija. Taip pat numatyta, kaip kovoti su vadinamaisiais mokesčių rojais.

„Didelės tarptautinės įmonės sugeba kilnoti pelną iš vienos šalies į kitą ir tokiu būdu susimažinti pelno mokestį. Komisija siūlo priimti tam tikras taisyskles, kurios leistų ignoruoti sandorius su tam tikromis trečiomis šalimis, jei tie sandoriai sudaromi mokesčių vengimo tikslais.Taip pat peržiūrėti dvigubo apmokestinimo sutartis su trečiosisomis šalimis, numatant tose sutartyse tokio sandorio ignoravimo galimybę.

Ir trečia, siūloma apibrėžti, kas yra mokesčių rojus, ir jei šalis nesilaiko bendrų, visuotinų taisysklių ir nori išlikti mokesčių rojumi, tokiu atveju įtraukti tokias šalisi į juoduosius sąrašus ir taikyti atitinkamas sankcijas“, – aiškina Europos Komisijos narys, atsakingas už mokesčius Algirdas Šemeta.

Pasak komisaro, su mokesčių vengimo problemomis susiduria ir Lietuva.

„Bet jos kiek kitokio turinio. Manau, kad tos priemonės, kurios pasiūlytos, jei Taryba joms pritars, jos padės Lietuvai geriau surinkti mokesčius, nes yra informacios, kad naudojamasi mokesčių rojais, mokesčių vengimo tikslais“, – sako A. Šemeta.

Norint priimti Europos Komisijos parengtą veiksmų planą visos 27 šalys turi balsuoti „už“ vienbalsiai. Šį veiksmų planą aptars gegužę susirinksianti Europos Sąjungos Vadovų taryba.



NAUJAUSI KOMENTARAI

gebelsas

gebelsas portretas
praranda??? tai gal tie pinigai dingsta ir pasidaro nematomi? o gal jie sudega ir lieka tik pelenai???? kodel nesamones rasot? tie pinigai lieka.... tik gal kitose kisenese....

www

www portretas
kas ta es dinozauras ar ne tie patys zmones. Greiciausiai praranda tie kurie ir taip perdaug turi bet jiems vis mazai nes kaip siurbeles siurbia zmoniu krauja. Dievas visus sulygins........

oi

oi  portretas
kiek ta es praranda del valdininku isvaistitu pinigu tai sakes.vien tik savivaldibiu isrinkteji valdininkeliai vazineja su 4 naujais bmw uz kuriu kaina galima buvo moket kelis metus keliolikai pensininku pensijas padidintas.jau nekalbam apie premijas kurias jie sa isimoka ir priedus ir apie ispusta valdininku skaiciu kuris per krize tik padidejo kai verle zmoniu idarbintu sumazejo.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių