Quantcast

Dėl kompensacijų ūkininkams gali brangti elektra

Aukščiausiajam teismui paskelbus, kad žemės, kurioje stovi elektros įrenginiai, savininkui turi būti sumokama kompensacija, į bendrovę ESO puolė kreiptis tokių sklypų turėtojai. Bendrovė pinigų norintiems žmonėms siūlo laukti, kol kitas teismas nuspręs dėl galimų atlygio sumų. Advokatų teigimu, žemės savininkai gali bylinėtis ir, kuo daugiau jų bus, tuo greičiau atsiras geranoriškas kompensavimas, apeinant teismus. Bet ESO perspėja – jeigu susidarys didelės sumos, jas padengti teks visiems elektros vartotojams.

Klaipėdos rajono ūkininkas rodo, kiek elektros linijų yra jo žemėje. Analogiškų vaizdų visoje Lietuvoje – tūkstančiai. Žemę dirbantys žmonės sako, kad stulpai, laidai ir pastotės – didžiulis kliuvinys, elgtis su juo reikia labai atsargiai. Be to, iš to ploto, kur elektros įrenginiai, negaunama derliaus.

„Augalininkystės ūkis, tai reikia žemę ruošti, kultivuoti, arti, pastoviai riekia stulpus apvažiuoti, visos sėjos, žemės dirbimai jau gaunasi zigzagais, o taip jau reikia viską tiesiai, gražiai daryt“, – sako Klaipėdos rajono ūkininkas Artūras Česnauskas.

„Dirbant žemę, reikia juos aplenkt, saugotis, reikia, kad neužkliūtumėm, kad nesulaužytumėm“, – pritaria ūkininkas Andrius Vainius.

Ūkininkai įdėmiai seka, kuo galutinai baigsis kito žemės savininko maždaug prieš 7-erius metus pradėtas bylinėjimasis. Joniškio rajono gyventojo mažiau nei 2 hektarų sklype – 19 stulpų ir pastotė. Vyras nori kompensacijos. Aukščiausiasis teismas paskelbė beprecedentę nutartį – sklypo savininkas turi gauti pinigų už jo žemėje esančius elektros įrenginius. Tačiau, kiek konkrečiai, paliko spręsti žemesnės instancijos teismui.

Į ESO dėl nuostolių atlyginimo, nieko nelaukę, suskubo kreiptis 13 žemės savininkų. Bet bendrovė pinigų nemoka – ragina laukti, kol paaiškės joniškiečio kompensacijos dydis. Kitas kelias – ginčas teisme.

Advokatai sako: reikalauti piniginio atlygio už stulpus, laidus ir pastotes gali nebūtinai ūkininkai, bet bet kuris žemės savininkas. Kompensacija gali būti vienkartinė arba periodinė. Pastaroji esą naudingiau, nes elektros įrenginys sklype tikriausiai stovės neribotą laiką.

„Kuo daugiau žmonių kreipsis, tuo labiau ir elektros skirstymo operatorius supras tą klausimo svarbą ir galbūt pagreitės kažkokių kompensacinių mechanizmų priėmimas be teismo“, – teigė advokatų kontoros „Vox Legalis“ steigėja Inga Pališkienė.

ESO sako jau inicijavusi pakeitimus, kad būtų įteisinta bendra kompensavimo tvarka. Jei tektų sumokėti visiems, kokia suma susidarytų, sako dar neskaičiavusi.

„Tuo atveju, jeigu tos kompensacijos būtų ženklios, tai brangs. Nebrangs, matyt, turės įtaką elektros energijos kainai. Kiek, kokios įtakos, šiuo metu negalim pasakyti, nesam apskaičiavę, kaip minėjau, tų dydžių“, – kalbėjo ESO valdančios „Lietuvos energijos“ Teisės paslaugų centro vadovė Ingrida Kudabienė.

Tiesiant elektros linijas ar statant pastotes po 2004-ųjų, su žemės savininkais sudaromos sutartys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Ūkininkui elektros nereikia trukdo stulpai jis gali gyventi be elektros. Ūkininkui nereikia kelių trukdo art laukus, o kaimynas tegu lėktuvu skraido ar oro balionu. Nu kvaili tie kaimo žmonės. Man nereikia aš girtas vaikščiosiu,nieko nestatysiu taip smukdysiu visa savo kaimą. Aš kvailas ir jūs būkit kvaili.KAIP ELEKTRĄ GAUS kaimynas gamyklos jam kvaileliui nedaeina jis "šikną" valosi "laikraščiu" nežino, kad yra tualetinis popierius.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių