Quantcast

Dėl cigarečių kontrabandos Lietuva pernai prarado 54 mln. eurų

  • Teksto dydis:

78 proc. gyventojų nepateisina

„Philip Morris Baltic“ korporacijos reikalų direktorius Baltijos šalims Gintautas Dirgėla įsitikinęs, kad mažinant šešėlį, itin svarbus ir pasikeitęs visuomenės požiūris – mažiau tolerancijos nelegaliai prekybai ir pagalba teisėsaugos pareigūnams veda prie apčiuopiamų rezultatų.

„Tyrimai rodo, kad net 78 proc. Lietuvos gyventojų nepateisina kontrabandinių prekių pervežimo ir prekybos jomis. Tai didelis progresas lyginant su 2012 metais, kai situacija buvo priešinga – 61 proc. gyventojų buvo linkę pateisinti kontrabandinių ir nelegaliai parduodamų prekių vartojimą. Akivaizdu, kad visuomenė pamatė neigiamas kontrabandos puses – nusikalstamumo augimą, organizuotas banditų grupes, nepilnamečių įtraukimą“, – aiškino G.Dirgėla.

Valstybės sienos apsaugos tarnybos vado generolo Renato Požėlos teigimu, nelegali rinka yra labai jautri aplinkos veiksmams, todėl į bet kokias planuojamas priemones reikia žiūrėti itin atidžiai: „Užkirtus kelią kontrabandai per vieną valstybės sienos plyšį, nusikaltėliai greitai atranda kitą. Pabrangus tabako gaminiams iškart pajuntamas stipresnis kontrabandos spaudimas valstybės sienoms. Tai reiškia, kad tiek nusikaltėliai, tiek visuomenė labai jautriai reaguoja į bet kokius rinkos pasikeitimus”, – dėstė R.Požėla.

Augantis akcizas didins kontrabandos riziką

Nuo 2017 m. kovo 1 dienos cigaretėms akcizų tarifas didės apie 10,5 proc., minimalus – apie 6 proc. (iki 90 eurų už 1 tūkst. cigarečių). Cigarečių pakelis dėl to vidutiniškai gali pabrangti apie 18 euro centų (pigiausių cigarečių – apie 12 ct.). Minimalus akcizas, taikomas Lietuvoje parduodamam cigarečių pakeliui, šiuo metu siekia 1,70 Eur.

„Yra rizika, kad didžiausias per pastaruosius metus akcizo didėjimas gali po gan ilgos pertraukos vėl paskatinti tabako gaminių kontrabandos apimčių augimą. Tokių šalių kaip Norvegija pavyzdys rodo, kad net turtingose, aukštą pilietinį sąmoningumą turinčiose valstybėse didelės produktų kainos gali stiprinti šešėlinę rinką. Norvegija, kurioje cigarečių kainos yra vienos aukščiausių Europoje, drauge su Latvija pirmauja pagal nelegalių tabako gaminių kiekį rinkoje – daugiau nei penktadalis čia suvartojamų cigarečių yra kontrabandinės“, – pažymi Arnas Marcinkus, Nacionalinės tabako gamintojų asociacijos vykdantysis direktorius. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tai dar pabranginkit ir pamatysit , kiek tada milijonu netek

Tai dar pabranginkit ir pamatysit , kiek tada milijonu netek portretas
O dar , kai samane prades virti ...... Oi-oi!!!.... Bus ne tik piniginiai nuostoliai , bet ir zmogeliukai kris , kaip muses.....
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių