Quantcast

Dėl cigarečių kontrabandos Lietuva pernai prarado 54 mln. eurų

  • Teksto dydis:

2016 m. dėl nelegaliai į Lietuvos rinką įvežtų cigarečių šalies biudžetas galimai prarado daugiau nei 54 mln. eurų vien dėl nesurinkto akcizo. Net 80 proc. neapmokestintų cigarečių Lietuvą pasiekė iš Baltarusijos – šioje kaimyninėje šalyje pagamintos cigaretės sudarė 14,1 proc. visų Lietuvoje surūkomų cigarečių, rodo 2016 m. IV-ąjį ketvirtį bendrovės „Nielsen“ atliktas tuščių pakelių tyrimas.

Šešėlio mažėjimas praranda pagreitį

Šešėlinės tabako rinkos mastas Lietuvoje IV-ąjį metų ketvirtį siekė 17,5 proc. ir per metus sumažėjo nežymiai – 2,1 proc. Tačiau per pastaruosius 6 m. nelegalių tabako gaminių dalis iš viso susitraukė daugiau nei dvigubai – dar 2010 m. pabaigoje net 42,8 proc. Lietuvoje surūkytų cigarečių buvo nelegalios.

Nepaisant to, kad sutelktomis teisėsaugos institucijų pastangomis kontrabandinių cigarečių mastas mažėja, Lietuva išlieka tarp santykinai daugiausia nelegalių cigarečių suvartojančių valstybių Europos Sąjungoje (ES). Į šį sąrašą taip pat patenka kitos ES rytinio pasienio rinkos – Latvija, Lenkija, Rumunija, be to, šalys, kuriose tabako gaminių kaina yra labai aukšta – Didžioji Britanija, Airija.

Lietuvoje didžiausia kontrabandinių cigarečių dalis fiksuota Radviliškyje, kur daugiau nei trečdalis (34,5 proc.) visų pakelių buvo atgabenti iš trečiųjų šalių. Nelegalių cigarečių taip pat daug Telšiuose (30 proc.), Šiauliuose (28,3 proc.), Panevėžyje (25 proc.) ir Alytuje (23,3 proc.).

Dvigubai viršija ES vidurkį

„Danske Bank” vyriausiojo Baltijos šalių ekonomisto Roko Grajausko teigimu, nepaisant to, kad Lietuvai pavyko pasiekti progreso mažinant nelegalią rinką, tačiau ji vis dar gerokai viršija ES vidurkį, kuris šiuo metu sudaro apie 10 proc. tabako gaminių rinkos.

„Kovoje su kontrabanda ir nelegalia prekyba yra dvi dedamosios – tai kontroliuojančiųjų institucijų veiksmai ir ekonominės paskatos. Žvelgiant iš ekonominės pusės, galima pastebėti tendenciją, kad pastaraisiais metais didėjo gyventojų perkamoji galia, nes atlyginimai Lietuvoje augo sparčiau, stabiliai augo ir užimtumas. Prie kontrabandos mažėjimo galimai prisidėjo ir menkę prekybiniai ryšiai su Baltarusija. Tai reiškia ir mažesnį tarp valstybių judančio transporto srautą, kas savo ruožtu bent iš dalies sumažina ir nelegalių cigarečių transportavimo galimybes”, – aiškino R.Grajauskas.

Ekonomisto nuomone, nors augant gyventojų pajamoms, auga ir akcizai, tačiau akcizų didinimas turi vykti labai atidžiai – įvertinant ne tik šalies viduje vyraujančias tendencijas, bet ir situaciją aplinkinėse valstybėse, nes per greitai keliami akcizai didina šešėlinės prekybos patrauklumą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tai dar pabranginkit ir pamatysit , kiek tada milijonu netek

Tai dar pabranginkit ir pamatysit , kiek tada milijonu netek portretas
O dar , kai samane prades virti ...... Oi-oi!!!.... Bus ne tik piniginiai nuostoliai , bet ir zmogeliukai kris , kaip muses.....
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių