Quantcast

Daugybė tinkamo vartoti maisto iškeliauja į šiukšlynus: kaip sumažinti?

  • Teksto dydis:

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) siūlo palengvinti maisto dovanojimo ar perdavimo labdarai procesą. Siūloma plėsti galimų atiduoti produktų sąrašą, kad prekybos įmonės, didžiausi maisto tvarkymo subjektai ir viešojo maitinimo įmonės galėtų perduoti kuo daugiau maisto skurstantiesiems.

VMVT maisto skyriaus vedėjos Ilonos Drulytės teigimu, maistą labdarai galima atiduoti jau nuo 2016 metų, tačiau šiuo metu norima plėsti galimų atiduoti produktų asortimentą.

„Gausybė maisto, kuris yra puikiai tinkamas vartoti, anksčiau iškeliaudavo į šiukšlynus. Tikimės, kad naujoji tvarka padės šiam maistui atsidurti ant stalo ir jis bus tinkamai panaudotas“, – aiškina ji.

Anot I. Drulytės, atsižvelgiant į produkto rūšį ir sudėtį, taip pat ženklą etiketėje, jo vartojimo terminą galima pratęsti nuo kelių dienų iki kelių mėnesių ar net vienerių metų.

Kaip aiškina specialistė, ženklas „Tinka vartoti iki“ reiškia produkto saugą, tad, pasibaigus jo terminui, jis tampa nebesaugus vartoti, o tokio maisto atiduoti labdarai negalima. Tačiau daugybė maisto produktų yra su ženklu „Geriausias iki“, būtent jų vartojimo terminas ir gali būti pratęstas. Siekiama, kad jį būtų galima paaukoti.

„Lietuvos teisės aktai neleidžia parduoti tokio produkto. Turime žinoti, kad toks produktas vis dar tinkamas vartoti, tik nėra geriausias, gali turėti tam tikrų kokybinių pakeitimų. Pavyzdžiui, kava ne tokia aromatinga“, – sako I. Drulytė.

Pasak VMVT atstovės, į tokį sąrašą patenka kava, makaronai, konservuotas maistas skardinėse bei daugybė kitų maisto produktų.

„Kavos, makaronų, konservuoto maisto skardinėse vartojimo terminą galima pratęsti iki vienerių metų, atsižvelgus ir įvertinus tą produktą. Kitų produktų, pavyzdžiui, maisto papildų, vartojimo terminą galime pratęsti tik 2 mėnesiams, nes gali pasikeisti veikliųjų medžiagų kiekis“, – supažindina I. Drulytė.

Skaičiuojama, kad šiuo metu vienas Lietuvos gyventojas išmeta apie 55 kg maisto per metus.

Daugiau apie tai – laidos įraše.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
NE žmonės maistą išmeta, o PC; reikia pakeist PVM įstatymą kad VISI 'gautiniai' tą PVM mokėtų, kai PC bus priversti už išmetamą maistą PVM sumokėt, iškart atsiras parduotuvėse atpiginto maisto - PC nereiks nieko išmetinėt, o ir mes geriau maitintis pradėsim.

ai

ai portretas
nieko neišmetu, nes neturi nei ko nei iš ko t. y. pensijytė tokia, kad nėr iš ko mėtytis

Būtina

Būtina portretas
Sumažinti kainas ir nestatyti naujų parduotuvių kas 100 metrų.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių