Quantcast

Darbdavio ir darbuotojo ginčai: kur kreiptis nesutariant?

  • Teksto dydis:

Darbo aplinkoje neretai kyla ginčų tarp darbuotojų ir darbdavio, tačiau ne visi ginčų dalyviai žino, ką tokiu atveju daryti. VU Teisės fakulteto lektorė, advokatė dr. Vida Petrylaitė pataria nebijoti kreiptis į Darbo ginčų komisiją, kurios pirminis tikslas yra siekti abiejų pusių susitarimo.

Advokatė paaiškina, su kokių rūšių ginčais susiduriama praktikoje.

„Tiek teorijoje, tiek praktikoje esame įpratę skirstyti ginčus į individualius ir kolektyvinius darbo ginčus. Kolektyvinis ginčas kyla tuomet, kai darbuotojai ar jų atstovai nesutaria su darbdaviu. Individualus ginčas yra, kai nesutarimas dėl darbo sutarties vykdymo, teisės aktų taikymo konkrečiam darbuotojui kyla tarp darbdavio ir konkretaus darbuotojo“, – sako V. Petrylaitė.

Kalbėdama apie ginčų grupes, pašnekovė išskiria ginčus dėl neteisėto atleidimo. Pagal senąjį Darbo kodeksą šie ginčai buvo nagrinėjami teismuose, tačiau dabar jiems yra taikoma bendroji tvarka ir juos nagrinėja darbo ginčų komisijos.

„Darbo ginčo komisijos yra sudarytos prie teritorinių skyrių darbo inspekcijų. Matoma praktikoje, kad darbuotojas, pastebėjęs darbo pažeidimus, daromus jo atžvilgiu, kreipiasi tiesiogiai į darbo inspektorių. Kadangi komisija sudaryta prie inspekcijos, asmeniui bus nurodomas adresas, kuriuo atsiųsti savo prašymą ir Ginčų komisija jį tikrai išnagrinės“, – paaiškina V. Petrylaitė.

Pasak advokatės, svarbu nepraleisti terminų, per kuriuos reikia pateikti prašymą Darbo ginčų komisijai.

Išsamiau – įraše.



NAUJAUSI KOMENTARAI

na manyciau del gincu

na  manyciau  del  gincu   portretas
galima kreiptis tik y sventa Petra --jis bent jau isklausys , jei nenori but isdulkintas moraliskai ir materialiai ne tik darbdavio bet ir advokato su visais teisejais....
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių