Quantcast

A. Butkevičius pritartų bedarbių rėmimui iš Garantinio fondo

  • Teksto dydis:

Vyriausybė turėtų pritarti Garantinio fondo kompensacijoms atleistiems darbuotojams, jeigu tokį mechanizmą patvirtintų Trišalė taryba, sako premjeras Algirdas Butkevičius. Jo teigimu, išmokant išeitines kompensacijas darbdaviai apeina dabar galiojantį Darbo kodeksą ir fondas galėtų padėti spręsti problemą.

„Jeigu Trišalė taryba pritars, tikrai aš pritarčiau. Noriu pasakyti, kad jeigu ir nebus Garantinio fondo, tai šiuo metu galiu gal drąsiai teigti, kad turės būti, aišku, numatytas finansavimas, atleidžiant žmones iš darbo, kuris tikrai jiems tą išmoką garantuotų. Bet šitam Garantiniam fondui, pritarus Trišalei tarybai, tikrai, mano manymu, reikėtų pritarti“, - Žinių radijui ketvirtadienį sakė A.Butkevičius.

Jo teigimu, per ekonominį sunkmetį Lietuvoje buvo atleista 40 tūkst. darbuotojų, iš jų tik 7 tūkst. gavo išeitines kompensacijas.

„Tai rodo, kad Darbo kodeksas Lietuvoje, kaip galima daryti išvadą, neveikia. Negalime toliau taikstytis su tokiais dalykais ir tokiais pavyzdžiais. Manau, kad socialinis modelis turės tenkinti ir darbdavio, ir darbuotojo interesus. Jis tikrai modernus, šiuolaikiškas“, - sakė Vyriausybės vadovas.

Idėja mokėti išeitines kompensacijas atleistiems darbuotojams panaši į anksčiau Darbdavių konfederacijos teiktą siūlymą steigti specialų fondą, į kurį įmokas mokėtų darbdaviai ir valstybė. Atleidus darbuotoją ar darbuotojus, jie galėtų gauti šio fondo išmokas ir finansiškai sudėtingais laikais ši našta nekristų ant vieno darbdavio.

Naują socialinį modelį ruošusi mokslininkų grupė siūlo atleidimo iš darbo apribojimus ir garantijas iš Darbo kodekso perkelti į nacionalines kolektyvines sutartis, sutrumpinti įspėjimo apie atleidimą terminą ir suvienodinti išeitinę išmoką bei sumažinti ją iki 1 mėnesio. Be to, rekomenduojama palikti 40 valandų per savaitę.

Darbo grupė siūlo bedarbiams mokėti iki 50 proc. algos nedarbo išmoką pirmus tris mėnesius ir ją mažinti neįsidarbinusiems ilgesnį laiką - iki 9 mėnesių, vėliau išmoka apskritai nebūtų mokama.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių