Quantcast

Beveik 1000 pedagogų paliko mokyklą pasinaudodami išeitine išmoka

Šiemet galimybe gauti išeitinę išmoką ir baigti profesinę karjerą mokykloje pasinaudojo 995 pedagogai.

Jų išeitinėms Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM) skiria per 3 mln. eurų.

Mokytojų skaičius išlieka stabilus, o jų mažėjimas – toks pat, koks pernai, rodo „Sodros“ statistika.

Pedagogų mažėjimą daugiausia lemia pasitraukiančiųjų į pensiją skaičius, šiemet tokių pedagogų buvo tūkstantis.

Pasak ŠMM, mokytojų skaičių keičia ir mažėjantis mokinių skaičius. Šiemet į mokyklas atėjo 2 tūkstančiais mokinių mažiau.

Išėjusiųjų iš darbo pedagogų skaičius šiemet rugsėjį statistiškai labai panašus kaip ir pernai. „Sodros“ duomenimis, 2018 m. iš darbo išėjo 1448 mokytojai, 3 proc. daugiau nei pernai (1403).

Daugiausia iš darbo išėjo pagrindinio ir vidurinio ugdymo mokytojų: 2018 metais – 330, mažiausiai pradinio ugdymo specialistų – 78. Šiemet nebedirbs 280 ikimokyklinio ugdymo mokytojų, 45 specialiųjų poreikių mokytojai, 74 neformaliojo švietimo mokytojai.

Mokytojų skaičius kinta ir priklausomai nuo mokinių skaičiaus. 2011-2017 metais mokinių skaičius susitraukė 91 tūkst., arba 22 proc., nuo 410 tūkst. iki 320 tūkst. Per tą patį penkerių metų laikotarpį mokytojų sumažėjo 7,6 tūkst., arba 20 proc., – nuo 37,6 tūkst. iki 30 tūkst.

Pasak švietimo ir mokslo ministrės Jurgitos Petrauskienės, šie naujausi „Sodros“ duomenys pagrindžia, kad viešumoje paskleista informacija apie masinį mokytojų išėjimą iš darbo, yra netiesa.

„Kaip ir anksčiau, kasmet vyksta natūrali mokytojų kaita: dalis išeina į pensiją, mokytojų skaičių koreguojamas mažėjant mokinių, bet ateina ir naujų mokytojų. Svarbu, kad ten, kur mokytojų trūks, į mokyklas ateitų nauji motyvuoti pedagogai, geri savo dalyko specialistai – tam pertvarkome pedagogų rengimo ir kvalifikacijos tobulinimo sistemą, sprendžiame finansavimo klausimus, – sako švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė. – Itin reikšminga, kad mokinių skaičiui traukiantis, finansavimas švietimui ne mažėja, o didėja. Tai sudaro galimybę investuoti ir į mokytojų atlyginimus, ir bendrai į ugdymo kokybę“, – sakė J. Petrauskienė.

Kasmet į mokyklas ateina apie 70 jaunų mokytojų. Vidutinis mokytojų amžius šalyje – 50 metų.

Per pastarąjį dešimtmetį mokytojų, kuriems daugiau nei 55 metai, skaičius išaugo 48 proc. Į pedagogines studijas šiemet įstojo 651 pirmakursiai: 346 – universitetuose, 305 – kolegijose.

Švietimo ir mokslo ministerijos nuotr.



NAUJAUSI KOMENTARAI

nu

nu portretas
Idomu. Kuo jauniklius mokytojus sumotyvuosite? Minimumu ir kenksmingomis darbo salygomis?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių