Quantcast

Besiverčiantiems individualia veikla - dar viena pajamų deklaracija

Užsiimantiems individualia veikla kovą įsigaliojo nauja pajamų už praėjusius metus deklaravimo tvarka. Pagal ją pajamų deklaracijos turi būti pateiktos ne tik mokesčių inspekcijai, bet ir „Sodrai“.

Seimo Ekonomikos komiteto narys Remigijus Šimašius stebisi, kad „Sodros“ valdyba naują deklaravimo tvarką patvirtino kovą, o pajamas deklaruoti reikia atgaline data – už praėjusius metus. Be to, užsiimantiems individualia veikla ankščiau pajamų deklaracijas pateikti užtekdavę tik Mokesčių inspekcijai. O nuo šiol – dar ir „Sodrai“.

„Praeitais metais to nebuvo. Tam žmonės nesiruošė, nežinojo. Daugelis nežino iki šiol. Galbūt reikėtų sujungti Mokesčių ir „Sodros“ administravimą, o šis žingsnis atvirkščias. Viskas dar labiau išskaidoma – žmonėms reikia atskirai deklaruoti. Tai – protu nesuvokiamas žingsnis“, – dėstė Seimo Ekonomikos komiteto narys Remigijus Šimašius.

Pasak „Sodros“ atstovo, individualia veikla užsiimantys asmenys iki šiol pajamas už praėjusius metus deklaruodavo Mokesčių inspekcijoje. Pagal šias deklaracijas socialinio draudimo įmokos būdavo padalinamos lygiomis dalimis 12 mėnesių. Tačiau pernai Konstitucinis teismas nustatė, kad tokia pajamų deklaravimo tvarka turi būti pakeista ir deklaracijose turi atsispindėti kasmėnesinės pajamos. Po to sekęs Vyriausybės nutarimas, įpareigojęs „Sodros“ valdybą patvirtinti naują deklaravimo tvarką.

Pajamų deklaracijas „Sodrai“ privalo pateikti užsiimantys individualia veikla. Tačiau to nereikia daryti išsiėmusiems vienkartinį verslo liudijimą. Deklaracijas galima pateikti teritoriniuose „Sodros“ skyriuose, taip pat internetu.

„Savarankiškai dirbantiems asmenims šias SAF deklaracijas „Sodrai“ bus galima pateikti tiktai su elektroniniu parašu. Taip yra dėl to, kad šie dokumentai yra saugomi 70 metų. Pagal šiuos dokumentus ateityje gyventojams bus skaičiuojamos išmokos, pavyzdžiui, pensijos. Dėl to reikalavimai yra griežtesni nei paprastai elektroninei bankininkystei“, – aiškino „Sodros“ atstovas Martynas Žilionis.

Individualią veiklą vykdantieji deklaracijas „Sodrai“ turi pateikti iki gegužės 13 dienos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Giedrius

Giedrius portretas
Idijotizmas.

Safyras

Safyras portretas
Jei iš vienos įmonės "dingsta " dokumentai, tai , kad tokie patys dokumentai dingtų ir iš kitos, tai jau sudėtingiau paaiškinti. O "Sodra" pasistatė gerus pastatus, gali saugoti dokumentus, gal ir programas kokybiškesnes pasidarys ir išmoks interneto visas galimybes panaudoti. Aišku, priklausys, kas vadovauja ....Juk dabar tiek "protingų" partinių darbuotojų....

Dalia

Dalia portretas
Reikia juk Sodros darbuotojus aprūpinti darbu :)
VISI KOMENTARAI 16

Galerijos

Daugiau straipsnių