Quantcast

Atsinaujinanti Kalvarija siekia pritraukti turistų

Iš lauko atnaujinta Kalvarijos bažnyčia, įkurtas Jaunimo piligrimų centras bei po poros metų rekonstruota miestelio istorinė dalis, tikimasi, taps traukos objektais turistams ne tik iš kaimyninės Lenkijos.

Iš Lietuvos, Lenkijos ir Rusijos bendradabiavimo per sieną programos Kalvarijos savivaldybė kartu su vietos parapija už maždaug 300 tūkstančius eurų restauravo Švenčiausiosios Mergelės Marijos bažnyčią.

Suremontuotas stogas, atnaujintos šventųjų skulptūros, sutvarkyti pamatai, autentiškos durys, įrengtas keltuvas neįgaliesiems.

Bažnyčia, projektuota italų architekto Henriko Markonės, kurioje beveik dešimtmetį klebonavo prelatas Mykolas Krupavičius, nebuvo remontuota daugiau nei penkias dešimtis metų.

Atnaujinus fasadą, artimiausi metu tikimasi sutvarkyti ir bažnyčios vidų.

„Viską reikėtų tvarkyti: grindis, sienas, altorius. Be abejo, būtų labai gerai ir vargonus, nes buvome išsikvietę ekspertus, jie sako, kad šitų remontuoti kaip ir neišeina, sako, jog reiktų statyti naujus. O galiausiai esame čia pasienyje, važiuoja turistai, galėtume rengti ir koncertus“, – tikina Kalvarijos parapijos klebonas Gediminas Bulevičius.

Savivaldybės ir bažnyčios planuose – dar šiemet įkurti Kalvarijos jaunimo piligrimų centrą.

„Tikimės, kad mums pavyks įkurti piligrimų centrą. Dabar į Šv. Jokūbo kelią  jau įtrauktas maršrutas ir Lietuvoje. Lenkai užsuka, jei vienas iš lankytojų srautų pajudėtų, bažnyčia būtų ne tik kaip maldos namai“, – teigia Kalvarijos meras Valdas Aleknavičius.

Pasak Kalvarijos savivaldybės mero, apleista istorinė dalis nepuošia miesto, todėl, Lietuvos-Lenkijos pasienyje siekiant plėtoti turizmą, bus rekonstruota senoji Turgaus aikštė ir miesto parkas.

„Centre parkas taptų parku su aikšte. Tai būtų aktyvaus poilsio, kultūrinio poilsio vieta, fontanai, paminklas Klimui, vaikų žaidimo aikštelės, scena kultūriniams renginiams, pasikeistų autobusų stotis, atsirastų – ko iki šiol neturėjom – viešieji tualetai“, – pasakoja V. Aleknavičius.

Sutvarkyti miesto centrą prireiks 5–6 milijonų eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

pauliusid

pauliusid portretas
O foto įdėta Žem. Kalvarijos

Klaipėdiete-žemaitė

Klaipėdiete-žemaitė  portretas
Man rupi daugiau Žemaičiu Kalvarija!Tikrai labai nuostabi gyvenviete ir apylinkes!Manau Klaipedos dienraštis turėtu apie savo kraštą rasyt :)
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių