Quantcast

Ateityje žemės mokestis gali padidėti

Tarp šiemet gavusiųjų žemės mokesčio deklaraciją gausesnės gretos tų, kurie gyvena daugiabučiuose. Nors jiems priskaičiuotas mokestis nesiekia kelių dešimčių litų, ateityje jis gali dar išaugti. Projektų vystytojai ragina valdžią įvesti vieningą nekilnojamojo turto mokestį, o ne skaičiuoti atskirus – nekilnojamojo, o po to ir žemės mokesčius.

Sostinės Perkūnkiemio rajone – keletas namų, kurie išdygo ant vystytojų įsigytos, bet nenuomojamos žemės. Daugiabutį perdavus gyventojams, padalyta ir visiems daugiabučio gyventojams tekusi žemė po juo. Atsirado ir prievolė mokėti žemės mokestį.

Tačiau mokėtojų skaičius kinta. Pernai pakoregavus įstatymą, mokestis imtas skaičiuoti nuo rinkos vertės, tačiau įvestas pereinamasis laikotarpis – iki 2017-ųjų apskaičiuojant žemės mokestį mažinama jos vertė. Keičiantis žemės vertei, ankstesniais metais mokesčio nemokėjęs asmuo šiemet gali tapti mokėtoju.

„Galėčiau duoti pavyzdį apie vieną daugiabučio namą Perkūnkiemyje [...] Pernai buvo suskaičiuota žemės mokestis 112 savininkų, šiemet – 132, mokesčio suma vieniems yra 5 litai, kitiems – 11 arba 29 litai. Jau didesnis skaičius daugiabučių gyventojų, kuriems pateiktos deklaracijos sumokėjimui“, – aiškina VMI Paslaugų mokesčių mokėtojams departamento direktorė Stasė Aliukonytė-Šnirienė.

Pagal gyvenamą savivaldybę žemės mokestis varijuoja nuo vienos šimtosios iki 4 procentų rinkos vertės. Ją nustato Registrų centras, o mokesčio tarifą – savivaldybė. Preliminariai skaičiuojama, kad daugiabučiuose gyvenančių žemės mokėtojų galėtų būti apie 10–15 tūkstančių. Pasinaudodama ES pinigais inspekcija sistemas sutvarkė taip, kad kiekvieną mokėtoją pasiekia tik jam skirta deklaracija.

„Mokesčių mokėtojai, užėję į „Mano VMI“, ras jiems jau suskaičiuotą prievolę, tą vieną galutinį skaičių, kuris reiškia, kiek reikia žemės mokesčio sumokėti“, – sako S. Aliukonytė-Šnirienė.

Tačiau daugiabučių statytojai valdžią ragina įvesti vieningą mokestį, o ne jį skaičiuoti pagal turimą turto ar žemės lopinėlį.

„Visą laiką pastato vertė bus žemės vertė, nori to ar ne, visą laiką bus skaičiuojama, ar namas Vilniuje stovi centre ar kažkur laukuose, pagal dabartinį apmokestinimą tu sumoki 2 kartus. Už žemę su pastatu, o paskui už žemę. Sureguliavus tokį teisinį kazusą, atsirastų daugiau aiškumo“, – sako Nekilnojamojo turto plėtros asociacijos direktorius Mindaugas Statulevičius.

Žemės mokestis šiemet apskaičiuotas beveik milijonui asmenų, o realiai teks mokėti beveik 700 tūkstančių, mokestį būtina sumokėti iki lapkričio 17 dienos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ekonominis sunkmetis tik perėjo į kitą etapą

Ekonominis sunkmetis tik perėjo į kitą etapą portretas
Šiandien profesorius Keenas paskelbė: a new financial crisis just around the corner.

Pensininkas

Pensininkas portretas
Jokia cia naujiena, jug visi mokesciai Lietuvoje tik dideja ir dideja...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių