Quantcast

Ar reikia deklaruoti užsienyje turimą turtą?

Užsienyje turimą turtą deklaruoti privalu, priešingu atveju gali grėsti administracinė atsakomybė. Taip sako Valstybinės mokesčių inspekcijos Teisės departamento direktorė Rasa Virvilienė.

Užsienyje turimą turtą deklaruoti privalu, priešingu atveju gali grėsti administracinė atsakomybė. Taip sako Valstybinės mokesčių inspekcijos Teisės departamento direktorė Rasa Virvilienė.

Turtą deklaruoti galima nuo sausio 1 d. Deklaracijos turi būti pateiktos iki gegužės pirmosios darbo dienos (šiemet – gegužės 4 d.).

Deklaracijas turi teikti tie asmenys, kurie eina pareigas, išvardintas turto deklaravimo įstatyme. „T. y.  daugiau nei 40 kategorijų: valstybės politikai, tarnautojai, teisėjai, Europos Parlamento nariai, antstoliai, notarai ir pan. Jie turi teikti turto deklaracijas, jeigu ataskaitinių metų gruodžio 31 d. jie turi atitinkamo turto“, – sako Valstybinės mokesčių inspekcijos Teisės departamento direktorė.

Specialistės teigimu, deklaruoti reikia nekilnojamą turtą, kilnojamąjį turtą, kuriam privaloma teisinė registracija, pinigines lėšas, tiek banke, tiek ne banke, jeigu jų suma viršija 5 tūkst. litų, vertybinius popierius, kurių vertė daugiau nei 5 tūkst. litų, paskolintas ir pasiskolintas lėšas, viršijančias daugiau nei 5 tūkst. litų, meno kūrinius, juvelyrinius dirbinius, tauriuosius metalus, kurių vertė daugiau nei 5 tūkst. litų.

„Niekas nepasikeitė: ir anksčiau, ir šiemet reikia deklaruoti turimą turtą tiek Lietuvoje, tiek užsienyje“, – primena pašnekovė. Iki šiol, pasak R. Virvilienės, informacija apie turtą užsienyje buvo gaunama iš užsienio valstybių pagal atskiras užklausas, tačiau šiemet šiais duomenimis Europos Sąjungos valstybės keisis automatiškai. „Tai reiškia, kad gausime sąrašą asmenų, kurie užsienyje turi turto, o taip pat, jei gauna iš to turto pajamų“, – tikslina Mokesčių inspekcijos atstovė.

Pasak jos, informacija bus gaunama operatyviai, greitai ir visa apimtimi. „Tai reiškia, kad nereikės teikti atskirų užklausų dėl atskirų asmenų, o gausime visą sąrašą, su kuriuo galėsime dirbti ir kontroliuoti“, – tikina pašnekovė.

R. Virvilienė pastebi, kad asmenys, kurie tokių duomenų deklaracijose nenurodė, buvo identifikuoti skundų, trečiųjų šaltinių duomenų pagalba. Jiems buvo priminta apie  pareigą pateikti deklaraciją arba pritaikyta administracinė atsakomybė.

„Jeigu žmogus nėra deklaravęs turto užsienyje, norime bendradarbiauti su mokesčių mokėtojais ir visų pirma patariame jam pasitikslinti deklaraciją, ją galima tikslinti už einamuosius ir penkerius praėjusius metus“, – sako pašnekovė.

Taigi, jei asmuo prisimena, kad jis turi minėto turto ir jo nėra deklaravęs, tai jis gali padaryti iki gegužės 4 d. „Tačiau, jeigu toks raginimas mokesčių mokėtojams nepadės ir jie bus identifikuoti, asmenims, kurie pamiršo deklaruoti turtą tiek Lietuvoje, tiek užsienyje, bus taikoma administracinė atsakomybė“, – perspėja Valstybinės mokesčių inspekcijos Teisės departamento direktorė.

Svarbu paminėti, kad turtą už praėjusius metus reikia deklaruoti litais. Tačiau, jeigu pateikus pajamų deklaraciją litais, susidaro mokėtina prievolė, ji sumokama eurais. „Taip pat noriu atkreipti dėmesį į elektroninio deklaravimo sistemą, kuri yra saugi duomenų atžvilgiu ir neleis jums deklaracijos užpildyti neteisingai“, – rekomenduoja R. Virvilienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

X

X portretas
Nereikia musu gasdinti

nepasikeis

nepasikeis portretas
o kas pasikeis juk vienas sake kad sveicarijoj vilos neturi o turi zmona kiti sakys ten mano artimuju niekada is ju teisybes nebus
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių