Quantcast

Ar privaloma darbuotojui pateikti atlyginimo lapelius?

Darbdavys privalo pateikti atlyginimo lapelį darbuotojui, priešingu atveju jam gali grėsti bauda. Taip sako Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Darbo teisės skyriaus vedėjo pavaduotoja Rūta Juršaitė.

LRT Radijo klausytoja domisi, ar darbdavys gali neišduoti atlyginimo lapelio. „Kodėl įsigalėjo tokia tvarka, kad darbo vietose nebeduoda atlyginimų priskaitymo lapelių: nei elektroniniu, nei popieriniu variantu? Aiškina, kad programos nėra, kad dar ko nors nėra. Juk gali pateikti elektroniniu būdu“, – piktinasi LRT Radijo klausytoja.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Darbo teisės skyriaus vedėjo pavaduotoja R. Juršaitė sako, kad darbdavys tokius lapelius pateikti privalo.

„Darbdavio pareiga informuoti darbuotoją apie išmokėtą darbo užmokestį yra numatyta Darbo kodekse. Ten nurodyta, kad darbdavys ne rečiau kaip kartą per mėnesį privalo raštu ar elektroniniu būdu darbuotojui pateikti informaciją apie jam apskaičiuotas, išmokėtas ir išskaičiuotas sumas ir dirbto darbo laiko trukmę“, – aiškina pašnekovė.

Teisės specialistė tikina, kad tokia darbdavio pareiga galiojo visuomet, tik 2014 metais birželio mėnesį ji buvo patikslinta, t. y. dabar nebūtina pateikti atsiskaitymo lapelį, o apie atlyginimą galima informuoti ir elektroniniu būdu.

„Tačiau pareiga informuoti visada išliko. Jeigu darbdavys neinformuoja, jis nesilaiko darbo įstatymo reikalavimų. Administracinių teisės pažeidimų kodekse už tai numatyta bauda. Darbuotojas gali kreiptis į Valstybinę darbo inspekciją, kad darbdavį nubaustų“, – kalba R. Juršaitė.

Už tokius darbo pažeidimus Administracinių teisės pažeidimų kodekse numatoma bauda nuo 144 iki 1448 eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

sekretorė

sekretorė portretas
Manau,kad kiekvienas darbuotojas puikiausiai žino,kur gali rasti savo lapelį.Tai gali ateiti ir pasiimti. Bet dažniausiai jie guli pas sekretorę ant stalo ir darbuotojai jų nepasiima.O pranešinėti kiekvienam-tiesiog bereikalingas laiko gaišimas.

daug ką privalo

daug ką privalo portretas
kaip ir sumokėti atostoginius,kai darbuotojas išeina atostogų,tik yra tokių darbdavių,kurie atostoginius sumoka pridėdami prie atlyginimo tik kai darbuotojas grįžta po atostogų.

Kęstas Br.

Kęstas Br. portretas
Kodėl lietuvių algos ir pensijos yra nepadoriai mažos? Į šį klausimą pabandė atsakyti skandalingasis restoranų apžvalgininkas A.Užkalnis, suversdamas kaltę, kaip ir už viską kitą Lietuvoje, rusams. Realiai Lietuvos piliečių pensijos yra nepadoriai mažos todėl, kad Maximos Numavičius išleidžia visos Lietuvos pensininkų turtus prabangiam gyvenimui su kulminacija prabangiose vestuvėse. Dirbot, dirbot, o kai ateina metas pasinaudoti darbo vaisiais, tai nėra pinigų. Tiksliau, pinigai yra, bet jie gudriai prichvatizuoti arba išleisti greitai senstančių ginklų pirkimui. O turtuolių nupirktas A.Užkalnis skambiai loja pavymui nueinančiam rusų karavanui. Daugiau apie tai - guglinant žodžius: mokslas-studijos-ekonomika.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių