Quantcast

Aplinkos ministras: Lietuva jaučia EK palaikymą dėl Astravo AE

  • Teksto dydis:

Lietuva yra užsitikrinusi Europos Komisijos (EK) palaikymą dėl netoli Vilniaus statomos Astravo atominės elektrinės (AE), Lietuvai keliant jos saugumo problemas, sako aplinkos ministras. Pasak Kęstučio Navicko, už aplinką, jūrų reikalus ir žuvininkystę atsakingas EK narys Karmenas Vella (Karmenas Velja) jį patikino, jog EK palaiko Lietuvą šiuo klausimu.

„Mes kalbėjome, kad mums reikia Europos Komisijos palaikymo dėl poveikio aplinkai vertinimo ataskaitos. Ta prasme, kad mes nesame jos kokybiškai gavę ir nėra procesai pasibaigę. Apskritai mes norime, kad Astravo klausimu būtų kalbama vienu balsu. Turi būti taikomi europiniai saugumo standartai Baltarusijoje. Komisaras pažadėjo į viską atkreipti dėmesį ir visais klausimais palaikyti mus“, - po susitikimo su K.Vella telefonu iš Briuselio BNS sakė K.Navickas.

Lietuva kritikuoja Baltarusiją, kad statant jėgainę, nesilaikoma saugumo standartų bei tarptautinių aplinkosaugos reikalavimų. Minskas šiuos priekaištus atmeta kaip nepagrįstus.

Astravo AE statybose nuolat įvyksta didesnių ar mažesnių incidentų. Bene didžiausias techninis incidentas įvyko liepą, kai atliekant bandymus krito ir buvo pažeistas pirmojo reaktoriaus korpusas, kurį jėgainę statanti Rusijos „Rosatom“ pakeitė, bent pusmečiui atidėjus reaktoriaus veiklos pradžią.

50 kilometrų nuo Vilniaus statomoje Astravo AE bus įrengti du reaktoriai, kurių kiekvieno galia - 1200 megavatų. Pirmąjį reaktorių planuojama įjungti 2019-aisiais, o antrąjį - 2020 metais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių