Quantcast

AKM toliau plinta kiaulių laikymo vietose

  • Teksto dydis:

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) informuoja, kad vakar, birželio 7 d., Lietuvoje nustatytas trečias ir ketvirtas afrikinio kiaulių maro (AKM) židiniai mažuose kiaulininkystės ūkiuose.

AKM patvirtintas  Šilaitynės kaime (Seredžiaus sen., Jurbarko raj.), kur ūkyje laikytos 3 kiaulės ir Pašvitinio miestelyje (Pašvitinio sen., Pakruojo raj.), kiaulių laikymo vietoje, kurioje buvo laikoma 1 nedeklaruota kiaulė.

Atliekant epizootinį tyrimą Jurbarko rajone ir siekiant išsiaiškinti kaip liga galėjo patekti į kiaulių laikymo vietą, nustatyta, kad netoliese, apie 800 m nuo ūkio, anksčiau buvo rasta AKM užkrėstų šernų gaišenų. Taip pat ištyrus nugaišusią kiaulę, jos skrandyje aptikta žalios masės, o tai rodo, jog ūkininkas šėrė gyvulį šviežiai nušienauta žole, kas yra griežtai draudžiama.

Pašvitinyje auginta kiaulė nebuvo deklaruota, tačiau Pakruojo VMVT inspektoriai laikytojo nenubaudė ir laiku nepristatė nugaišusios kiaulės mėginių į laboratoriją ištirti dėl AKM. Pradėtas tarnybinis patikrinimas dėl atsakingų darbuotojų veiksmų.

Pašvitinio miestelyje esanti kiaulių laikymo vieta yra kaimynystėje ūkio, kuriame AKM židinys buvo nustatytas š. m. birželio 6 d. Tiriant šio protrūkio priežastį, nustatyta, kad tarp kaimyninių ūkių vyko žmonių judėjimas, nebuvo paisoma biologinio saugumo reikalavimų. Tai dar kartą įrodo, kaip svarbu užtikrinti, kad ūkyje nesilankytų pašaliniai asmenys.

„VMVT kiekvieną kartą primena ir perspėja ūkininkus paisyti biologinio saugumo reikalavimų, bet, deja, kai kurie nenori suvokti realios AKM grėsmės ir jos padarinių. Mūsų specialistai nuolat rengia susitikimus su kiaulių laikytojais ir medžiotojais, supažindina juos su AKM situacija ir plitimo mastu Lietuvoje, patekimo į kiaulių laikymo vietas galimybėmis, židinių likvidavimo ir kiaulių utilizavimo būdais. Šie susitikimai organizuojami bendradarbiaujant su savivaldybėmis, medžiotojus vienijančiomis asociacijomis, medžioklės būreliais, aplinkos apsaugos specialistais, siekiant, kad informacija apie AKM pasiektų kuo didesnę auditoriją“, – komentuoja VMVT direktorius Darius Remeika.

VMVT informuoja, kad iki š. m. liepos 1 d. visos neverslinės kiaulių laikymo vietos bus patikrintos po vieną kartą, vėliau nustatytu dažnumu bus tikrinamos pakartotinai. Patikrinimų metu inspektoriai vertina, kaip laikomasi biologinio saugumo priemonių reikalavimų, kiaulių laikytojams dalinami VMVT parengti aktualios informacijos rinkiniai apie gyvūnų užkrečiamąsias ligas bei pagrindines veterinarinės sanitarijos priemones.

2018 m. birželio 2 – 8 d. Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute ištyrus pristatytus šernų gaišenų ir skerdenų mėginius, AKM buvo nustatytas 10 nugaišusių šernų ir 11 sumedžiotų. AKM nustatytas šernams:

Alytaus r. sav. Punios sen.  – 1 sumedžiotam,

Anykščių r. sav. Kurklių sen. – 8 gaišenoms,

Elektrėnų r. sav. Beižionių sen. – 1 sumedžiotam,

Jonavos r. sav. Šilų sen. – 1 sumedžiotam,

Kaišiadorių r. sav. Žiežmarių apyl. sen. – 1 nugaišusiam,

Kėdainių r. sav. Pelėdnagių sen. – 2 sumedžiotiems,

Molėtų r. sav. Giedraičių sen., Balninkų sen. – 2 gaišenoms,

Radviliškio r. sav. Grinkiškio sen. – 1 gaišenai,

Ukmergės r. sav. Žemaitkiemio sen. – 1 sumedžiotam,

Utenos r. sav. Daugailių sen. – 1 sumedžiotam,

Varėnos r. sav. Varėnos sen. – 1 gaišenai,

Vilniaus r. sav. Riešės sen. – 1 sumedžiotam.

Nuo šių metų pradžios AKM laukinėje faunoje patvirtintas 943 vietose 2 335 šernams (2 136 nugaišusiems ir 199 sumedžiotiems).

Apie nustatomus AKM atvejus VMVT informuoja Europos Komisiją, Europos Sąjungos valstybių narių veterinarijos tarnybas, Pasaulio gyvūnų sveikatos organizaciją. Užkrėstos šernų gaišenos ir skerdenos sunaikinamos. AKM užkrėstuose medžioklės plotuose kiekvieną savaitę vykdoma nugaišusių šernų paieška, atliekamas epizootinis tyrimas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

>Suprantau

>Suprantau portretas
..ir visiškai išnaikinti lietuvišką mėsos gamintoją

DĖL BANKO SNORAS UŽGROBIMO

DĖL BANKO SNORAS UŽGROBIMO portretas
D.GRYBĘ - MAGNOLIJĄ Į KALĖJIMĄ!

Supratau

Supratau portretas
.... nes jau nesugalvojam kaip dar galima butų pakelt kiaulienos kainas.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių