Quantcast

Afrikinis kiaulių maras toliau plinta

  • Teksto dydis:

Šią savaitę Lietuvoje užfiksuoti dar du afrikinio kiaulių maro (AKM) židiniai kiaulių laikymo ūkiuose.

Šiaulių rajone Kužių seniūnijoje Sauginių kaime esančiame ūkyje, kur savo reikmėms buvo laikomos 2 kiaulės, viena iš jų nugaišo po ligos, o kitą paskerdė laikytojas. Paėmus nugaišusios kiaulės organų ir paskerstos kiaulės kraujo mėginius ir ištyrus juos Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute (NMVRVI), AKM buvo patvirtintas abiem kiaulėms.

Kitas AKM židinys nustatytas Prienų rajono Jiezno seniūnijos Kisieliškių kaimo ūkyje, kuriame buvo laikomos 3 kiaulės savo reikmėms. Susirgus kiaulei buvo paimti visų ūkyje laikytų kiaulių kraujo mėginiai. Atlikus tyrimus NMVRVI, visoms kiaulėms nustatytas AKM.

Abiejuose židiniuose laikytos kiaulės nugaišintos, o gaišenos saugiai sunaikintos ūkių teritorijose. Įskaičiavus šiuos atvejus, Lietuvoje kiaulių laikymo ūkiuose šiais metais jau užregistruoti 43 AKM židiniai.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba informuoja, kad tęsiami didžiausio šiais metais AKM židinio likvidavimo darbai UAB „Idavang“ priklausančioje kiaulių fermoje. Epizootiniam tyrimui iš visuose tvartuose laikytų kiaulių atrinkti 225 kraujo mėginiai, toliau vykdomas kiaulių gaišinimas, ūkio dezinfekcija, atliekami kiti darbai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

mykolas

mykolas portretas
nejuokinkit su tuo afrikiniu maru kuri sernai atseit platina ir jie imyensyviai atseit naikinami,pas mane soduose jau trys metai sernai ateina,as pats vet akademija baiges ir pikta darosi kaip yra mulkinami zmones

...

... portretas
Kam tas kiaulikes naikint, jei jos maistui tinka... o iš išgyvenusių galima bus išvest lietuvišką žydiškam marui atsparių kiaulių veislę.

.

. portretas
Lietuviškos kiaulės sirgdavo tik raudonlige, dar „nupuldavo nuo kojų”, tai kas čia dabar, kad laidojamos kaip šprotai, maro bacilą kavojant žemėje, kas ten darysis po žeme, siaubas.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių