Quantcast

Kokie reikalavimai keliami dienos žibintams?

Kauno apskrities policija primena, kad vairuotojai, besiruošiantys savo automobiliuose įsirengti dienos žibintus ar juos jau turintys, turi laikytis nustatytos konstrukcijos ir techninės būklės reikalavimų.

1. Dienos žibintai skirti naudoti tik šviesiu paros metu, nes šių žibintų paskirtis atkreipti eismo dalyvių dėmesį, o ne apšviesti kelią;

2. Dienos žibintai turi būti sertifikuoti ir ženklinti pagal Europos Sąjungos reikalavimus. „E“ ženklinimas rodo, kad galima montuoti į automobilį, „RL“ ženklinimas rodo, kad atitinka dienos šviesos normas. Ant žibinto turi būti nurodomas pilnas sertifikato numeris.

3. Dienos žibintai turi automatiškai įsijungti kartu su transporto priemonės variklio paleidimu ir automatiškai išsijungti, kai įjungiamos stovėjimo (gabaritinės) ar artimosios šviesos, taip pat tiesiog išjungus variklį.

4. Dieniniai žibintai turi būti įrengti:

a) aukštis nuo žemės ne mažiau kaip 250 mm, bet ne daugiau kaip 1500 mm;

b) atstumas nuo transporto priemonės krašto turi būti ne daugiau kaip 400 mm.

c) atstumas tarp dviejų žibintų, matuojant nuo paviršių vidinių kraštų, turi būti ne mažesnis kaip 600 mm.

Ar dieniniai žibintai atitinka nustatytos konstrukcijos ir techninės būklės reikalavimus nustatoma privalomos automobilio techninės apžiūros metu (jokių papildomų dokumentų ar klijuojamo lipduko turėti nereikia).

Kelių eismo taisyklių XII skyriaus 102 punkte numatyta, kad „šviesiuoju paros metu motorinių transporto priemonių, traktorių, savaeigių mašinų vairuotojai privalo važiuoti keliais su įjungtomis artimosiomis arba specialiai šiam metui skirtomis žibintų šviesomis“, todėl kai kurie vairuotojai savo automobiliuose įrengia dienos žibintus.

Atliktų tyrimų duomenimis dienos žibintų naudojimas yra svarbus kelių eismo saugumui. Jie žymiai padidina transporto priemonių matomumą kitiems eismo dalyviams bei suvartoja mažiau energijos palyginus su esamais artimųjų šviesų priekiniais žibintais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

jonukas

jonukas portretas
nuspirkau as tokius zibintus aleksoto turguj ir susimontavau i trecia golpuka, dabar as busiu kietas kaune. :D

jk

jk portretas
Kokiais moksliniais straipsniais autorius gali pagrysti teiginį,kad artimų šviesų žibintai padidina eismo dalyvių matomumą?Aš esu skaitęs krūvą straipsnių apie šitos priemonės daromą žalą.Bet neatsakys ,nes nauda kaip ir laiko sukiojime neįrodoma.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių