Quantcast

ŽIV testavimo savaitė tęsiasi

  • Teksto dydis:

Minint ŽIV testavimo savaitę (lapkričio 22 – 29 dienomis) Lietuvos medicinos studentų asociacija kviečia visus gyventojus nemokamai pasitikrinti nuo šio imunodeficito viruso. Kiekvienais metais sergamumas žmogaus imunodevicito virusu (ŽIV) Lietuvoje laipsniškai auga, o kas trečias iš ŽIV turėtojų nežino, kad nešioja šį virusą. Šiemet pirmą kartą pastebėta nauja plitimo tendencija - infekcija kėsinasi į jaunus žmones.

Šios akcijos metu yra siekiama informuoti žmones apie ŽIV ir jo tyrimo naudą. Akcijos dalyviai savo jėgas galės išbandyti viktorinoje, kurioje atsakinės į klausimus apie įvairius ŽIV mitus, vyraujančius visuomenėje, ir galės laimėti prizus. Anksti nustačius užsikrėtimą virusu, galima kontroliuoti infekcijos plitimą, apsaugoti nuo jos artimus žmones ir imtis atitinkamų priemonių, padedančių kontroliuoti tolimesnį jos vystymąsi, tačiau visuomenė vis dar nėra linkusi domėtis tokio pobūdžio ligomis.

Greitieji ŽIV testai, paėmus kraujo mėginį iš piršto, leidžia sužinoti apie galimą infekciją vos per vieną minutę, tačiau netgi ir tokio paprasto tyrimo daugelis vengia dėl įsivyravusios nuostatos, kokie žmonės gali užsikrėsti. „Žmonės bijo tikrintis, nes ši infekcija tarsi stigma, bylojanti apie pasileidusį gyvenimo būdą. Tačiau pamirštama, kad ji plinta tiek krauju, tiek lytinių santykiu metu. Taip pat infekciją motina gali perduoti kūdikiui. Nė vienas nėra apsaugotas nuo užsikrėtimo.” – kalbėjo Lietuvos medicinos studentų asociacijos Prezidentė Aistė Mikalauskaitė.
Lietuvos medicinos studentų asociacija – medicinos studentus vienijanti nevyriausybinė organizacija, aktyviai prisidedanti prie visuomenės sveikatinimo, siekia skatinti domėjimąsi ŽIV prevencija ir minėdama Europos ŽIV testavimo savaitę, inicijuoja nemokamus ŽIV tyrimus viešosiose erdvėse. Greitieji ŽIV testai bus atliekami:

Vilniaus mieste:

• Lapkričio 25d. – VU MF (M.K. Čiurlinio g. 21), 3 aukšte. Akcija vyks nuo 13 val. iki 15 val.

• Lapkričio 26d. – Saulėtekio alėjoje 5, įsikūrusiame Nacionaliniame atviros prieigos mokslinės komunikacijos ir informacijos centre (MKIC bibliotekoje), hole prie rūbinės.

Akcija vyks nuo 13 iki 16 val.

• Lapkričio 27d. –VCUP (Konstitucijos per. 16), 5 aukšte. Akcija vyks nuo 11 iki 15 val.

Kauno mieste:

• Lapkričio 26d. – VDU (Donelaičio g. 52 ) fojė. Akcija vyks nuo 11 iki 16val.

• Lapkričio 27d. – VU KHF (Muitinės g. 8). Akcija vyks nuo 11 iki 16val.


Šiame straipsnyje: ŽIV testassveikataliga

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių