Quantcast

Žiemos skanėstas – lašiniai. Kokius ir kaip išsirinkti?

  • Teksto dydis:

Žiemą lašinių vartojimas Lietuvoje išauga labiausiai, nes atvėsus orams jaučiame didesnį energijos poreikį, o lašiniai puikiai malšina alkį ir suteikia jėgų.

Švieži, sūdyti, rūkyti, vytinti, stori ar ploni, su raumenų sluoksniu ar be jo, minkšta ar kieta odele – lašinių būna pačių įvairiausių. Apie juos pasakoja ir kaip išsirinkti pataria maisto gamybos ekspertas Aidas Poleninas.

Renkantis lašinius svarbiausia atkreipti dėmesį į jų išvaizdą, kvapą ir storį. Kokybiški lašiniai yra baltos arba vos rausvos spalvos, be kraujosruvų ir pigmentinių dėmių, sumušimų, nepageltę ir nepatamsėję, be ryškiai matomų šerių, rašoma pranešime spaudai.

„Bet kuris lašinių mėgėjas patvirtins: patys skaniausi yra minkšti, tarsi tirpstantys burnoje lašiniai. Jie turėtų būti stori, kaip sako senoliai, bent 3–4 pirštų storio, švarūs, svilinta ir minkšta odele. Taip pat daug išduoda kvapas: švieži lašiniai turėtų kvepėti panašiai kaip kvepia šviežia mėsa“, – pataria A. Poleninas.

Turi ypatingą savybę

Lašiniai gali būti vientisi arba su raumenų sluoksniu – kokius rinktis, priklauso nuo skonio ir to, ką ketinate gaminti. Taip pat parduotuvėse galima rasti kietųjų ir minkštųjų lašinių. Kietus lašinius A. Poleninas pataria naudoti sūdymui arba rūkymui, o minkštus sumalti arba iš jų išlydyti taukus.

Ypatinga lašinių savybė – jų neįmanoma persūdyti. Druskos šis produktas pasisavina tiek, kiek reikia, ir nė krislo daugiau.

Ypatinga lašinių savybė – jų neįmanoma persūdyti. Druskos šis produktas pasisavina tiek, kiek reikia, ir nė krislo daugiau.

„Be druskos, ruošiant šviežius lašinius taip pat tinka lauro lapai, česnakai, pipirai, neprošal juos pagardinti ir truputėliu cukraus. Tokius sūdytus lašinius galima valgyti vienus, naudoti įvairiems patiekalams arba užbarstyti įvairiais prieskoniais ir išrūkyti“, – sako ekspertas.

Beje, lašinius skanu valgyti ne tik su duona ir svogūnu ar gaminti padažus su spirgučiais, bet ir išbandyti kitus receptus. Pavyzdžiui, išsikepti bandelių su lašinukais, išsivirti bulvienės ar jais pagardinti sriubą. Lašinius rekomenduojama valgyti su raugintais kopūstais, agurkais, burokėliais bei kitomis antioksidantų turinčiomis daržovėmis.

Sveika, bet su saiku

Pardavimų duomenys rodo, kad lietuviai labiausiai mėgsta šviežius lašinius, nors nemažo pirkėjų susidomėjimo sulaukia ir šaltai rūkyti lašiniai. Šaltuoju metų laiku, spalio-kovo mėnesiais, lašinių paklausa „Maximose“ išauga labiausiai – šiais mėnesiais jų nuperkama pusantro karto daugiau nei balandį-rugsėjį.

Mitybos specialistai pabrėžia, kad lašinius derėtų valgyti saikingai, o sveikam žmogui rekomenduojama per dieną suvartoti iki 30 gramų lašinių. Pavyzdžiui, naudinga atsipjauti gabalėlį lašinių ir suvalgyti jį ryte. Tokiu būdu ne tik gausite jėgų, bet ir pagerinsite organizmo tonusą, kadangi lašiniuose yra daug vitaminų, karotino, arachidono rūgšties bei kitų organizmui svarbių medžiagų.

Lašiniai turi ir nestandartinių panaudojimo būdų: sakoma, jog gabalėlis lašinių be odos gali padėti numalšinti dantų ar sąnarių skausmą, ne retas gabalėlį lašinių žiemą padeda paukščiams palesti.


Šiame straipsnyje: lašiniaimitybamaistasmėsa

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galintis mokėti

Galintis mokėti portretas
Turtus susikrautų tie kaimiečiai kurie gamintų lašinius ir kitus tokius delikatesus tikro rūkymo ir iš senelių paveldėtų receptų pagrindu.Deja surasti dabar ant malkų rūkytų gaminių galima gal tik Vilniaus raj..na dar Dzūkijoje ar pakaunėje.Bet tokios vietos turi savo klijentus, kurie pasiima produkciją vos jai atsiradus iš namų.Patys nuvažiuoja pirkti kaip kad važiuojea iš Klaipėdos pirkti rūkytos žuvies link Ventės rago..Na o mūsų Klaipėdos ir aplinkinių Žemaitijos rajonų turguose tai jau nieko nerasi.Gal tik netyčia.Užversta prekystaliai mirkyta chemikaluose (,,dūmo skonio":D)mėsa.Va net nuotraukoje pažiūrėkit kokie rodomi...Labai gaila tikro lietuviško paveldo ir buvusio tikro ūkininko sąžiningumo..

na

na portretas
retai vartoju lasinius, bet ju geru seniai niekur negausi- nei turguj nei juo labiau parduotuveje. ar teko kada matyt per 3 savaites supelijant rukytus lasinius? dabartiniai pelyja, net saldytuve. na, jei turit giminiu giliam kaime tai esat laimes kudikiai galintys valgyt gerus lasinius, o ne parodija

tiesa

tiesa portretas
reklama...tikru lasiniu maxsimoj tikrai nera....
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių