Quantcast

Z kartos jaunuolių mityba: kaip motyvuoti maitintis sveikiau?

  • Teksto dydis:

2015 m. lapkričio 6–7 d. Lietuvos parodų ir kongresų centre „Litexpo“ vyks 5-oji mokyklų įrangos, mokymo priemonių ir technologijų paroda „Mokykla 2015“. Dvi dienas truksiančioje parodoje į užsiėmimus, susitikimus ir diskusijas kvies Lietuvos edukologijos universitetas (LEU) – didžiausia pedagogus rengianti aukštoji mokykla mūsų šalyje. LEU, kaip ir praėjusiais metais, siūlys atkreipti dėmesį į Z kartos jaunuolių mitybos įpročius.

Verslumu pasižymintys Z kartos atstovai yra kūrybingi, smalsūs ir drąsūs. „Būtų gerai, jei jie būtų ir sveiki“, – sako LEU sveikatinančios mitybos ugdymo dėstytoja Birutė Mielkuvienė. Racionali jaunų žmonių mityba – sveikatos pagrindas. Ji turi įtakos fizinei ir protinei raidai, mokymosi rezultatams, gyvenimo kokybei ir trukmei. Manoma, kad tvirti sveikos mitybos įpročiai, įgyti ir suformuoti vaikystėje ir paauglystėje, išlieka ir turi teigiamą įtaką sveikatai visą gyvenimą.

Mokslininkų teigimu, vaikų mitybos įpročius lemia individualūs (maisto pasirinkimas ir suvokimas, kas yra sveika mityba), šeimos (sveikos mitybos įpročių formavimas namuose ir už šeimos ribų) ir kiti veiksniai. „Vienas iš specifiškiausių Z kartos jaunų žmonių mitybos įpročių – valgyti (užkandžiauti) žiūrint televizorių, ruošiant namų darbus, žaidžiant (dirbant) kompiuteriu, skelbiant nuotraukas socialiniuose tinkluose ir t. t. Z kartos jaunuoliai geba greitai apdoroti milžiniškus informacijos kiekius ir puikiai atlikti kelis darbus vienu metu, bet jiems dažnai stinga dėmesio sveikai mitybai“, – teigia B. Mielkuvienė.

Vaikai ir paaugliai yra ta mūsų visuomenės grupė, kuri dar ne visada pati gali teisingai nuspręsti, kuo ir kaip maitintis, todėl yra pažeidžiamiausia. „Tėvų ir mokytojų pagalba vaikams ir paaugliams, renkantis maisto produktus, maisto technologijas, sveikos mitybos režimą, yra būtina“, – pabrėžia sveikatinančios mitybos ugdymo dėstytoja.

B. Mielkuvienė pabrėžia, kad tėvams svarbiausia žinoti, kaip motyvuoti jaunus žmones maitintis sveikiau, neatsisakant kartais ir mažiau vertingų (jaunų žmonių mėgstamų) produktų, ir kaip jiems padėti formuotis sveikos mitybos įpročius: valgyti tam skirtoje vietoje, o ne prie kompiuterio ar televizoriaus, reguliariai maitintis (4–5 kartus per dieną), valgyti įvairų maistą, atsisakyti įpročio užkandžiauti.

„Pagrindinė Z kartos jaunų žmonių mitybos problema yra ta, kad jie turi daug „svarbesnių“ dalykų gyvenime nei sveikos mitybos režimas, maisto produktų įvairovė racione, maisto medžiagos ir jų  poreikiai jaunam žmogui“, – sako B. Mielkuvienė.

Susidomėjusius LEU kviečia į paskaitą „Z kartos jaunuolių mitybos įpročiai“, kurią ves universiteto Gamtos, matematikos ir technologijų fakulteto Technologijų ir technologinio ugdymo katedros lektorė B. Mielkuvienė. Paskaita vyks 2015 m. lapkričio 7 d. (šeštadienį) 14.00–14.45 val. konferencijų salėje 5.2 (Lietuvos parodų ir kongresų centre „Litexpo“).


Šiame straipsnyje: jaunimasZ kartamitybasveikata

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių