Quantcast

Vitamino B12 stygius – pavojus mažyliui

Jei kūdikystėje stigo vitamino B12, mažyliai sunkiau sprendžia kognityvinius testus: atpažįsta raides, įveikia galvosūkius, suvokia kitų vaikų emocijas ir kt. Tai nustatė Bergeno „Uni Research centro“ (Norvegija) mokslininkai su kolegomis iš kitų tyrimų centrų.

Paveikia smegenų formavimąsi

Specialistai tokią išvadą padarė tyrinėdami vitamino B12 reikšmę kūdikystėje. Pirmiausia jie ištyrė 500 Nepalo naujagimių kraują. Praėjus penkeriems metams 320 eksperimento dalyviams tyrimai buvo pakartoti ir patikrinti jų intelektualiniai gebėjimai. Tuomet paaiškėjo, kad vaikų, kuriems kūdikystėje trūko vitamino B12, pažintinės funkcijos formuojasi silpniau.

Gali būti, kad šio vitamino deficitas pažeidžia arba sulėtina smegenų formavimąsi. Mokslininkų nuomone, tokia problema gali prasidėti ir tada, jei vitamino B12 pristinga dar vaisiui. Beje, daugelis tyrime dalyvavusių vaikų nepatyrė itin didelio šio vitamino koncentracijos atsilikimo nuo normos. Specialistai pabrėžė, kad tai buvo panašu į slaptą vitamino B12 trūkumą – organizmo ląstelėms teko dirbti sunkiau. 

Didina diabeto riziką?

Kiek anksčiau britų mokslininkai paskelbė, kad vitamino B12 stygius nėštumo metu gali vaikui padidinti riziką susirgti ir 2 tipo cukrinio diabeto bei kitų metabolinių sutrikimų riziką. Tokį galimą ryšį nustatė Voriko universiteto specialistai.

Atlikti tyrimai parodė, kad mažai vitamino B12 turinčios moterys išsiskiria didesniu kūno masės indeksu ir dažniau gimdo mažesnio svorio kūdikius. Tokie vaikai yra labiau atsparūs insulinui – tai 2 tipo cukrinio diabeto rizikos veiksnys.

Mokslininkai pateikė hipotezę, kad su vitaminu B12 deficitu susijusius pokyčius gali lemti anomalinis leptino – sotumo hormono – kiekis. Tunkant leptino koncentracija vis didėja, formuojasi pasipriešinimas leptinui, o taip pat didėja atsparumo insulinui rizika. Kūdikiai, kuriuos pagimdė mažai vitamino B12 turėjusios motinos, turėjo padidintą leptino kiekį. Tai gali reikšti, kad leptino genas tokiu nėštumo atveju galėjo būti perprogramuotas.


Svarbu

Vitamino B12 daugiausia yra mėsose, paukštienoje, kiaušiniuose, pieno produktuose, jūros gėrybėse. Tačiau tokia mityba sunkiau prieinama neturtingų šalių gyventojams – čia vaikų, turinčių vitamino B12 deficitą, problema ypač aktuali. Norint užtikrinti sveiką mažylių raidą įvertinti šį faktorių reikia ir vegetarams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių