Quantcast

Virškinimo sistemos tyrimo institutas darbuosis renovuotose patalpose

  • Teksto dydis:

Rugsėjo 23 d. po 2 metus trukusios renovacijos vienintelis šalyje Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) Virškinimo sistemos tyrimo institutas savo veiklą tęs atnaujintose patalpose.

Iš Europos struktūrinių fondų lėšų atnaujinto LSMU Mokomojo ir laboratorinio korpuso 6-ame aukšte įsikūrė dvi mokslo laboratorijos: Klinikinės ir molekulinės gastroenterologijos bei Chirurginės gastroenterologijos.

Instituto veiklos pradininkai – 2002 m. įkurta mokslininkų grupė prie LSMU Gastroenterologijos klinikos. Tuomet dirbo tik pora mokslinių bendradarbių, vėliau prie medikų prisijungė molekuliniai biologai, genetikai. Jų mokslinių tyrimų rezultatai buvo diegiami į klinikinę praktiką – jau prieš 12 m. įdiegti retų kepenų ligų – Vilsono ligos, hemochromatozės genetiniai tyrimai, ieškoma naujų uždegiminių ir onkologinių virškinamojo trakto ligų biožymenų, atliekami žarnyno mikrobiotos tyrimai. Instituto mokslininkai 2015 m. pirmieji rytų ir centrinėje Europoje įdiegė į klinikinę praktiką žarnyno mikrobiotos transplantaciją (atlikta jau daugiau nei 20).

2011 m. įkurtas institutas dirba jau 10 mokslininkų ir doktorantų (genetikai, molekuliniai biologai ir gydytojai gastroenterologai), iš viso – 14 darbuotojų.

„Gastroenterologija yra viena sparčiausiai pasaulyje plėtojamų medicinos mokslo sričių, kuria gali pasigirti ir Lietuva. Džiaugiamės mūsų mokslinės veiklos tarptautiniu pripažinimu, bendradarbiaujant su užsienio kolegomis mūsų mokslininkų darbai spausdinami „Nature“, „Nature genetic“ ir kt. leidiniuose“, – sakė instituto vadovas prof. L. Kupčinskas.

Naujose patalpose įsikūrusios Klinikinės ir molekulinės gastroenterologijos laboratorijos pagrindinės mokslinių tyrimų kryptys yra uždegiminių žarnyno ligų (opinio kolito ir Krono ligos) epidemiologiniai, genetiniai, genominiai, klinikiniai, su H. pylori infekcija susijusių ligų mikrobiologiniai, genetiniai, klinikiniai tyrimai, retų kepenų ligų tyrimai, onkologinių virškinamojo trakto ligų biožymenų paieška.

Chirurginės gastroenterologijos laboratorija glaudžiai bendradarbiauja su LSMU MA Chirurgijos klinika ir yra jos funkcinis mokslo padalinys.

Atidarymo ceremonijoje dalyvavo rektorius prof. Remigijus Žaliūnas, LSMU prorektorė prof. Vaiva Lesauskaitė, LSMU MA MF dekanas prof. Algimantas Tamelis, Kauno klinikų generalinis direktorius prof. Renaldas Jurkevičius, Lietuvos mokslų akademijos atsakingas sekretorius prof. Vytautas Basys ir kt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių