Quantcast

Vaikų alergija maistui: nuomonė keičiasi

Žmonės tampa vis labiau alergiški maistui, ir tai visiškai nepriklauso nuo jų amžiaus. Vis dažniau pastebima, kad alergija pasireiškia jau nuo pirmųjų kūdikio gyvenimo dienų.

Paveikia daug sričių

Kūdikio odos bėrimas gali būti vienas pirmųjų maisto alergijos požymių.

Gydytojos alergologės ir klinikinės imunologės docentės Jūratės Staikūnienės teigimu, alergija maistui gali pasireikšti labai įvairiai. Vaikams ji dažniausiai pasireiškia neigiamomis reakcijomis virškinamojo trakto veikloje, ant odos, kvėpavimo takuose. Kūdikiams dažniausia alergijos maistui forma – atopinis dermatitas.

"Alergiškų maistui vaikų kūno masė nedidėja, pasireiškia dažni pilvo skausmai ir vėmimas, viduriavimas. Į šiuos požymius neretai tėvai nereaguoja, manydami, kad tai nekaltas maisto alergenas", – aiškina gydytoja J.Staikūnienė.

Kuo anksčiau, tuo geriau

"Kūdikiai yra jautresni karvės pienui, kiaušiniams, sojai, riešutams ir žuvims, tačiau nereikia vengti šių maisto produktų", – rekomenduoja gydytoja alergologė.

Mitybos rekomendacijos dažnai keičiasi. Jei prieš keletą metų gydytojai patarė kuo ilgiau vengti alergizuojančių maisto produktų kūdikių maisto racione, dabar patariama juos pradėti vartoti jau šešių mėnesių vaikui ir kuo įvairesnių.

"Nereikia atidėlioti alergizuojančius produktus įtraukti į kūdikio maisto racioną. Jeigu anksčiau griežtai draudėme vartoti žuvį vaikams, jaunesniems nei trejų metų, tai šiandien manoma kitaip. Šešių mėnesių kūdikis turi būti maitinamas ne tik motinos pienu, bet ir kuo įvairesniais maisto produktais, tokiais kaip žuvis ar net žemės riešutai."

Būtina tirti nelaukiant

Kaip ir dėl bet kokios ligos, taip ir įtariant galimą maisto alergiją, būtina kreiptis į specialistus.

"Jeigu kūdikis serga atopiniu dermatitu ir ant jo kūno yra tik keli spuogeliai, liga gali būti vidutinio sunkumo ar net labai sunki. Tokie vaikai visi be išimties privalo būti ištiriami dėl galimos alergijos maistui", – pataria J.Staikūnienė.

Alergologės nuomone, pastebėjus galimus alergijos simptomus laukti negalima. Tyrimai atliekami,  kad ir kokio amžiaus vaikas būtų.

"Labai dažnai tėvai laukia iki trejų metų ir tik tuomet atveda vaiką atlikti tyrimų. Tai blogai. Tyrimus mes atliekama tada, kai reikia, tam amžiaus ribos nėra", – pabrėžė gydytoja J.Staikūnienė.

Svarbu nustatyti priežastis

Svarbiausia yra surasti priežastį, kokiam maisto produktui vaikas alergiškas.

Tik tada galima skirti dietą, išeliminavus alergizuojančius maisto produktus. Gydytoja iš patirties žino, kad tėvams neretai atrodo, jog jų vaiką alergizuoja visai kiti maisto produktai. Dažnai kaltinami vaisiai, uogos, šokoladas, tačiau neretai tikroji priežastis yra kasdienio vartojimo produktai, tokie kaip pienas, kiaušiniai ar kviečiai.

"Tik tuomet, kai nustatoma, kam kūdikis alergiškas, kartu reguliuojama ir mamos mityba. Įrodyta, kad maisto alergenai pereina į motinos pieną, tačiau kūdikį alergizuoja ne pats pienas, o jame susikaupusios alergenų nanodalelės", – aiškina gydytoja J.Staikūnienė.

Motinos pieno apsauga

Neseniai paskelbti įrodymai, kad motinos pienas gali šiek tiek apsaugoti nuo alerginės astmos ir alerginės slogos.

"Tačiau jis neapsaugo nuo galimos maisto alergijos", – perspėja gydytoja ir primena, kad rūkymas nėštumo metu yra viena pagrindinių priežasčių, dėl kurios vaikui išsivysto alergija.

 


Šiame straipsnyje: alergijamaistasmityba

NAUJAUSI KOMENTARAI

Skeptikas

Skeptikas portretas
"Tėveliai, nusiteikę prieš skiepus, galvoja, kad alergiją skatina būtent vakcinacija. Tai labai didelė klaida ir visiškai nesietini dalykai", – į dar vieną aspektą atkreipia dėmesį gydytoja J.Staikūnienė. Pradeda pasirodyti duomenų, kad suleidus žmogui į kraują mielių antigenų, gali būti paleidžiamas alerginių reakcijų mechanizmas. O būtent genetiškai modifikuotos mielės yra naudojamos kai kurioms vakcinoms, pvz., nuo hepatito, pneumokoko, gaminti. Žr. pvz. straipsnį Rinaldi ir kt., Anti-Saccharomyces cerevisiae Autoantibodies in Autoimmune Diseases: from Bread Baking to Autoimmunity, Clinical Reviews in Allergy & Immunology, October 2013, Volume 45, Issue 2, pp 152-161

Skeptikas

Skeptikas portretas
"Tėveliai, nusiteikę prieš skiepus, galvoja, kad alergiją skatina būtent vakcinacija. Tai labai didelė klaida ir visiškai nesietini dalykai", – į dar vieną aspektą atkreipia dėmesį gydytoja J.Staikūnienė. Pradeda pasirodyti duomenų, kad suleidus žmogui į kraują mielių antigenų, gali būti paleidžiamas alerginių reakcijų mechanizmas. O būtent genetiškai modifikuotos mielės yra naudojamos kai kurioms vakcinoms, pvz., nuo hepatito, pneumokoko, gaminti. Žr. pvz. straipsnį Rinaldi ir kt., Anti-Saccharomyces cerevisiae Autoantibodies in Autoimmune Diseases: from Bread Baking to Autoimmunity, Clinical Reviews in Allergy & Immunology, October 2013, Volume 45, Issue 2, pp 152-161
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių