Quantcast

Vaikams ir paaugliams – skiepai nuo ŽPV ir kokliušo

  • Teksto dydis:

Nuo šių metų spalio 1 d. 15-16 m. paaugliai greta kitų skiepų, numatytų vaikų profilaktinių skiepijimų kalendoriuje, bus skiepijami ir nuo kokliušo. Nuo 2016 m. rugsėjo 1 d. nuo žmogaus papilomos viruso (ŽPV) infekcijos bus pradėtos skiepyti 11 metų mergaitės. Tai numatyta sveikatos apsaugos ministrės Rimantės Šalaševičiūtės patvirtintame Lietuvos Respublikos vaikų profilaktinių skiepijimų kalendoriuje.

   
Pasak ministrės, Lietuvoje nuo kokliušo skiepijami kūdikiai ir vaikai prieš pradedant lankyti mokyklą, tačiau laikui bėgant, paauglystėje, imunitetas šiai užkrečiamai ligai silpnėja.

„Todėl, atsižvelgdami į Pasaulio sveikatos organizacijos, Europos Komisijos, Europos ligų kontrolės centro rekomendacijas, pakartotinai skiepysime paauglius nuo kokliušo. Tik tokiu būdu galima užtikrinti vaikų profilaktinių skiepijimų tęstinumą, kontroliuoti kokliušo epidemiologinę situaciją šalyje. Kitaip tariant, negalime leisti, kad susirgę kokliušu paaugliai, infekciją perduotų kūdikiams", – sako ministrė R. Šalaševičiūtė.

ŽPV vakcina pasaulyje naudojama pakankamai neseniai, tačiau Pasaulio sveikatos organizacija šalims jau yra rekomendavusi įtraukti ją į skiepų kalendorius, kaip priemonę, mažinančią sergamumą gimdos kaklelio vėžiu ir šios ligos naštą visuomenės sveikatai.

„Lietuvoje apie ŽPV infekcijos vakciną kalbama ne vieneri metai, neabejojama jos veiksmingumu. Todėl atėjo laikas pradėti skiepyti mergaites, taip išsaugant jų sveikatą", – sako R. Šalaševičiūtė.

Specialistų teigimu, skiepijant nuo ŽPV infekcijos, galima išvengti iki 70 proc. gimdos kaklelio vėžio atvejų ateityje.


Šiame straipsnyje: kokliušasŽPVskiepaisveikata

NAUJAUSI KOMENTARAI

Anima

Anima portretas
Ta liga neužkrečiama ir niekas negali priversti skiepyti mergaites.Kiek mirčių nuo tų skiepų pasaulyje jau buvo / paskaitykit -BRAZILIJOS tragediją / , o kokios pasekmės - pasimatys kai jos užaugs ir vaikus reikės gimdyti .Madam Šalaševičiūtė gal neturi mergaitės , kad parduoda lietuvaites?

teko

teko  portretas
skaityt, kad pasiskiepijus ta ŽPV yra didelė tikimybė tapt nevaisinga
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių