Quantcast

Vaikai užduoda klausimus apie sveikatą – atsakymai nustebins suaugusiuosius

Tai, kad žaizda greičiau sugyja ją davus palaižyti šuniui, yra iš senų laikų atėjęs mitas, tad jokiu būdu to nedarykite, nes galite užkrėsti žaizdą infekcija, perspėja gydytojas Alvydas Unikauskas. LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ jis atsakinėjo į vaikų klausimus apie sveikatą.

Patrikas gydytojo A. Unikausko klausia: „Mama sakė, kad kai tėtis buvo užsigavęs ir šuo palaižė žaizdą, tai ji išgijo. Ar tai tiesa?“

„Negalima duoti šuniui laižyti žaizdos. Tai yra mitas, atėjęs iš senų laikų, kai medicinoje daugelis dalykų dar nebuvo žinoma. Ant šuns liežuvio ir jo nasruose yra bakterijų. Jei šuo laižo žaizdą, bakterijos patenka į ją. Taip žaizdą galime užkrėsti kokia nors infekcija ir pridaryti dar daugiau bėdos“, – kalba A. Unikauskas.

Be to, žmogus gali susirgti netgi pasiutlige. Prof. Alvydas Laiškonis sako, kad Lietuvoje kasmet 5000–6000 žmonių yra skiepijami nuo pasiutligės, todėl, kad jiems įkando šuo. Grėsmė susirgti pasiutlige iškyla esant įvairiems įkandimams, šunų užpuolimams, taip pat, jei žmonės duoda palaižyti šuniui žaizdą.

Elzė teiraujasi gydytojo, kodėl berniukų kojos smirda kaip svogūnas? A. Unikauskas sako, kad prakaito lašai yra bekvapiai, bet kai prakaitu pradeda maitintis ant kojų esančios bakterijos, jos ima „gadinti“ orą. Reikia dienos ar dviejų, kad bakterijos pradėtų skleisti nemalonų kvapą. Ilgai misdamos prakaitu bakterijos pradeda skleisti „svogūno“ kvapą.

Dar vienas Elzės klausimas gydytojui: „Kodėl vienos žaizdos gyja pačios, o kitas reikia susiūti?“ „Įsivaizduokite, kad įsipjovėte. Odos kraštai yra labai arti vienas kito, gali susiglausti. Tokios žaizdos nereikės siūti, nes kraštai gražiai suauga vienas su kitu, nepalikdami jokios žymės“, – pasakoja gydytojas.

Tačiau, jei įsipjovėte taip, kad žaizda iš tikrųjų yra didžiulė, jos kraštai bus išsižioję, toli vienas nuo kito, į tokią žaizdą gali lengvai pakliūti infekcija. Ši žaizda pati gražiai neužgis, liks randas. Jos kraštus reikia suglausti, susiūti, kai žaizda sugyja, rando nelieka arba jis būna visai nedidelis.

Ąžuolas klausia gydytojo, kaip dirba širdis? „Ar girdėjote žodį „skilveliai“ ir „prieširdžiai“? Širdis turi du prieširdžius ir skilvelius. Turbūt pasakysiu naujieną, kad gydytojai kartais sako, jog žmogus turi dvi širdis: dešiniąją ir kairiąją“, – kalba A. Unikauskas.

Atsakydamas į Ąžuolo klausimą, gydytojas sako, kad į dešinę širdį priteka deguonies neturinčio veninio kraujo. Šį kraują dešinysis skilvelis perstumia į plaučius. Kai įkvepiame, gauname deguonies, šį deguonį pasiima mūsų kraujas. Su deguonimi kraujas patenka į kairįjį širdies skilvelį. Šį kraują kairysis širdies skilvelis išstumia į mūsų kūną.

Daugiau vaikų klausimų ir gydytojo atsakymų – vaizdo įraše.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių