Quantcast

Vaikai serga todėl, kad nesigydo suaugusieji

Šiemet jau devyniems Kauno klinikinės ligoninės mažiesiems pacientams diagnozuota tuberkuliozė, dar penkiems ši liga įtariama. Dėl didėjančio sergamumo labai susirūpinusi šios ligoninės Vaikų ligų II skyriaus vedėja gydytoja Dalia Steponavičienė.

– Jus, patyrusią gydytoją, išgąsdino vaikų sergamumo tuberkulioze statistika? Kokia ji?

– Baisu, kad sergamumas auga. Pernai tuberkuliozė diagnozuota net vienuolikai mažųjų mūsų šalies gyventojų daugiau nei užpernai. Vien mūsų ligoninėje pernai 22 pacientams patvirtinta ši liga, penkiems iš jų – atvira ligos forma.

Dar blogiau šiemet. Per beveik tris mėnesius tuberkuliozė diagnozuota jau devyniems vaikams, dar penki tiriami, ir yra didžiulė tikimybė, kad ligos diagnozė pasitvirtins. Tai labai dideli skaičiai.

Iš devynių vaikų net penki serga atvira tuberkuliozės forma, todėl šie ligoniai yra izoliuoti, negali bendrauti su kitais, kad jie nebūtų infekuoti naujai. Medikai ir artimiausi lankytojai pas šiuos ligonius gali užeiti tik su kauke ant veido. Sergantieji atvira tuberkulioze palatose guli po vieną. Jiems sudarytos visos buitinės sąlygos, yra televizoriai, užtikrintas socialinis gyvenimas: mokyklinio amžiaus vaikai mokosi, juos lanko mokytojai.

– Kokio amžiaus šie ligoniai?

– Nuo aštuonerių iki septyniolikos metų. Labai liūdna, kad du iš šių ligonių serga vaistams atsparia tuberkulioze.

– Kaip jie gydomi?

– Šiems ligoniams skiriami rezerviniai vaistai nuo tuberkuliozės. Jie efektyvūs, bet pakankamai toksiški, ir gydymo trukmė daug ilgesnė. Jei paprasta, jautri vaistams tuberkuliozė gydoma šešis mėnesius, pirmus du iš jų – intensyviai, keturiais vaistais, o vėliau dviem, tai atspari ligos forma – nuo pusantrų iki dvejų metų. Pirma gydymo fazė labai ilga, nuo trijų iki penkių mėnesių. Tai priklauso nuo proceso dinamikos.

– Vaistų toksiškumas gali pakenkti vidaus organams – kepenims, inkstams?

– Nuolat tikriname visas vidaus organų funkcijas. Jei pasireiškia bet koks šalutinio poveikio požymis, mažiname dozes arba keičiame vaistus. Jų netrūksta, esame gerai aprūpinti.

– Jei tie vaistai gerai gydo ligą, ar tai nėra pats geriausias variantas?

– Mane, kaip gydytoją ir atstovaujančią ligonių interesams, labiau žeidžia tai, kad žmonės pasmerkia šeimas, kurių nariai suserga tuberkulioze. Ji vadinama socialine liga. Taip, iš tikrųjų tuberkuliozę platina socialiai netvarkingi žmonės, kurie nesigydo arba pažeidinėja gydymosi režimą. Užsikrėtę vaikai dėl to nekalti. Juolab pas mus dažniausiai guli vaikai iš tvarkingų šeimų, besimokantys gimnazijose. Skaudu, kai aplinkiniai, klasės draugai juos pašiepia, pasmerkia, tyčiojasi.

– Tai rodo, kokia mūsų visuomenė: tolerantiška nusikaltėliams, o žiauri ligoniams.

– Juolab kad tuberkuliozė nėra gėdos liga.

– Dėl ko ji plinta, juolab šiais laikais?

– Dėl to, kad suaugusieji nesigydo. Jie užkrečia vaikus. Yra tuberkulioze sergančių žmonių, kurie nustoja gerti vaistus, nes nori gerti alkoholį. Su juo vaistai nesiderina, apnuodijamos kepenys, ligonis suserga dar labiau. Tam, kad nereikėtų gerti vaistų, bėga iš ligoninės. Arba vieną dieną vaistus geria, kitą – ne. Toks vaistų vartojimas neefektyvus, nes bakterijos prisitaiko, mutuoja ir tampa jiems atsparios, todėl dauginasi. Tokie ligoniai, vaikščiodami tarp mūsų, ligą platina, užkrečia kitus.

Suaugusieji nesigydo. Jie užkrečia vaikus. Yra tuberkulioze sergančių žmonių, kurie nustoja gerti vaistus, nes nori gerti alkoholį.

– Yra sukurta daug vakcinų nuo įvairių ligų. Ar skiepai negalėtų apsaugoti nuo tuberkuliozės?

– Vakcina nuo tuberkuliozės yra, ji įtraukta į naujagimių skiepų kalendorių ir apsaugo nuo išplitusių, išsisėjusių į kitus organus tuberkuliozės formų, tokių kaip tuberkuliozinis meningitas ar panašių. Šiai vakcinai jau daugiau nei 100 metų, bet ji neapsaugo nuo paprasto užsikrėtimo.

Vakarų šalyse, kur sergamumas tuberkulioze mažas, naujagimiai šia vakcina neskiepijami. Pas mus tėra atsisakyta revakcinacijos, kuri būdavo atliekama septynerių metų vaikams. Vyresnieji mažiau serga išsisėjusiomis tuberkuliozės formomis, todėl revakcinacija Lietuvoje neatliekama.

Pasaulyje atliekami tyrimai naujoms vakcinoms sukurti, bet dar neatrasta tokia, kuri 100 proc. apsaugotų nuo užsikrėtimo. Mokslininkai daug dirba šioje srityje, todėl tikėtina, kad rezultatų bus pasiekta.

– Nemažai jaunų tėvų pasisako prieš vakcinas ir neleidžia skiepyti vaikų.

– Tokių tėvų pasitaiko, ir jie taip elgiasi nepagrįstai. Turėjome pacientų, sirgusių tuberkulioziniu meningitu. Buvo ir mirties atvejų, laimė, seniai. Beveik visi, turbūt 88 proc. mirusiųjų, buvo neskiepyti nuo tuberkuliozės.


Penki gydytojos priesakai

Jei vaikas pradėjo silpti, prarado apetitą, norą mokytis, pasidarė irzlus, piktas, nuveskite jį pas šeimos gydytoją, kad patikrintų dėl tuberkuliozės.

Jei vaikas kosti ilgiau nei tris savaites ir nesveiksta nuo paprasto gydymo, nuveskite pas šeimos gydytoją, kad patikrintų dėl tuberkuliozės.

Jei suaugęs šeimos narys be priežasties neteko svorio, tapo suirzęs ir piktas, kosti, jis privalo pasitikrinti dėl tuberkuliozės.

Jei vaikas ar suaugęs šeimos narys serga tuberkulioze, paskatinkite jį gydytis ir palaikykite, priminkite, kad nustatytu režimu gertų gydytojo paskirtus vaistus. Tuberkuliozė yra išgydoma, nuo jos visiškai pasveikstama.

Visuomenės nariai neturi teisės smerkti sergančiųjų tuberkulioze. Tai nėra gėdos liga, ji užkrečiama, ir gali pasirinkti bet kurį iš mūsų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Visaziniams

Visaziniams portretas
Perskaicius komentarus, tai gaila daros, kazkam straipsnis kur pagrindine mintis, jog vaikai vis daugiau serga tuberkulioze acocijuojasi su reklama gydytojams. Kas jiems kysius atnesa? Jusu vaikas sirgo ir neset? Antra profilaktika ir yra atliekama tuberkuliozes skiepu ir suaugusiems svieciant plaucius profilaktiskai. O kitam, visaziniui, tai noriu pasakyti, kad gydymas nuo tuberkuliozes nieko nekainuoja, vaistai yra duodami, ju net pirkti nereikia, "normalus" neasocialus asmenys gydosi ir issigydo, o asocialiems duodami net nemokami kuponai apsipirkti parduotuveje maisto ir buities prekiu. Tai gi reziume, gerai, kad niekas nezino kad tokius kvailus komentarus rasot

As

As portretas
Pati geriausia vaiku pulmonologe,kuria pazistu.Panele anonime,straipsnis skirtas tam,kad zmones nedelstu ir pasitikrintu,jei yra tam butinybe.O ne vaiksciotu tarp sveiku ir uzkretinetu sveikuosius.

Panele anonime

Panele anonime portretas
Viskas beveik teisingai, tik pabaigai dar reikėjo paminėt, kad dėl visko kalta valdžia. Šiaip tai straipsnis skirtas daktarų reklamai, nes jau matomai pacientai nesuneša kyšių atostogoms.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių