Quantcast

Vaikai nori žinoti apie cukraus ligą

Pirmojo tipo cukriniu diabetu, kai kasdien reikia švirkštis insuliną, kasmet suserga apie 100 vaikų. Jie nori žinoti, kodėl.

Pirmojo tipo cukriniu diabetu, kai kasdien reikia švirkštis insuliną, kasmet suserga apie 100 vaikų. Jie nori žinoti, kodėl.

Kai liga užklumpa

"Tadas sirgo ir dažnai jausdavosi pavargęs, tačiau dėl raktelio jis ir vėl juokiasi. Stebuklingas žodis yra "insulinas", – taip prasideda pirmoji knygelė Lietuvoje, skirta vaikams, sergantiems cukriniu diabetu – "Raktelis Tadui. Mama, kas yra "cukraus liga".

Medikų teigimu, vaikų sergamumas cukriniu diabetu nuolat auga, kasmet jis diagnozuojamas 100 vaikų. Skaičiuojama, kad Lietuvoje šia liga serga daugiau kaip 800 vaikų.
Kas yra cukrinis diabetas, kodėl susergama šia liga ir kaip su ja susigyventi? Tokie klausimai kyla mažiesiems, kai juos užklumpa ši liga.

"Lietuvoje publikuota ne viena sausa metodika, kurioje informacija apie diabetą pateikiama itin sudėtingai, vaikams nesuprantama kalba. Ypač sunku apie šią ligą išaiškinti susirgusiesiems dar ikimokykliniame amžiuje", – priežastis, kodėl inicijavo knygelės apie diabetą leidimą, vardijo LIONS klubo viceprezidentas Žilvinas Neliubšys.

Padės rasti raktą

Vokiečių autorės Birgitos Richter knyga "Raktelis Tadui. Mama, kas yra "cukraus liga" pirmą kartą išversta į lietuvių kalbą, pristatyta Respublikinės Kauno ligoninės Vaikų reabilitacijos skyriaus "Žibutės" sektoriuje vykusio renginio metu.

Ž.Neliubšys pastebėjo, kad šis leidinys iš pirmo žvilgsnio primena daugelį vaikiškų pasakų knygelių, todėl yra labai patrauklus.

"Neretai vaikui susirgus cukriniu diabetu šeimos nariai sureaguoja itin jautriai. Tikimės, kad ši knyga padės ieškoti ir rasti naujų raktelių iškilusioms problemoms spręsti ne tik vaikams, bet ir jų tėveliams", – įsitikinęs Ž.Neliubšys.

Besimokant vokiečių kalbos

Idėja išversti šią knygą į lietuvių kalbą kilo Respublikinės Kauno ligoninės Vaikų ligų klinikos endokrinologei Lilijai Zelmai Krovai, dirbančiai su cukriniu diabetu sergančiais vaikais.

"Vokietijoje turiu giminaičių, todėl nusprendžiau mokytis vokiečių kalbos. Norėdama pasitikrinti, kiek išmokau, nusipirkau B.Richter knygą, skirtą vaikams, sergantiems cukriniu diabetu. Ji labai patiko, pagalvojau, kad kažko panašaus reikėtų ir Lietuvoje", – pasakojo L.Z.Krova.

Prie idėjos įgyvendinimo aktyviai prisidėjo Kauno Tauro LIONS klubas, jau ne kartą parėmęs Vaikų reabilitacijos skyriaus "Žibutės" sektorių.

Ne tik mažiesiems

"LIONS klubo atstovai, kurie mūsų gydytojos endokrinologės L.Z.Krovos idėją pavertė kūnu, padarė didžiulį darbą, už ką esame labai dėkingi", – knygos pristatymo metu kalbėjo Respublikinės Kauno ligoninės generalinis direktorius docentas Linas Vitkus.

Šiame renginyje dalyvavęs Sveikatos apsaugos ministerijos Korupcijos prevencijos skyriaus vedėjas Vytautas Šveikauskas pritarė, kad naujai išleista knyga labai reikalinga, ją norisi perskaityti nuo pradžios iki galo.

Knygą "Raktelis Tadui. Mama, kas yra "cukraus liga", manau, bus įdomu skaityti ne tik cukriniu diabetu sergantiems vaikams bei jų tėveliams, bet ir tiems, kurie su šia liga nėra susidūrę", – pastebėjo V.Šveikauskas.

Apie cukrinį diabetą

Cukrinis diabetas, arba cukraligė, – tai visuma sutrikimų, kuriuos sukelia sutrikęs organizmo gebėjimas panaudoti gliukozę (kitaip vadinamą organizmo cukrų).
Jeigu vaiką nuolat troškina, mažėja jo kūno masė, jis dažnai šlapinasi, kamuoja nuolatinis nuovargis, blogai gyja žaizdos – būtina kreiptis į gydytoją, kuris ištirs, ar vaikas neserga cukriniu diabetu.

Didėjantį vaikų sergamumą cukriniu diabetu gali lemti daug priedų turintis šiuolaikinis maistas, užteršta aplinka, be to, liga gali užklupti po persirgtų infekcinių ligų. Įtakos turi ir paveldimumas.

Vaikai dažniausiai serga pirmojo tipo cukriniu diabetu. Jam gydyti būtinos kasdienės insulino injekcijos.


Šiame straipsnyje: diabetascukraligėligos

NAUJAUSI KOMENTARAI

gal

gal portretas
prmas gydymo etapas tueėų būti vaistažolės, o ne vaistų puokštė. Tikrai padeda džiovintų mėlynių šakelių arbata. šakelė litrui vandens, be cukraus, be jokių saldyklių. Litro užtenka dviem dienom. Gerti 2-3 savaites, po to savaitės pertauka ir taip kelis mėnesius, kol cukrus stabilizuosis. Po to profilaktiškai kas kiek laiko gerti. pati taip numušiau cukrų iki normos ir dabar viskas gerai. Bet čia tiems kur dar nevartoja insulino. Kaip sąveikauja su vaistais nežinau
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių