Quantcast

Uždaryta „širdies skylutė“ padeda išvengti insulto

Klaipėdos jūrininkų ligoninėje pacientams, turintiems tam tikrų prieširdžio pertvaros defektų, pasiūlytas naujas gydymo būdas, galintis apsaugoti nuo pasikartojančio insulto ir progresuojančio širdies nepakankamumo.

Atliktos pirmos procedūros

Atvira ovalinė anga prieširdžio pertvaroje arba vadinamoji skylutė širdyje – tokią diagnozę kartais išgirsta vaikai, tačiau kai kurie taip ir užauga, nežinodami apie šį širdies defektą. Mat jis dažniausiai nesukelia jokių požymių.

Pasak Klaipėdos jūrininkų ligoninės Širdies ir kraujagyslių radiologijos skyriaus intervencinės kardiologės Linos Klovienės, jei jaunas pacientas patiria insultą ir neaptinkama kitų rizikos veiksnių, galima įtarti tam tikrus prieširdžio pertvaros defektus – atvirą ovalinę angą.

Neseniai šiems pacientams pasiūlyta nauja procedūra – atviros ovalinės angos prieširdžio pertvaroje uždarymas perkateteriniu būdu. Ši procedūra atliekama pacientams nuo 18 iki 65 metų, patyrusiems insultą.

Ligoninėje sėkmingai jau atliktos trys tokios procedūros pacientėms nuo 40 iki 45 metų. Jų metu klaipėdiečiams talkino įgimtų širdies patologijų specialistas prof. hab. dr. Robertas Sabiniewiczius iš Gdansko (Lenkija) universitetinės ligoninės.

Jei jaunas pacientas patiria insultą ir neaptinkama kitų rizikos veiksnių, galima įtarti tam tikrus prieširdžio pertvaros defektus – atvirą ovalinę angą.

Procedūra – gana trumpa

L.Klovienė pasidžiaugė, kad procedūrų metu išvengta komplikacijų. Ovalinės angos uždarymo procedūra trunka apie pusvalandį. Pacientui taikoma vietinė nejautra ir intraveninė sedacija.

"Procedūros metu punktuojama kojos vena, per veninę sistemą specialiu ilgu kateteriu keliaujame iki širdies, dešinės jos pusės.

Radę defektą tuo pačiu kateteriu per jį pereiname, išskečiamas specialus "skėtukas" kairėje širdies pusėje, tada jis atitraukiamas atgal, fiksuojamas pertvaroje ir iš dešinės pusės prispaudžiamas antru "skėtuku", ir, esant stabiliai padėčiai, prietaisas paleidžiamas nuo kateterio – taip defektas uždaromas.

"Skėtukas" paliekamas širdyje, per tam tikrą laiką jis apauga ir uždaro pertvarą", – pasakojo intervencinė kardiologė.

Įtarimų sukelia insultas

Pastaruosius porą metų pasaulyje plačiai buvo aptarinėjami atlikti didelės apimties klinikiniai tyrimai, kurių metu nustatyta, kad jauniems pacientams po insulto ir turintiems prieširdžių pertvaroje nesuaugimą – atvirą ovalinę angą su dideliu nuosrūviu iš veninės sistemos į arterinę – tikslinga jį uždaryti. Tai esą sumažina pakartotinio insulto riziką.

"Gana dažnai pasitaiko, kad veninėje sistemoje susidaro trombai – taip gali nutikti po kai kurių traumų, galūnių, pilvo operacijų. Atsikabinę trombai, keliaudami per širdį, atradę praėjimą į kitą pusę, papuolę į arterinę sistemą ir nuėję iki galvos kraujagyslių, gali sukelti insultą", – apie kylantį pavojų aiškino L.Klovienė.

Ilgalaikiai klinikiniai tyrimai parodė, kad tokiems pacientams uždarius angą, patiriama nauda būna didesnė nei galima žala.

Kaip paaiškino intervencinė kardiologė, atviros ovalinės angos didžiausia problema – ji gana sudėtingai nustatoma.

Kai žmogus yra ramus, darant širdies echoskopiją ovalinė anga nelabai matoma. Ją lengviau pastebėti pakilus kraujo spaudimui dešinėje širdies ertmėje – taip nutinka, kai žmogus, pavyzdžiui, kosėja ar stanginasi.

Sulaukus jauno paciento, persirgusio insultu ir neturinčio kitų rizikos veiksnių, siūloma daryti specialų širdies echoskopinį tyrimą, kai į veninę sistemą leidžiamas kontrastinis tirpalas ir bandoma specialiais mėginiais išprovokuoti kraujo prabėgimą į kairę širdies pusę.

Ne visada žino apie defektą

Jeigu aptinkama ovalinė anga ir nesama kitų sąlygų insultui sukelti bei visiškai ištyrus pacientą, siūloma defekto uždarymo procedūra.

Taip pat siūloma perkateteriniu būdu, jei tai tik įmanoma, uždaryti kitus prieširdžių pertvaros defektus, kurie yra gana dideli (>1 cm), kad sukeltų širdies nepakankamumą.

"Prieširdžių pertvaros defektai dažniausiai aptinkami vaikams echoskopuojant širdį. Jeigu jie būna gana dideli ir gali sukelti širdies nepakankamumą, vaikystėje yra uždaromi. Bet jei defektai iki pilnametystės lieka nepastebėti, sulaukusiam pilnametystės žmogui mes galime uždaryti. Su tokiais pacientais kartais susiduriame", – pasakojo intervencinė kardiologė.

Anksčiau pacientams, turintiems prieširdžių pertvaros defektą, buvo siūloma važiuoti į Vilnių perkateteriniam uždarymui arba "skylutę" uždarydavo kardiochirurgai per operaciją.

Nuo šiol perkateterinė ovalinės angos ar nesudėtingo prieširdžių pertvaros defekto uždarymo procedūra atliekama ir uostamiestyje.

Kas yra insultas

Tai ūmus galvos smegenų kraujotakos sutrikimas, kurio metu žūva galvos smegenų ląstelės. Insultą per gyvenimą patiria kas šeštas žmogus, nepriklausomai nuo amžiaus ir lyties. Tai viena dažniausių mirties priežasčių ir viena pagrindinių ilgalaikės negalios priežasčių.

Skiriami du pagrindiniai galvos smegenų kraujotakos sutrikimų tipai: išeminiai, kai užsikemša galvos smegenis maitinanti kraujagyslė, ir hemoraginiai, kai plyšta galvos smegenis maitinanti kraujagyslė arba ji išsiplečia – įvyksta aneurizma ir kraujas išsilieja į smegenis arba aplink juos. Dažniausiai pasitaiko išeminiai galvos smegenų kraujotakos sutrikimai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių