Quantcast

Už kraują skystinančius vaistus – daugiau nei 220 eurų. Ar ne per daug?

Virtualioje erdvėje plinta vienoje vaistinėje išduotas pirkimo kvitas. Jame aiškiai matyti, kad pirkėjui už tris pakuotes kraują skystinančių vaistų teko pakloti 224, 83 euro.

Už tokią sumą tautietis vaistinių tinkle „Camelia“ įsigijo tris vaistų pakuotes po 28 tabletes. Tiesa, sergantysis būtų sumokėjęs ir daugiau – jam buvo pritaikyta bemaž 4,5 eurų nuolaida.

Socialiniame tinkle „Facebook“ internautai pastebėjo, kad už šių receptinių vaistų pakuotę Lenkijoje tenka atseikėti apie 45 eurus. „Deja, mano tėčiui ir ten per brangu.  Lapkritį Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga šiuos vaistus padarė kompensuojamus, bet ne visi ligoniai atitinka numatytus kriterijus“, – virtualioje erdvėje piktinosi kita moteris.

Portalui situaciją sutiko pakomentuoti „Camelia“ komunikacijos projektų vadovė Lina Skersytė. Specialistė pastebėjo, kad vaistų „Xarelto“ kaina tokia didelė yra dėl kelių priežasčių: su lygiai tokia pačia veikliąja medžiaga analogų Lietuvoje šiuo metu nėra, beje, šie vaistai yra nauji, patentiniai. „Išlaidos vieno vaisto sukūrimui siekia nuo vieno iki kelių milijardų dolerių, todėl ir vaisto kaina atitinkamai yra didelė. Galutinė vaisto kaina labiausiai priklauso nuo gamintojo deklaruotos vaisto kainos, kurios dalis galutinės kainos struktūroje yra didžiausia. Gamintojo kaina – vienintelė vaisto kainos sudedamoji dalis, kurios griežtai nekontroliuoja valstybė, todėl ji sudaro didžiausią dalį galutinėje kainos struktūroje. Kainas deklaruoja patys gamintojai, užregistruodami vaistus Sveikatos apsaugos ministerijos sistemoje. Beveik 80 proc. kompensuojamojo vaisto kainos sudaro gamintojo deklaruota kaina. Kitas kainos dalis – tiek PVM, tiek didmeninį, tiek mažmeninį vaistų antkainį – griežtai reglamentuoja valstybė“, – laiške aiškino atstovė.

Ar vaistai yra kompensuojami pacientui – sprendimą priima gydytojas.

Minimi vaistai nuo šių metų lapkričio 1 dienos pradėti kompensuoti, tačiau norint gauti kompensaciją reikia atitikti ne vieną kriterijų. Kaip rašoma Valstybinės ligonių kasos (VLK) pranešime, „Xarelto“ („Rivaroxabanum“) gali būti skirtas pacientams insulto ir sisteminės embolizacijos profilaktikai, esant prieširdžių virpėjimui ar plazdėjimui, plaučių embolijai bei giliųjų venų trombozei gydyti. Iki šiol šioms būklėms dažniausiai buvo skiriamas kompensuojamas vaistas varfarinas. „Jei pacientui nepavyksta saugiai sumažinti kraujo krešėjimo varfarinu, galima skirti vieną iš trijų kompensuojamų naujų efektyvių antitrombozinių vaistų –„ Apixabanum“, „Dabigatranum“ ir „Rivaroxabanum““, – rašoma VLK išplatintame laiške. 

VLK Vaistų kompensavimo skyriaus vedėjo pavaduotojos Irmos Medžiaušaitės teigimu, vaistai „ Apixabanum“, „Dabigatranum“ ir „Rivaroxabanum“ gali būti kompensuojami esant kelioms sąlygoms. „Pirmiausia, jei pacientui vartoti vaistą varfariną negalima dėl kontraindikacijų. Antra, jei per 3-6 mėn. (esant prieširdžių virpėjimui/plazdėjimui) arba per 3 mėn. (esant plaučių embolijai ar giliųjų venų trombozei) laiką neužtikrinamas reikiamas varfarino veiksmingumas ar saugumas ir tai pagrindžiama atitinkamų rodiklių reikšmėmis bei tai yra įrašyta medicinos dokumentuose“, – paaiškino I. Medžiaušaitė.

Įprastai „Xarelto“ vaistų pakuotės kaina yra apie 73 eurus, jei kompensuojama 100 proc., tuomet pirkėjui tenka primokėti apie 3 eurus. Esant 90 proc. kompensacijai – priemoka siekia apie 9 eurus, 80 proc. – tenka primokėti daugiau nei 14 eurų, o 50 proc. - maždaug 31 eurą.

„Ar vaistai yra kompensuojami pacientui – sprendimą priima gydytojas. Šiuo atveju pacientas buvo aptarnaujamas su tokiu receptu, kokį buvo išrašęs gydytojas“, – konkrečia situaciją detalizavo L. Skersytė.

Specialistė pastebėjo, kad ir pacientų nuomonės apie vaistų kainas Lietuvoje yra įvairios: mat vieni vartoja pigesnius, kiti – brangesnius vaistus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Roma

Roma portretas
Brudai, pabaisos, plėšikai, kitaip negaliu pavadint. Man irgi reikalingi šie vaistai . Pirkau už nežmonišką kainą keturis metus. Daugiau nebeišgaliu, geriau numirsiu, bet šitiems rykliams daugiau nemokėsiu.

negerbejas

negerbejas portretas
Toj pačioj Lenkijoje jie yra pigesni nuo 20eu taigi mūsų farmacininkų godumas neribotas

Rita

Rita portretas
Yra likusio Xarelto 20mg, galioja iki 2024 09.Panevėžys
VISI KOMENTARAI 66

Galerijos

Daugiau straipsnių