Quantcast

A. Unikauskas atskleidė keturis būdus, padedančius įveikti žemą kraujospūdį

Žemas kraujo spaudimas yra žalingas sveikatai ir gali tapti rimtų ligų priežastimi.

Laimei, yra keturi pamatiniai dalykai, kuriais tinkamai rūpinantis galima susitvarkyti su hipotenzija, LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ sako Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Alvydas Unikauskas.

Kaip teigia jis, žemo kraujospūdžio problemos išsprendimas priklauso nuo vandens vartojimo, judėjimo, gyvenimo būdo ir mitybos.

Žemas kraujo spaudimas, daugeliui žmonių sukeliantis galvos svaigimą ar net alpimą, yra pavojingas ir gali signalizuoti apie rimtas ligas. Per žemas kraujospūdis yra žalingas sveikatai, nes 32 proc. padidina vainikinių širdies arterijų ligų riziką, taip pat gali sukelti traumas dėl nuolatinio svaigulio ir silpnumo, tapti galvos skausmo priežastimi, sako gydytojas A. Unikauskas. Mediko teigimu, hipotenzija sergantys žmonės skundžiasi ir sumažėjusiu lytiniu potraukiu, depresija, nuolatiniu nerimu, dirglumu, mieguistumu.

Pasak A. Unikausko, žemas kraujospūdis priklauso nuo keturių pamatinių dalykų. „Svarbus skysčių vartojimas, laikysena ir judėjimas, gyvenimo būdas, mityba. Jei šie elementai bus tinkamai papildyti, pakils ir kraujospūdis“, – tvirtina medikas.

A. Unikauskas pataria gerti pakankamai vandens ir vengti dehidratacijos. „Geriant pakankamai vandens galima užsitikrinti, kad kraujo tūris kraujagyslėse būtų tinkamas. Per dieną reikėtų išgerti bent aštuonias stiklines vandens“, – pataria medikas.

Gydytojas teigia, kad staigaus kraujo kritimo priežastimi gali būti kūno padėties pakeitimas. Jei žmogus guli ar sėdi, jis turėtų atsistoti lėtai, nes organizmui reikia laiko adaptuotis. Taip pat patariama sėdint nekryžiuoti kojų – taip venos nebus užspaustos ir kraujas laisvai tekės į širdį.

Anot A. Unikausko, žemas spaudimas atsiranda, kai išsiplečia kraujagyslės ar žmogus būna neaktyvus. „Tokiu atveju reikėtų imtis pokyčių. Pavyzdžiui, imtis sporto, kuris nereikalauja daug įtampos ir kvėpavimo sulaikymo. Galima savo lovos galvūgalį ar čiužinį pakelti 10 cm. Tai padės organizmui palaikyti kraujo cirkuliaciją. Galiausiai, derėtų vengti gulėti karštoje vonioje ir ilgai maudytis po karštu dušu, nes tai plečia kraujagysles“, – sako medikas.

Negalima pamiršti ir tinkamos mitybos, ypač jei hipotenzija – ne vienkartinis atvejis, o nuolatinė būsena. A. Unikauskas pataria valgyti daugiau sūdytos žuvies, alyvuogių, sultinio, fermentuoto sūrio, sūdytų lašinukų, marinuotų daržovių, nes druska kelia kraujospūdį. Taip pat reikia maisto, turinčio vitamino B12 – kiaušinių, jautienos, ėrienos ir pan.

„Norintiems pakelti kraujospūdį taip pat rekomenduočiau folio rūgšties turinčio maisto – kepenų, smidrų, špinatų, lęšių, brokolių. Žemą spaudimą turintiems žmonėms padeda ir kofeinas, geriamas protingais kiekiais. Žinoma, reikėtų vengti greitųjų angliavandenių turinčio maisto – saldainių, saldintų javainių, gazuotų gėrimų, pyragų, picų ir t. t.“ – vardija medikas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

aukstas negerai,zemas negerai

aukstas negerai,zemas negerai portretas
tai kas tada gerai.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių