Quantcast

UNICEF įspėja: ŽIV vis dažniau užsikrečia paauglės

  • Teksto dydis:

Jungtinių Tautų Vaikų fondas (UNICEF) įspėjo dėl ŽIV paplitimo tarp paauglių, ypač tarp mergaičių, informuoja „Reuters“.

UNICEF teigimu, kas valandą apie 30 paauglių užsikrečia ŽIV, sukeliančiu imunodeficito sindromą AIDS. Daugiausiai užsikrėtimo atvejų užfiksuojama tarp mergaičių.

Nors pastaruosius du dešimtmečius kovoje su AIDS buvo padaryta didelė pažanga, ją stabdo nesugebėjimas užkirsti kelio tokiam dideliam užsikrėtimų skaičiui tarp vaikų ir paauglių.

Remiantis pranešimais, epidemijos plitimą tarp paauglių mergaičių spartina ankstyvi lytiniai santykiai, įskaitant su vyresniais vyrais, priverstinis seksas, skurdas ir pan.

UNICEF ataskaitoje, trečiadienį pristatytoje AIDS konferencijoje Amsterdame, teigiama, kad pernai nuo AIDS mirė 130 tūkst. 19 metų amžiaus ir jaunesnių paauglių. Tuo tarpu naujai užsikrėtusių skaičius siekė 430 tūkst.

„Daugelyje šalių moterys ir mergaitės neturi galimybės gauti informacijos, paslaugų ar tiesiog galios pasakyti „ne“ nesaugiems lytiniams santykiams. ŽIV klesti tarp labiausiai pažeidžiamų ir atskirtų asmenų, paauglėms mergaitėms atsiduriant krizės centre“, - sakė UNICEF vykdomoji direktorė Henrietta Fore.

Visame pasaulyje ŽIV užsikrėtę yra apytikriai 37 mln. žmonių, didžioji dalis iš jų gyvena Afrikoje. Kasmet beveik milijonas žmonių miršta nuo su AIDS susijusių ligų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių