Quantcast

Kiek lietuvių žino apie nemokamą medicinos pagalbą ES šalyse?

  • Teksto dydis:

Kas penktas suaugęs Lietuvos gyventojas per pastaruosius trejus metus naudojosi kokiomis nors medicinos paslaugomis kitose Europos sąjungos šalyse, beveik pusė suaugusių žino, kad jie turi teisę į nemokamą medicinos pagalbą kitose ES šalyse ir tik 10 proc. galvoja, kad už būtinąją medicinos pagalbą užsienyje jie turi sumokėti patys. Tai paaiškėjo po Europos Parlamento nario Valentino Mazuronio užsakymu atliktos reprezentatyvios gyventojų apklausos sveikatos apsaugos klausimais.

„Esu nustebęs, kad net penktadalis lietuvių yra naudojęsi sveikatos apsaugos paslaugomis kitose ES šalyse. Tai rodo, kad arba lietuviai nemažai keliauja, arba, kad nemaža dalis piliečių yra gerai informuoti kokią naudą jie gali gauti asmeniškai visoje ES. Jeigu kažkas mano, kad jų sveikata geriau pasirūpins kitoje šalyje – jie turi teisę ten vykti ir gydytis“, – teigia V. Mazuronis.

Kiek didesnė dalis pasinaudojusių tokiomis paslaugomis yra tarp miestų (27 proc.), o ne kaimo (17 proc.) ar didmiesčių (16 proc.) gyventojų. Daugiausiai pasinaudojusių tokiomis paslaugomis yra tarp vadovų bei verslininkų (34 proc.), mažiausiai – tarp besimokančio jaunimo (12 proc.). Lyginant gyventojus pagal pajamas neišsiskyrė nei viena pajamų grupė (visos teigiamai atsakė ~20 proc.), vadinasi, pajamos nelemia ar žmogus naudojosi sveikatos apsaugos paslaugomis kitose ES šalyse ar ne.

Lietuvos piliečiai, kurie yra apdrausti PSD ir turi Europos draudimo kortelę turi teisę visose ES šalyse nemokamai gauti būtinąją medicinos pagalbą – tam nereikalingi jokie specialūs kelionės draudimai. Beveik pusė suaugusių (47 proc.) gyventojų tai žino, kas trečias mano (31 proc.), kad tokią teisę turi visi Lietuvos piliečiai nepriklausomai nuo to ar jie yra apdrausti savo šalyje ir tik kas dešimtas (10 proc.) teigia, kad už būtinąją medicinos pagalbą Lietuvos piliečiai turi susimokėti.

„Tiesa ta, kad jeigu turite sveikatos draudimą Lietuvoje – turite jį visoje ES. Tai yra kiekvieno ES piliečio teisė. Rezultatai rodo, kad tik apie pusę lietuvių tai žino. Mano manymu, tai privalėtų žinoti kiekvienas pilietis ir tuo naudotis. Džiugu bent tai, kad tik 10 proc. galvoja, kad už viską turi susimokėti, vadinasi absoliuti dauguma nebijos kreiptis pagalbos jei tik jos prireiks“, – sako V. Mazuronis.

Geriausiai informuoti apie galimybes nemokamai gauti medicinos pagalbą ES yra vidutinio amžiaus, labiau pasiturintys gyventojai, specialistai, vadovai ir verslininkai. Svarbu pažymėti, kad 41 proc. iš tų, kas yra pasinaudojęs būtinąja medicinos pagalba kitose ES šalyse, mano, kad tokią teisę turi visi Lietuvos piliečiai, tuo tarpu tarp tų, kas tokiomis paslaugomis nesinaudojo, taip mano 29 proc.

Tuo tarpu manančių, kad tokią teisę turi apdrausti PSD ir turintys Europos draudimo kortelę, dalis abiejose grupėse vienoda (47 proc. tarp pasinaudojusių medicinos pagalba kitose ES šalyse ir 46 proc. tarp nesinaudojusių).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių