Quantcast

Tyrimas: elektroninėse cigaretėse yra 10 kartų daugiau kancerogenų

  • Teksto dydis:

Elektroninėse cigaretėse yra 10 kartų daugiau vėžį sukeliančių kancerogenų palyginti su įprastu tabaku, ketvirtadienį paskelbė japonų mokslininkai, taip suduodami dar vieną smūgį išradimui, kuris kažkada buvo vadinamas mažiau kenksmingu už rūkymą.

Elektroninės cigaretės, vis labiau populiarėjančios visame pasaulyje, ypač – tarp jaunimo, veikia šildydamos kvapų skystį, kuriame dažnai būna nikotino ir kuris virsta žmogaus įkvepiamais garais.

Japonijos sveikatos apsaugos ministerijos užsakytas tyrimas nustatė, kad kelių tipų skysčių garuose yra tokių kancerogenų kaip formaldehidas ir acetaldehidas.

Formaldehido, kurio būna statybinėse medžiagose ir balzamavimo skysčiuose, koncentracija buvo daug didesnė nei kancerogenų įprastų cigarečių dūmuose, sakė vienas ministerijos pareigūnas.

„Vienos firmos elektroninėse cigaretėse komanda nustatė daugiau kaip 10 kartų didesnį kancerogenų lygį nei yra vienoje įprastoje cigaretėje“, – sakė tyrėjas Naoki Kunugita (Naokis Kunugita), kuris pridūrė, kad formaldehido koncentracijos tyrimo metu buvo įvairios.

„Ypač tada, kai ... vielutė (kuri garina skystį) perkaista, regis, atsiranda didesni šių žalingų medžiagų kiekiai“, – sakė jis.

N.Kunugita ir jo komanda Nacionaliniame visuomenės sveikatos institute savo ataskaitą ministerijai pateikė ketvirtadienį.

Elektroninės cigaretės, kuriose nėra nikotino, Japonijoje nereguliuojamas.

Elektroninės cigaretės su nikotinu (ENDS) yra reguliuojamos šalies farmacijos įstatymais, bet jų paprastai galima nusipirkti internete, nors jos ir nėra lengvai prieinamos parduotuvėse kaip kai kuriose Vakarų valstybėse.

„Jos vadinamos elektroninėmis cigaretėmis, bet yra produktai, visiškai kitokie nei įprastinis tabakas, – sakė minėtas ministerijos pareigūnas. – Vyriausybė dabar studijuoja galimus su jais susijusius pavojus, siekdama išsiaiškinti, kaip jos turėtų būti reguliuojamos“.

Rugpjūčio mėnesį Pasaulinė sveikatos organizacija (PSO) paragino vyriausybes uždrausti elektroninių cigarečių pardavinėjimą nepilnamečiams ir perspėjo, kad jos kelia „rimtą grėsmę“ dar negimusiems kūdikiams ir jauno amžiaus žmonėms.

Nors tyrimų dėl jų poveikio nepakanka, PSO sakė, jog užtenka įrodymų „perspėti vaikus ir paauglius, nėščias ir reprodukcinio amžiaus moteris" dėl elektroninių cigarečių vartojimo, dėl „galimybės, kad vaisiui ir paaugliui ... nikotinas (turės) ilgalaikių pasekmių smegenų vystymuisi“.

PSO taip pat nurodė, kad elektroninės cigaretės turėtų būti uždraustos uždarose viešose erdvėse.



NAUJAUSI KOMENTARAI

l

l portretas
nustačiau kad o mūsų mokslininkai ir sveikatos ministerija debilai arba parazitai
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių