- diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Du trečdaliai Lietuvos gyventojų žino, kad sveikatai palankiausia yra viso grūdo duona. Dauguma žino, kad vaisius ir daržoves valgyti sveika, o beveik devyni iš dešimties apklaustųjų supranta, kad sotieji riebalai didina infarkto ir insulto riziką.
Dauguma mūsų kraštiečių domisi sveikos mitybos principais ir žino, kokie maisto produktai palankiausi mūsų sveikatai, o kurių kiekį reikėtų riboti.
Tai parodė Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) užsakymu atliktas visuomenės nuomonės tyrimas, kurio tikslas buvo išsiaiškinti gyventojų informuotumą apie maisto produktus ir tinkamą jų pasirinkimą.
Beveik pusė apklausos dalyvių nurodė, kad riebalų kiekį maiste reikia riboti: 88 proc. žino, jog sotieji (kieti gyvūninės arba augalinės kilmės riebalai) didina infarkto ir insulto riziką, 48 proc. pritarė teiginiui, kad jie didina vėžio riziką, o 46 proc. – teiginiui, kad šios rūšies riebalai gali sukelti 2 tipo cukrinį diabetą. Didžioji dalis (60 proc.) respondentų taip pat nurodė, kad sveikiau vartoti liesesnius pieno produktus, o pusė (49 proc.) – kad transriebalai (riebalų rūgščių transizomerai), kurie kartais vadinami „riebalais žudikais“, didina širdies ligų riziką. Kaip didelį sočiųjų riebalų kiekį turinčius produktus gyventojai dažniausiai nurodė margariną (74 proc.), virtas dešreles (67 proc.), kiaulieną (64 proc.).
88 proc. žino, jog sotieji riebalai didina infarkto ir insulto riziką.
Dauguma apklausos dalyvių įsitikinę, kad vaisius ir daržoves valgyti sveika. Be to, daug (79 proc.) apklaustųjų teisingai nurodė, kad organizmui reikalingų skaidulinių medžiagų daugiausia yra avižų kruopose, daržovėse (taip mano 61 proc. apklaustųjų), ankštinėse daržovėse (59 proc.).
Tyrimas taip pat atskleidė, kad Lietuvos gyventojai žino, jog didelis cukraus kiekis yra gaiviuosiuose gėrimuose (92 proc.), leduose (88 proc.), o daug druskos yra bulvių traškučiuose (94 proc.), rūkytoje žuvyje (89 proc.) ir maisto pramonės perdirbtuose mėsos produktuose (65 proc.). Kaip maisto produktą, kuriame yra daugiausia kalcio, 44 proc. respondentų teisingai įvardijo pieną, o iš duonos gaminių palankesne sveikatai nurodė viso grūdo duoną (67 proc.).
Be to, tyrimo metu paaiškėjo, kad jau nemažai gyventojų žino, kad sveikatai palankus maistas žymimas tarptautiniu simboliu „Rakto skylutė“, kuris įteisintas ir Lietuvoje, rašoma SAM pranešime.
„Įvertinus tai, kad sveikos mitybos įgūdžiai formuojasi nuo mažens, ypatingą dėmesį reikėtų skirti vaikų mitybos įgūdžiams formuoti. Taigi atlikto gyventojų mitybos žinių tyrimo rezultatai rodo, jog žmonės domisi sveika mityba, o nemaža jų dalis žino, kokie maisto produktai yra palankesni sveikatai, o kokių reikėtų vartoti mažiau ar apskritai vengti“, – apžvelgdamas tyrimo rezultatus sakė SAM Mitybos ir fizinio aktyvumo skyriaus vedėjas dr. Almantas Kranauskas.
Reprezentatyvų tyrimą siekiant išsiaiškinti gyventojų informuotumą apie maisto produktus ir tinkamą maisto produktų pasirinkimą Sveikatos apsaugos ministerijos užsakymu 2017 metų gruodžio 11–19 dienomis atliko visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovė „Spinter tyrimai“. Tyrimo metu buvo apklausti 1006 18-75 m. respondentai, priklausantys įvairioms Lietuvos gyventojų grupėms.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Baltijos šalys bendradarbiaus valdant su sveikata susijusias krizes
Trečiadienį sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys Briuselyje pasirašė memorandumą su kitų Baltijos valstybių – Latvijos ir Estijos – ministrais dėl bendradarbiavimo ir savitarpio pagalbos su sveikata susijusių krizių valdyme, ...
-
PSO: per 50 metų skiepai išgelbėjo mažiausiai 154 mln. gyvybių8
Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) trečiadienį pareiškė, kad per pastaruosius 50 metų skiepai pasaulyje išgelbėjo mažiausiai 154 mln. gyvybių. ...
-
Skelbiamas Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės direktoriaus konkursas1
Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) paskelbė konkursą Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės (RVUL) direktoriaus pareigoms užimti. ...
-
NVSC: rudenį dalis gyventojų nuo erkinio encefalito galės pasiskiepyti nemokamai4
Nuo rugsėjo pirmosios 50–55 metų sulaukę asmenys galės nemokamai pasiskiepyti nuo erkinio encefalito, praneša Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC). ...
-
Nacionalinis vėžio institutas rengs mokymus odontologams, kaip gydyti vėžiu sergančius pacientus
Nacionalinis vėžio institutas (NVI), Odontologų rūmai ir Pagalbos onkologiniams ligoniams asociacija (POLA) sutarė dėl bendradarbiavimo gydant vėžiu sergančius pacientus. Pasak specialistų, odontologams dažnai trūksta žinių, kaip gydyti onkologin...
-
Medikai ragina įdiegti kūdikių patikrą dėl imunodeficito, pabrėžia šeimos gydytojų svarbą
Medikai ragina kūdikius tikrinti dėl įgimtų imuninės sistemos sutrikimų, nes tai leidžia visiškai išgydyti imunodeficitą, tuo metu diagnozuojant šią genetinę ligą suaugusiesiems pabrėžia šeimos gydytojų vaidmenį. ...
-
Gali tirti pavojingiausias pasaulio infekcijas: žmonės į procesą praktiškai nesikiša
Panevėžio ligoninėje atsirado galimybė diagnozuoti visas, net pačias pavojingiausias, pasaulio infekcijas. Rekonstravus laboratoriją, atsirado moderniausia aparatūra, visi procesai skaitmenizuoti, tyrimų duomenys sujungti su e.sveikata, todėl gydytoja...
-
Iššokęs pėdos kauliukas: deformacija pašalinama be didelių pjūvių4
„Northway“ inf. ...
-
Prezidentūra palaiko „Invega“ idėją ieškoti papildomų priemonių padėti gynybos pramonės įmonėms3
„Investicijų ir verslo garantijos“ („Invega“) vadovas Dainius Vilčinskas su prezidentu Gitanu Nausėda sutarė, kad reikalingos papildomos priemonės paremti gynybos pramonės įmonių plėtrą. ...
-
Sugrįžusi žiema sujaukė lietuvių sveikatą: per anksti išsitraukėme šortus?3
Sugrįžę žiemiški orai atpūtė atgal ir peršalimus. Apie neįprastą peršalimo sezoną LNK žurnalistas kalbėjosi su „Eurovaistinės“ vaistininke Jovita Alekniene. ...