Quantcast

Tuberkuliozės nesigydžiusiojo auka – trijų mėnesių kūdikis

Lietuvoje sergamumas plaučių tuberkulioze yra vienas didžiausių Europoje. Kasmet šia liga suserga apie 900 gyventojų. Jie užkrečia net naujagimius.

Gydė nuo plaučių uždegimo

Atviros tuberkuliozės forma, kuria serga vos šešių mėnesių kūdikis, jo tėvams yra pati baisiausia liga. Klaipėdos krašte gyvenanti šeima, kurioje auga du berniukai, šiuo metu, galima sakyti, persikėlė į Kauną. Po to, kai paaiškėjo, kad naujagimis užsikrėtė itin pavojinga infekcija, mama su abiem vaikais, mažyliu ir penkerių metų jo broliu, ilgam įsikūrė Kauno klinikinėje ligoninėje.

Nuo mažojo sūnaus gimimo 24-erių Goda yra motinystės atostogose, o jos vyras, 30-ies Alius, darbuojasi vienoje baldų gamybos įmonėje ir į Kauną atvažiuoja tik laisvu nuo darbo metu. Visi skaudžiai išgyvena dėl to, kas nutiko.

"Akivaizdu, kad nuo tuberkuliozės nesame apsaugotas nė vienas", – liūdnai konstatuoja Goda, nesitraukianti nuo mažylio, gydomo Vaikų ligų II skyriuje.

Moteris papasakojo, kaip sunkia liga susirgo jos mažylis.

"Pernai rugsėjį aplankėme giminaitį per jo gimtadienį. Atkreipiau dėmesį, kad jis dažnai kosčiojo, bet nei jis skundėsi, nei mes įtarėme, kad serga sunkia liga", – prisiminė Goda.

Lapkritį mažasis Godos sūnus ėmė sirgti. Tapo vangus, prarado apetitą. Gydytojai nustatė: plaučių uždegimas. Bet gydymas nuo šios ligos nebuvo veiksmingas. Vaikui nesveikstant ir atlikus tyrimus rentgenu paaiškėjo, kad plaučiuose yra pakitimų. Vos trijų mėnesių kūdikiui!

Susirgus būtina gydytis ir pasveikti iki galo. Dabar sergantieji pradeda gydytis, bet pasijutę geriau nustoja gerti vaistus. Taip liga grįžta bumerangu.

Pyksta ant giminaičio

"Siekiant nustatyti tikslią diagnozę teko atlikti plaučių biopsiją: iš šio organo buvo paimta jo dalelė išsamiau ištirti. Po šios man labai baisios, vaikui skausmingos procedūros abejonių neliko: sūnelis serga atviros tuberkuliozės forma", – Godos akyse vėl tvenkiasi ašaros.

Paaiškėjo, kad vyresnysis sūnus taip pat užsikrėtęs tuberkuliozės mikobakterijomis, bet šia liga neserga. Kauno klinikinėje ligoninėje jam taikomos profilaktikos priemonės.

"Užsikrėtus, tačiau nesusirgus, nepasireiškia jokių klinikinių simptomų, neišskiriamas tuberkuliozės sukėlėjas ir neužkrečiami aplinkiniai. Užkratą skleidžia sergantieji atviros formos tuberkulioze. Tokie ligoniai izoliuojami vienvietėse palatose, nekontaktuoja su kitais pacientais", – paaiškino Kauno klinikinės ligoninės Vaikų ligų II skyriaus vedėja gydytoja Dalia Steponavičienė.

Godai apmaudu, kad giminaitis, net ir sužinojęs, kad serga tuberkulioze, ilgai tylėjo.

"Mes tik šiemet apie jo ligą sužinojome. Jis sako, kad gėdijosi prisipažinti. Gali būti, kad giminaitis susirgo užsienyje, kur dirba sunkų fizinį darbą. Betgi jei ligą slėpsime – platinsime ją toliau. Tuberkulioze sirgti – jokia gėda, tai normali liga, bet ji pavojinga, todėl būtina gydytis ir pasveikti bei apsaugoti kitus", – įsitikinusi dviejų vaikų mama.

Mūsų šalyje į sergančiuosius tuberkulioze žiūrima nepalankiai –  neva tai asocialių visuomenės narių liga ir todėl jų šalinamasi. Net vaikai diskriminuojami, patiria patyčių, todėl prisipažinti, kad sergi, vengiama.

"Bėda, kad žmonės tuberkuliozės gėdijasi, ją slepia, nes bijo būti pasmerkti. Bakterija nekreipia dėmesio į nieką", – apibendrina gydytoja D.Steponavičienė.

Anksčiau tuberkuliozė buvo vadinama inteligentų liga, kuria sirgo daug žinomų žmonių. Ji plinta per orą su lašeliais. Vienas sergantis asmuo per metus gali užkrėsti iki penkiolikos žmonių. Užtenka įkvėpti bet kur viešoje vietoje sergančiojo iškosėtų ar iščiaudėtų bacilų, ir, jei imuninė sistema nėra stipri, susirgsi, nepaisant, kas esi: inteligentas, darbininkas ar bedarbis, benamis. Mažų vaikų imuninė sistema dar nėra susiformavusi.

Kauno klinikinės ligoninės Vaikų ligų II skyriuje kasmet gydoma apie 200 mažųjų, sergančių tuberkulioze ir turinčių latentinę (paslėptąją) tuberkuliozės infekciją.

Diagnostika nėra paprasta

Gydytoja D.Steponavičienė iš dalies pateisina ir mažylio šeimos giminaitį, kuris, jos žiniomis, dabar gydosi vienoje Klaipėdos ligoninių, ir šeimos gydytojus, ne visada iš karto įtariančius tuberkuliozę ja sergantiesiems.

"Net ir labai tvarkingai gyvenantys suaugę žmonės, jau susirgę tuberkulioze, kosti, prakaituoja, jaučiasi prastai, bet nežino, kad serga. Neretai šeimos gydytojai iš pradžių taip pat nepagalvoja apie šią ligą, gydo nuo bronchito. Rentgeno tyrimas nepadeda atskirti, ar ligoniui plaučių uždegimas, ar tuberkuliozė, todėl iš pradžių gydoma kaip nespecifinė liga. Jei pacientas nesveiksta, pradedama ieškoti tuberkuliozės", – D.Steponavičienė pabrėžia, kad gydytojai, diagnozuodami ligas, vadovaujasi tarptautiniais standartais, o jie dėl šios sunkios plaučių ligos yra būtent tokie.

Gydytoja priduria, kad ligos pradžioje retai kuriam pacientui matomi tuberkuliozės požymiai – irimo ertmė ir kaverna, be to, tai gali būti ir plaučių vėžio padariniai.

Vaikams nustatyti tuberkuliozę sunku ir dėl to, kad jie nemoka giliai įkvėpti, vykdyti kitas tyrimo rentgeno metu duodamas komandas, širdelė užstoja plaučius.

Godos sūneliui, pasakojo gydytoja D.Steponavičienė, jau nustačius diagnozę ir gydant dar bus atliekamas tyrimas ir kompiuterinės tomografijos metodu.

"Gerai, kad tuberkuliozės bakterijos jautrios pirmos eilės vaistams. Mažylį pradėjome gydyti didelėmis vaistų dozėmis, jis nustojo kosėti, bet išryškėjo neigiamas šalutinis poveikis, todėl vaistų dozę sumažinome, – pasakojo Vaikų ligų II skyriaus vedėja ir patikino, kad šalutinis poveikis neturės jokių padarinių. – Sumažinus dozes jo nebėra, buvo labai trumpai."

Tuberkulino mėginiai

Pirmasis tuberkuliozės diagnostikos metodas – tuberkulino mėginiai. Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, pernai Lietuvoje tai padėjo išaiškinti 30 tuberkulioze susirgusių vaikų.

Per metus šis patikros metodas buvo pritaikytas 68 proc. vaikų. Kaip ir kasmet, nustatyta, kad daugiausia mažųjų susirgo tuberkulioze, kurie artimoje aplinkoje bendravo su ligoniais. Penkiems vaikams diagnozuota tuberkuliozė, kurie dažnai serga viršutinių kvėpavimo takų ligomis. Trims – septynerių metų vaikams iš socialinės rizikos šeimų ir vaikų, gyvenančių sutrikusio vystymosi kūdikių namuose, vaikų globos namuose, internatuose.

Teigiamas tuberkuliozės mėginys nustatytas kas dešimtam vaikui, kuriems jis buvo atliktas. Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro medikai pažymi, kad teigiama tuberkulino reakcija dažniausiai yra tada, kai vaikas yra užsikrėtęs tuberkuliozės mikobakterijomis, tačiau ligai būdingų požymių neturi.

Toks vaikas neplatina tuberkuliozės mikobakterijų ir nėra pavojingas aplinkiniams. Ši būklė kitaip dar vadinama latentine tuberkuliozės infekcija. Asmenims, kuriems ji nustatyta, rizika per visą gyvenimą susirgti tuberkulioze siekia 5–10 proc., iš jų pusei – per pirmus dvejus metus.

Gydytis, kol pasveiksi

Mažąjį Kauno klinikinės ligoninės pacientą nuo sunkesnės tuberkuliozės formos, kai liga per kraują gali išsisėti po visą organizmą ir išsivysto tuberkuliozinis meningitas, kaulų tuberkuliozė, apsaugojo skiepai. Tinkamai nesigydant gali išsivystyti aktyvi tuberkuliozės forma, kuria susirgus miršta kas antras ligonis.

Godai apmaudu, kad giminaitis, net ir sužinojęs, kad serga tuberkulioze, ilgai tylėjo.

"Nuo užsikrėtimo tuberkulioze vakcina negali apsaugoti, ji veiksminga tik nuo sunkių ligos formų. Tačiau pasaulio farmacijos kompanijos kuria naujas efektyvesnes vakcinas, ir tikimės, kad greitai sukurs. Dar yra iškelta užduotis farmacininkams sukurti tokią vakciną, kuri neleistų vystytis ligai, jei neskiepytas vaikas užsikrėtė tuberkulioze. Ar pavyks – nežinia", – svarstė gydytoja D.Steponavičienė.

Su pastaba, kad tėveliams su labai mažais vaikučiais reikėtų vengti masinio susibūrimo vietų, medikė nesutiko. Anot jos, gyvename aktyvų gyvenimą, daug bendraujame, todėl užsidaryti būtų nelogiška.

"Reikia eiti kita kryptimi. Susirgus būtina gydytis ir pasveikti iki galo. Dabar sergantieji pradeda gydytis, bet pasijutę geriau nustoja gerti vaistus. Taip liga grįžta bumerangu, nes bakterijos jau būna atsparios vaistams, ir jie jas skleidžia", – apie pavojus perspėja D.Steponavičienė.

Jos nuomone, jei nevalia kalbėti apie sergančiuosius, siekiant apsaugoti jų interesus, privalu paisyti ir sveikųjų, nes ligos platinimas yra nusikaltimas. Gydytojos duomenimis, daugiau nei pusė sergančiųjų tuberkulioze – nelabai tvarkingi, neklauso medikų. Toli gražu ne visi, taip besielgiantys, gydomi priverstinai.

"Būtina keisti požiūrį į ligą, gydytis mažiausiai šešis mėnesius, klausyti gydytojų, nes visi jie labai stengiasi ligonius visiškai išgydyti. Tai įmanoma, tereikia sąmoningumo", – pabrėžia gydytoja D.Steponavičienė ir viliasi, kad rengiamas naujas tuberkuliozės gydymo įstatymas padės išvengti sunkios ligos plitimo.


Profilaktika

Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja šalims, kuriose registruojamas didelis sergamumas tuberkulioze, skiepyti vaikus nuo šios ligos kiek galima greičiau po gimimo. Skiepijimas apsaugo nuo labai sunkių ligos formų. Pagal mūsų šalies vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių BCG vakcina nuo tuberkuliozės skiepijami dviejų trijų parų naujagimiai. Lietuvoje kiekvienais metais paskiepijama apie 97 proc. visų naujagimių.

Vaikai tuberkulioze dažnai užsikrečia nuo suaugusiųjų. Ankstyvas ligos išaiškinimas ir gydymas yra pagrindinės priemonės, galinčios ne tik išgelbėti gyvybę, bet ir užkirsti kelią infekcijai plisti visuomenėje.

Siekiant sumažinti užsikrėtimo riziką, Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro medikai rekomenduoja vengti artimo sąlyčio su sergančiuoju tuberkulioze, sergančiajam kosint ar čiaudint prisidengti nosį ir burną vienkartinėmis servetėlėmis, o panaudotas išmesti į šiukšliadėžę, dažnai vėdinti ir valyti patalpas, kuo dažniau plauti rankas.


Simptomai ir diagnostika

Dažni aktyvios plaučių tuberkuliozės simptomai yra kosulys su skrepliais ir / ar krauju, silpnumas, svorio netekimas, karščiavimas ir prakaitavimas naktį, kartais – krūtinės skausmas.

Įtarus tuberkuliozę atliekama skreplių tepinėlio mikroskopija, krūtinės ląstos rentgenograma, vaikams – tuberkulino mėginys. Gali būti atliekama kitų papildomų tyrimų.

Tuberkuliozė itin sunkiai diagnozuojama vaikams.


Gydymas

Tuberkuliozė – išgydoma liga. Aktyviai, vaistams jautrios tuberkuliozės formai gydyti taikomas standartinis keturių antimikrobinių vaistų šešių mėnesių kursas.

Standartiniai vaistai nuo tuberkuliozės buvo naudojami dešimtmečiais, atsparumas jiems plačiai paplitęs. Ligos sukėlėjai, atsparūs bent vienam tuberkuliozę gydančiam vaistui, registruoti visose šalyse.

Dauginio atsparumo tuberkuliozė yra tokia tuberkuliozės forma, kurią sukelia bakterijos, nepaveikios galingiausiems pirmos eilės (arba standartiniams) vaistams.

Atsparios vaistams tuberkuliozės priežastys yra netinkamas gydymas, netinkamas arba neteisingas vaistų nuo tuberkuliozės vartojimas, vaistų vartojimo nutraukimas, piktnaudžiavimas alkoholiu.

Atsparios vaistams tuberkuliozės formos yra gydomos antros eilės vaistais. Tačiau tokio gydymo galimybės yra ribotos ir rekomenduojami vaistai gali būti ne visada prieinami. Išplėstinė chemoterapija gali užtrukti iki dvejų metų, yra daug brangesnė ir gali sukelti sunkių nepageidaujamų reakcijų.

Kai kuriais atvejais gali išsivystyti daugeliui vaistų atspari tuberkuliozė, taip pat ir efektyviausiems antros eilės vaistams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vilma

Vilma portretas
Mano tėtis sirgo tuberkulioze atviros formos....bet nei,mes,vaikai nei anūkai neužsikrete....nei žmona....niekas daugiau iš mūsų gausios šeimos nesirgo ir neserga ....

Juokina

Juokina portretas
Kaip rusu laikais nustatydavo liga ir isgydydavo.O atejus nepriklausomybei tuberkulioze tapo nevaldoma.Tai kas cia kaltas?Gal daugybe SAM veltedziu?Ligoniai palekami likimo valiai, o gytytojai suristomis rankomis..

o

o portretas
kur mamos protas su naujagimiu per gimines lakstyt. Kūdikiai aplamai labai imlūs viskam ir taip rizikuoti, tai ką aš žinau.... prisilakstė.... gaila vaikų, tikiuosi viskas išsispręs be jokių sunkių pasėkmių
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių