Quantcast

Traumatologai: darbuojamės iš peties

  • Teksto dydis:

VšĮ Kauno klinikinės ligoninės traumatologai išsijuosę dirba jau kelias dienas – pasnigus ir paspaudus šaltukui, į ligoninės traumatologijos punktą kiekvieną parą atvyksta per šimtą traumas lauke patyrusių kauniečių. Medikai ragina gyventojus šiomis dienomis labiau pasirūpinti vyresnio amžiaus giminaičiais ir kaimynais.

„Po sniegu susidaręs ledas grasina rimtomis traumomis. Jų skaičius šiomis dienomis medikus verčia dirbti praktiškai be poilsio“, – pabrėžė VšĮ Kauno klinikinės ligoninės Priėmimo skubios pagalbos ir traumų skyriaus vedėjas Raimondas Kunickas.

Pasak jo, jei anksčiau per parą į Traumatologijos punktą kreipdavosi 70–80 pacientų, tai šiomis dienomis jų skaičius išaugo maždaug trečdaliu.

„Visos šios bėdos nutinka dėl slidžių šaligatvių ir gatvių“, – kalbėjo R. Kunickas.

Daugiau nei 50 proc. patirtų traumų – įvairių kūno vietų sumušimai ir patempimai. „Tačiau atkreipiame dėmesį, kad apie 10–15 proc. mūsų pacientų iš karto patenka į stacionarą, kur jiems prireikia sudėtingų operacijų. Parkritus tokiems pacientams, plyšo raiščiai, lūžo galūnės. Tokių traumų gydymas trunka nuo kelių mėnesių iki pusmečio ir ilgiau“, – akcentavo R. Kunickas.

Ar verta eiti į lauką

VšĮ Kauno klinikinės ligoninės traumatologai pataria gyventojams, ypač vyresnio amžiaus žmonėms, prieš einant iš namų, gerai pasverti, ar išties būtina keliauti laukan.

„Mes sakome, kad slydmečiu senjorais turėtų pasirūpinti giminaičiai arba kaimynai. Tokiu metu geriau neiti į parduotuvę ar bažnyčią. Visada pasimelsti galima ir namuose“, – sakė VšĮ Kauno klinikinės ligoninės Priėmimo skubios pagalbos ir traumų skyriaus vedėjas R. Kunickas

Medikai taip pat padaria pasirūpinti avalyne, kuri turėtų būti grublėtu padu, o laukan eiti tik su kepure. „Kepurė, atrodytų, smulkmena, bet ji neretai amortizuoja rimtesnes galvos traumas, kurios patiriamos be kepurės“, – patarė R. Kunickas.

Per metus Traumatologijos punkte atliekama apie 5 tūkst. ambulatorių operacijų, perrišamos žaizdos 60 tūkst. pacientų, paskiepijama apie 11 tūkst. žmonių nuo stabligės, apie 1100 – nuo pasiutligės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių