Quantcast

Tinkama mityba leidžia daugiau nei perpus sumažinti diabeto atvejų?

  • Teksto dydis:

Jau 26-erius metus lapkričio 14–ąją kasmet yra minima Pasaulinė diabeto diena, kurios tikslas – atkreipti visuomenės dėmesį į šią ligą, jos komplikacijas, prevenciją ir ligos kontrolę. Lietuvos diabeto asociacijos (LDA) prezidentė Vida Augustinienė atskleidžia, kad pakeitus mitybos įpročius galima išvengti iki 70 proc. II-ojo tipo diabeto susirgimo atvejų.

Cukrinis diabetas yra itin rimta ir gyvybei pavojinga lėtinė liga, kuria kasmet suserga vis daugiau žmonių. 2014 m. šia liga pasaulyje jau sirgo 422 mln. žmonių, prognozuojama, kad 2040 metais šis skaičius išaugs iki 642 mln, rašoma pranešime spaudai.

Pasak V. Augustinienės, diabetu yra susergama dėl nepakankamos insulino gamybos kasoje arba sutrikusio jo veikimo audiniuose. „Tiek insulino stoka, tiek sutrikusi jo veikla gausina gliukozės kraujyje kiekį, dėl to ilgainiui pažeidžiamos organizmo kraujagyslės, įvairūs audiniai ir organai“, – teigia LDA prezidentė.

Kodėl svarbu tinkamai maitintis?

V. Augustinienė atskleidžia, kad antsvoris ir nutukimas didina riziką susirgti cukriniu diabetu, taip pat per didelis kūno masės indeksas apsunkina žmogaus, sergančiu cukriniu diabetu, gyvenimą. „Su tinkama dieta derinama mankšta padeda mažinti kūno masę. Sergančiųjų cukriniu diabetu kūno masė turėtų būti kuo normalesnė ir tokia išlikti visą gyvenimą. Reikėtų žinoti, kokia ji yra normali, ar privaloma mažinti, didinti ar išlaikyti esamą. Pats ligonis turi nepažeisti sveikos gyvensenos reikalavimų, mokėti elgtis hiperglikemijos, hipoglikemijos atvejais, suprasti mankštos, tinkamos mitybos naudą ir nenusižengti gydytojų reikalavimams – iniciatyvos svarbu imtis pačiam. Ligą galima sėkmingai valdyti, savikontrolės priemonėmis sekant bei koreguojant kraujo gliukozę, kad ji būtų kuo normalesnė“, – teigia LDA prezidentė.

Su tinkama dieta derinama mankšta padeda mažinti kūno masę. Sergančiųjų cukriniu diabetu kūno masė turėtų būti kuo normalesnė.

V. Augustinienė pasakoja, kad nebūtina visiškai atsisakyti cukraus, tačiau diabetu sergantys žmonės turėtų mažiau valgyti saldumynų, nes juose yra daug angliavandenių ir riebalų. Specializuoti produktai diabetu sergantiems žmonėms yra be cukraus, nekaloringi, tad jie vartojami maisto produktams saldinti ar pasiskaninti.

Suvalgomas kiekis taip pat svarbus

LDA prezidentė Vida Augustinienė atskleidžia, kad net ir nusipirkus plytelę specializuoto šokolado, nereikėtų jos visos iškart ir suvalgyti.

„Vienu kartu specializuoto šokolado reikėtų suvalgyti ne daugiau kaip 3 gabaliukus. Nors tai ir yra specializuotas maistas, kuris palengvina cukriniu diabetu sergančių žmonių gyvenimą, piktnaudžiauti nederėtų, nes jie turi cukraus analogų – fruktozės ar sorbitolio. Sergant cukriniu diabetu svarbiausia tinkamai subalansuoti produktus ir jų kiekį, itin svarbu skaičiuoti tikslų per dieną suvartojamų angliavandenių kiekį“, – teigia V. Augustinienė.

Apie cukrinį diabetą

Lietuvos diabeto asociacijos duomenimis, 2015 m. Lietuvoje 20–79 m. amžiaus grupėje diabetas buvo diagnozuotas 116,9 tūkst. (5,5 proc.) gyventojų. Teigiama, kad 44,1 tūkst. sergančiųjų diabetu liga dar nediagnozuota, taigi ir  nėra gydoma, kas duoda impulsą vystytis komplikacijoms. Nustatyta, kad 70 proc. ankstyvos suaugusiųjų mirties atvejų lėmė paauglystėje susiformavę gyvensenos ir mitybos įpročiai. Manoma, kad galima išvengti iki 70 proc. II-ojo tipo diabeto susirgimo atvejų, pakeitus mitybos įpročius. Dėl diabeto ligos vien 2015 m. Lietuvoje mirė per 1,74 tūkst. 20–79 m. amžiaus žmonių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių